Papa-tips

5 tips om een kind sneller ’s nachts zindelijk te krijgen

Een kind overdag zindelijk krijgen is vaak gewoon een kwestie van geduld. Natuurlijk moet het kind er zelf ook klaar voor zijn. Maar dan nog is het vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen. In de nachten is dat meestal anders. Je kind slaapt en plast dus meestal niet bewust in bed. Sommige kinderen hebben al snel controle over hun blaas en worden ’s nachts zonder moeite zindelijk. Andere kinderen hebben er wat meer moeite mee. Gaat het bij jouw kind niet zo soepel? Met deze 5 tips kun je je kind helpen om ’s nachts sneller zindelijk te worden.

1. Heb geduld

Midden in de nacht is je geduld soms even op. Toch is het belangrijk dat je probeert geduldig te blijven. Kinderen vinden het ook helemaal niet leuk om ’s nachts uit bed te moeten en zich te moeten omkleden. Onthoud dus dat je kind het niet expres doet om je te pesten. Ongeduld legt meer druk op de situatie, waardoor je kind bang kan worden om in bed te plassen. Het gevolg daarvan is meestal dat zindelijk worden alleen maar moeilijker wordt.

2. Je kind wekken werkt niet

Veel mensen stellen dat je je kind midden in de nacht een keer moet wakker maken, zodat hij of zij kan gaan plassen. Dit werkt echter meestal niet effectief om het probleem op te lossen. Het kind leert namelijk niet om te reageren op het gevoel te moeten plassen, maar op een wekker. In de meeste gevallen zal het kind nog geen volle blaas hebben op het moment van wakker worden en dus niet het gevoel te moeten plassen verbinden aan het wakker worden.

3. De plaswekker methode werkt wel

De plaswekker werkt heel anders dan wanneer je zelf gewoon een wekker zet om je kind wakker te krijgen. De plaswekker methode werkt met speciaal ondergoed waarin sensoren zitten. De sensoren zijn gekoppeld aan een wekker. De methode werkt doordat de sensoren al wat vocht detecteren nog voordat je kind daadwerkelijk plast. Daardoor gaat de wekker op het moment dat de blaas wel vol is, maar het kind nog niet heeft geplast. Je kind kan dan nog steeds op tijd naar de wc gaan. De plaswekker methode is zeer effectief. Vind je een plaswekker eigenlijk te duur? Er is soms de mogelijkheid om de plaswekker via vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen.

4. Laat je kind zelf helpen verschonen

Veel ouders hebben ’s nachts geen zin in gedoe. Ze verschonen vlot het kind en het bed en dan kan het kind weer verder slapen. Dat heeft echter twee nadelen. Allereerst voelt het kind zich veel nuttiger als het zelf kan helpen bij het verschonen van de kleding of het bed. In de tweede plaats ervaart het kind hoe vervelend het is dat dit soort klusjes ’s nachts moet gebeuren. Dat helpt je kind om een beter zelfbeeld te krijgen én alerter te worden om bedplassen te voorkomen. Win-win dus!

5. Stop met luiers

Je hebt natuurlijk geen zin om ’s nachts een bed te moeten verschonen. Maar als je daarom je kind een luier aandoet ’s nachts, blijft je kind gewoon bedplassen. Waarom? Omdat je kind een natte luier niet voelt, maar een nat bed wel. Daardoor wordt je kind ook niet zindelijk, want een kind moet leren een nat bed te verbinden aan het gevoel te moeten plassen. Wasbare luiers werken iets beter dan wegwerp luiers, maar nog steeds is slapen zonder luier de meest effectieve manier om ’s nachts zindelijk te worden.

Het kan heel vermoeiend zijn als je kind regelmatig ’s nachts in bed plast. Natuurlijk wil je daar zo snel mogelijk weer vanaf. Helaas werkt zelfs de beste methode meestal pas na een aantal weken/maanden. Het zindelijk worden in de nacht is dus vooral een kwestie van geduld en veel oefenen.


Lees ook: Belonen met Knuffy Koala






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.