Opvoeding en Ouderschap Papa-tips

Speelafspraak; zo doe je dat!

Op een gegeven moment, als kinderen op school zitten, willen ze graag met leeftijdsgenootjes spelen, buiten schooltijden om. De woensdagmiddag bijvoorbeeld, is een moment dat kinderen vaak bij elkaar gaan spelen: een speelafspraak / speeldate. Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe zorg je ervoor dat het geen ravage wordt en je zelf aan het eind van de middag uitgeput een pot koffie leegdrinkt en wanhopig naar de bergen speelgoed kijkt, die door de kamer verspreid liggen? Lees mee voor handige tips!

Afspraken met de ouders

Het is natuurlijk handig om afspraken te maken met de ouders van het kindje dat bij je komt spelen. Zo kun je zeggen dat jij beide kinderen van school haalt en dat de moeder van het kind aan het eind van de dag hem weer ophaalt. Dan hoef je in ieder geval niet nog weg, terwijl je eigenlijk aan het eten wilt beginnen. 

Ook kun je afspraken met de kinderen maken. Zeg ze dat je niet wil dat het hele huis overhoop ligt. Als ze met iets anders willen spelen, ruimen ze eerst op, waar ze klaar mee zijn. Als het lekker weer is, is het helemaal handig: lekker naar buiten sturen. Vermaak je maar samen in de achtertuin of in de speeltuin in de wijk. Dan heb jij je handen vrij en blijft je huis rustig en opgeruimd. Leve de warme dagen!

Eten en drinken

Als de kinderen uit school komen is er natuurlijk eerst tijd voor de lunch. Gezellig allemaal om de tafel met een lekker broodje. Maar ook is het heerlijk als de kinderen wat te drinken krijgen met een snoepje, koekje of chips. Zorg ervoor dat ook dit verloopt zoals jij wil. Eten en drinken aan tafel, bijvoorbeeld. Niet op de bank met koek- en chipskruimels. Niet al lopend drinken. Je kunt de tussendoortjes en de bekers sap alvast klaarzetten van tevoren, zodat je ze gewoon kunt roepen en aan tafel zetten. Zo hoef je je eigen taken of bezigheden niet te onderbreken. 

De telefoon

Een handig ding hoor, de telefoon. Helemaal als je kind meerdere vriendjes heeft die graag komen spelen. Je kunt bijvoorbeeld een Whatsappgroep aanmaken met verschillende moeders, om zo overzicht te houden van wie er beschikbaar is om te komen spelen. Want als Jet komt spelen, kunnen Marie, Kim en Anne niet óók nog komen spelen. 

Je kunt zo ook afstemmen hoe lang de playdate duurt. Is het de hele middag, tot het etenstijd is? Of liever tot half drie, zodat je kleuter nog een dutje kan doen voor het avondeten?


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Playdate oftewel Speelafspraak etiquette 10 x! - Huisvlijt
  24 februari 2023 at 16:15

  […] inmiddels 19, dus playdates heb ik inmiddels niet meer. Dus heb ik gekeken wat collega bloggers als Blogpapa en kranten en schrijven over speelafspraak etiquette anno […]

 • Reply
  5 onmisbare items in een kindvriendelijke tuin - blogpapa.nl
  15 september 2023 at 11:47

  […] kunnen zitten tijdens het eten bijvoorbeeld. Onder een terrasoverkapping kunnen kinderen heerlijk spelen, zonder steeds in de zon te zitten. Daarnaast merken we dat het ook in het najaar heerlijk is voor […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.