Huis & Tuin Papa-tips Speelgoed, Spellen & Spelen

Trampoline: perfect buitenspeelgoed, maar welke kies ik?

meisje op trampoline
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Bijna iedere jonge ouder overweegt wel eens een trampoline aan te schaffen voor zijn kind. Toch staan er geen miljoen trampolines in Nederland. Deels omdat niet ieder gezin de luxe van een tuin heeft, of de mogelijkheid om een trampoline te kopen. Daar kunnen we helaas niet veel aan doen.

Een ander deel van de ouders haakt echter af omdat ze niet weten of het wel verstandig is, en welke dan het beste geschikt is? Tijd voor wat belangrijke informatie en tips!

Een trampoline voor iedere tuin

Natuurlijk; een ’trampo’ neemt plaats in beslag. Maar hij geeft er wel een heleboel speelplezier voor terug! Ook als je maar een kleine tuin hebt, of als je tuin simpelweg niet is ingericht op een trampoline, zijn er altijd mogelijkheden. En ik ga je graag uitleggen hoe! Met de informatie in dit artikel kun je gerust je trampoline online kopen; lekker corona-proof!

Welke smaken zijn er?

Er zijn in principe vier hoofdcategorieën waar je uit kunt kiezen: er zijn ronde en rechthoekige modellen, en voor beide modellen zijn er varianten die je kunt ingraven en die op poten staan. Met deze vier kun je eigenlijk altijd wel een model kiezen dat bij je past.

Binnen die hoofdcategorieën zijn er nog allerlei varianten die kunnen helpen bij jouw specifieke wensen. Naast de ronde modellen bestaan er bijvoorbeeld ook ovale en bij een trampoline op poten zijn er modellen die je kunt inklappen.

Het ingraaf-model steekt in principe een stukje boven de grond uit, maar er bestaan ook ‘flat to the ground’ varianten die (letterlijk) met de grond gelijk worden gemaakt.

Trampoline voor de kleinere tuin

In een kleinere tuin is een rechthoekig model het meest efficiënt: een ronde trampoline neemt immers veel loze ruimte in. Kijk wel even verderop naar de functionele verschillen tussen een ronde en een rechthoekige trampoline.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een model met inklapbare poten. Die kun je vrij eenvoudig inklappen en aan de kant zetten. Hierdoor kunnen je kids naar hartenlust springen en kun jij toch nog lekker in de tuin zitten!

Een trampoline verpest mijn uitzicht

Goed punt: een trampoline, hoe prachtig hij er ook uitziet, belemmert het zicht behoorlijk. Ook hiervoor is echter een oplossing: je kunt hem bijvoorbeeld ingraven. Hiervoor heb je speciale modellen, die heel toepasselijk ‘ingraaf-trampoline’ heten. Die komen niet meer dan zo’n 20 centimeter boven de grond uit.

Vind je dat nog steeds storend? Ga dan voor een zogenaamde ‘flat to the ground’ variant. Deze graaf je volledig in de grond, waardoor hij helemaal niet boven het gazon uitkomt.

Crazy vette trampoline oplossingen!

Voor de handige papa’s heb ik nog twee suggesties die zowel in een kleine als in een grote tuin echt een te gekke oplossing kunnen bieden!

Idee 1: een vlonder over je trampoline

Als je de ruimte in je tuin optimaal wil benutten, of je wil gewoon niet voortdurend naar een trampoline kijken: bouw er een stevige houten vlonder of een metalen frame overheen.

Uiteraard moet je hiervoor wel een beetje verstand hebben van knutselen en een goede draagconstructie kunnen maken. Op internet zijn gelukkig tal van voorbeelden te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Als je trampoline in de buurt bij een muur staat, zou je kunnen kiezen voor een vlonder die je net als een ophaalbrug kunt neerklappen. Als dit niet het geval is, kun je kiezen voor kleinere vlonderdelen die je gemakkelijk kunt tillen, of een vlonder op wielen of op een rail.

Idee 2: een zwembad onder je trampoline

Mocht je nou én een zwembad én een trampo in je tuin willen, dan is dit misschien iets voor jou! Bizar, overdreven en nogal extreem? Zeker, maar wel errug vet 🙂


Waarom een ronde of een rechthoekige trampoline?

Zoals al gezegd: een ronde trampoline neemt wat meer ‘loze’ ruimte in dan een rechthoek. Maar er ook een belangrijk functioneel verschil tussen beide vormen. Hier zie je ze op een rijtje:

Ronde trampoline

 • neemt meer ruimte in.
 • je wordt vanzelf naar het midden ‘getrokken’: veiliger voor jonge kids, maar minder handig voor meerdere gelijktijdige springers.
 • voor de iets-minder-hoge-springers

Rechthoekige trampoline

 • benut ruimte efficiënter.
 • je wordt minder naar het midden ‘getrokken’: beter voor meerdere gelijktijdige springers, maar iets minder veilig voor de allerkleinsten.
 • Door het sterkere frame kun je hier hoger op springen

Als je nu een langwerpige ruimte ter beschikking hebt, maar die ‘veilige’ ronde vorm spreekt je aan, is een ovaal model misschien de uitkomst voor jou!

Is ingraven niet ontzettend veel werk?!

Dat kan, maar het hoeft niet. Een vriend van me had al een trampoline op poten die hij wilde gaan ingraven: dat betekende dus een gat van 2.30 meter doorsnede en overal 90 centimeter diep. Da’s best heftig! Toen hij me zijn plan vertelde werd hij spontaan een ‘vage kennis’, zeg maar 😉

Als je je trampo nog moet gaan kopen, dan valt het echter best mee met dat graafwerk. Een gemiddeld ingraaf-model staat met korte pootjes op de grond; je hoeft dus niet zo’n enorm groot gat te graven. En het hoeft ook niet overal even diep: in het midden moet hij zo’n 65-75 centimeter diep zijn, maar de randen mogen dan wel weer schuin omhoog lopen.

Bij een ‘flat to the ground’ model graf je de pootjes ook in, dus dat is dan weer iets meer werk. Maar uiteraard krijg je bij aankoop van een trampoline precies uitgelegd hoe groot en hoe diep het gat moet zijn.

Veiligheidsnet: verplicht bij trampoline op poten

Niemand kan jou verplichten om een veiligheidsnet om je trampoline neer te zetten, maar het wordt wel ten zeerste aangeraden. Leveranciers zijn zelfs verplicht om een veiligheidsnet te leveren bij een trampoline op poten.

Bij een ingraaf-model is het valrisico natuurlijk een stuk minder en bij een ronde ingraaf-trampoline is dat risico het állerkleinst. Maar trampolinespringen blijft altijd een zeker risico met zich meebrengen, net zoals fietsen of rolschaatsen. En ook daarvoor geldt: bescherming is altijd aan te bevelen, ook al is het niet wettelijk verplicht.

Trampoline of grote vlieger?

Vergeet niet om een verankeringssetje te kopen: daarmee kun je met haringen je trampoline stevig vastzetten in de grond. Als de wind eronder slaat, ligt je trampo in no time bij de buren. Geloof mij maar…

Als je van plan bent om jouw trampoline rechtop weg te bergen, denk ook dan goed na over een veilige opslagmethode: gewoon rechtop tegen de muur zetten is absoluut niet veilig!

Zorg voor minstens twee bevestigingspunten aan de muur en bindt hem zo strak mogelijk vast, met het springdoek plat tegen de muur. Als je wil opbergen voor de winter, is afbreken natuurlijk de beste optie.

Algemene tips

 • Ieder kind is natuurlijk anders, maar: vanaf een jaar of vier kunnen de meeste kinderen goed uit de voeten op een trampoline.
 • Het onderhoud van een trampoline stel niet zo heel veel voor, maar het is wel de moeite waard. Maak het doek af en toe schoon met een vochtige doek, vervang roestige veren of een kapotte springmat en uiteraard het springdoek wanneer er gaten in zitten.
 • Spring niet met schoenen op je trampoline en neem geen speelgoed of huisdieren mee op de mat.
 • Een beschermhoes verlengt de levensduur van je trampoline met járen.

Zo; dat was hem! Veel succes bij het kopen van een trampoline voor je kids, of voor jezelf natuurlijk 🙂


lees ook: kinderkeuken


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  5x het leukste buitenpeelgoed voor kinderen van 3 tot 8 jaar | blogpapa.nl
  21 maart 2021 at 06:30

  […] trampoline is wat mij betreft ook écht een aanrader. Leuk voor de allerkleinsten om lekker op te kruipen en […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.