Persoonlijk

Tocht in je huis is niet oké: zo los je het op!

tocht in huis
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Tocht in huis is erg vervelend, maar in veel gevallen kun je er zelf van alles aan doen. Heb jij wel eens last van koude lucht in huis? Lees dan snel verder hoe je het aan kunt pakken.

Waar komen jullie tocht vandaan?

Als op de ene plek een hogere luchtdruk is dan op de andere, stroomt de lucht naar de plek met een lagere luchtdruk, waardoor wind (ofwel ’tocht’) ontstaat. Als het warme lucht betreft vinden we het meestal niet zo erg, maar een koude luchtstroom wil natuurlijk niemand in zijn huis.

Tocht zelf opsporen

Er zijn allerlei manieren om tocht aan te pakken. De meest voor de hand liggende is natuurlijk: voelen. Maar dat is vaak best lastig; je voelt wel iets, maar niet precies waar het vandaan komt. Soms ontstaat tocht ook op een andere plaats dan waar je het voelt. Zometeen vertel ik je een aantal manieren om je speurtocht goed aan te pakken.

Voordat je echter op zoek gaat, moet je met een paar dingen rekening houden:

  • Doordat het buiten kouder is dan binnen, is de lucht vlakbij een ruit altijd wel een klein beetje in beweging. Voel dus goed of er wel echt lucht boven, onder of aan de zijkant langs het raam stroomt: dat kun je verhelpen!
  • Voor een goed resultaat; zet de verwarming uit of draai de radiatoren dicht. Deze veroorzaken, door het temperatuurverschil met de rest van de ruimte, luchtstromen die de échte tocht kunnen camoufleren.
  • Zet ook alle binnendeuren (per verdieping) eerst een tijd open, zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Ook dit kan je afleiden van de ware tochtbron.

Natte vingerwerk

Je kunt om te beginnen een vinger in je mond steken en dan omhoog houden. Het is de bekendste manier om te voelen waar de wind vandaan komt. Als deze methode werkt, is er wel echt sprake van een flinke, overduidelijke tocht. Zoek ’tegen de wind in’ naar kieren of openingen en maak deze dicht.

Waar rook is, is vuur

Hoe ongezond roken ook is; in dit geval heb je er nog wat aan. Kijk vanuit welke richting de rook wordt weggeblazen. Ga die richting in en blaas (zo zachtjes mogelijk) een volgende wolk rook uit. Ga weer tegen de rook in en blaas een volgende wolk uit tot je de bron hebt gevonden.

Een gezondere variant is een kaarsvlam. Liefst een kaars met een flinke pit; die levert een hogere vlam en soms zelfs een dunne sliert rook. Niet genoeg rook? Blaas hem dan voorzichtig uit en kijk waar de rook naartoe kringelt. Wel even wachten tot de invloed van jouw geblaas weg is natuurlijk! 😉

Plakbriefjes en naaigaren

Plak het plafond, de muren en de vloer vol met Post-it briefjes of strookjes (sigaretten-) vloeipapier en kijk waar de briefjes bewegen of wegwaaien. Volg het spoor!

Als plakbriefjes te gemakkelijk van het plafond af vallen; knip dan stukken naaigaren af en plak die met een plakbandje tegen het plafond. Ze wijzen gegarandeerd in de tegengestelde richting van de tochtbron.

Als je de boosdoener gevonden hebt

Er zijn allerlei materialen voor de bestrijding van tocht. Bekijk goed welke keuze je maakt: er zijn ‘onzichtbare’ tochtstrips, extra weerbestendige, tochtwering die heel goed plakt of die je juist niet hoeft te plakken.

Onderaan dit artikel vind je een paar vrolijke tochtstoppers, maar voor een simpele, efficiënte aanpak van tocht volgen hier een aantal voorbeelden:

Als het tocht niet is gelukt

Soms is de oorzaak van tocht best gecompliceerd en lastig te vinden. Muren of vloeren die kouder zijn door gebrek aan isolatie bijvoorbeeld. Of een slecht gebalanceerde ventilatie. Een kier in de gevel die onzichtbaar een koude luchtstroom binnenlaat.

Mocht je speurtocht niet geleid hebben naar de bron van de tocht, dan kun je altijd nog een professioneel bedrijf inschakelen. Dat kost natuurlijk wel wat, maar in de tocht blijven zitten kost op de lange termijn veel meer.

Je energierekening zal aanzienlijk dalen als je het probleem hebt opgelost. In een tochtig huis stook je tot hogere temperaturen om het tóch maar behaaglijk te krijgen en veel van die warmte verdwijnt meteen weer door kieren of openingen naar buiten.

Tot slot staat ook je gezondheid op de tocht: verkrampende ledematen, koude vingers of voeten, vermoeidheid, concentratieproblemen, een stijve nek. Pak het dus tijdig én grondig aan. Voor je het weet lig je onder de wol met een typisch gevalletje mannengriep

Een paar tips voor leuke tochtstoppers die niet alleen werken, maar er óók nog eens leuk uitzien:


lees ook: kinderkeuken

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.