Persoonlijk

Is jouw huishouden analoog, domotica of smart home?

smart home domotica
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

We hebben sinds een paar dagen een Google Nest. Of eigenlijk moet ik zeggen: twee Google Nests, een Google mini, een paar sensoren en een doos lampen. Vaarwel analoog huishouden; hallo smart home. Of is het domotica? En wat is dan het verschil? En wat is wijsheid? Ik ging op zoek naar antwoorden.

Analoog is toch ouderwets?

Hoewel het misschien vaak zo lijkt: analoog is zeker niet hetzelfde als ‘ouderwets’. Het gaat te veel ver om hier exact uit te leggen wat ‘analoog’ betekent voor een bepaald signaal. De drie belangrijkste eigenschappen voor dit verhaal: een analoog signaal is glijdend (of traploos), het kent oneindig veel waardes en het bevat naast de informatie die je wil versturen ook altijd wat ruis.

Het omgekeerde kun je zeggen over ‘digitaal’: een digitaal signaal bestaat uit nullen en enen. Die kun je op allerlei manieren combineren, maar tussen iedere nul en één zit niets: de waardes veranderen trapsgewijs. Daardoor heb je nooit ruis op de lijn, maar puur en alleen het signaal zelf.

Ok, teveel technisch gelul

Terug naar de hoofdvraag: wat is nou beter?

Als je het een computernerd vraagt, zegt die waarschijnlijk ‘digitaal’, want: zuiverder en exacter. Als je het een muzikant vraagt, zegt die waarschijnlijk ‘analoog’, want: dynamischer en voller. ‘Natuurlijker’ eigenlijk.

Wat is dan ‘normaal’?

De meeste huishoudens zijn nog gewoon grotendeels analoog. Je zet het koffiezetapparaat aan als je koffie wil, je drukt op de lichtschakelaar als het donker wordt en je zet de thermostaat wat hoger als het kouder wordt. Niks mis mee.

Sterker nog: als ik ’s avonds de lichten wil dimmen om het een beetje gezelliger te maken in de woonkamer? Dan doet mijn analoge Busch Jaeger schakelmateriaal dat beter dat mijn nagelnieuwe Google Nest en zijn smart home lampen. Analoog is immers traploos en dus beter regelbaar. En een analoge halogeenlamp wordt warmer van kleur als je hem dimt; gezellig dus!

Onze Google Nest met zijn smart lampen kan natuurlijk ook prima een sfeertje creëren, maar het is wel wat omslachtiger en het werkt dus stapsgewijs. Als je nét wat feller wil dan ‘standje 1’ maar nét wat minder fel dan ‘standje 2’? Tja, dan houdt het gewoon op. Ook dat is niet erg; maar mijn ‘ouderwetse’ dimmer doet dat dan weer wel. Met een simpele draai aan de knop.

Hoe domotica onze huizen vond

Domotica kwam al vorige eeuw voor het eerst onze huiskamers binnen. Het ging voornamelijk om bestaande technologie uit industriële en commerciële omgevingen, die nu werd toegepast in de woning: schuifdeuren, roltrappen, lichtsensoren, airco, lift-mechanieken.

Aanvankelijk was domotica vooral bedoeld om mensen met een beperking te helpen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken zoals deuren open- en dichtmaken, of lampen aanmaken. Maar het sloeg al snel aan bij een breder publiek, waardoor domotica veel meer huishoudens vond.

Domotica is vaak behoorlijk prijzig, omdat het nogal wat aanpassingen in je huis vereist. Tenminste; als je het ‘goed’ wil doen. Tegenwoordig wordt in nieuwbouw vaak standaard al domotica toegepast voor verwarming, ventilatie, zonwering en verlichting. Daardoor wordt het veel beter betaalbaar en gaan de ontwikkelingen dus ook veel sneller.

De ontwikkeling van domotica

Domotica draaide oorspronkelijk om het eenvoudig bedienen van apparaten en het automatiseren van taken in je huishouden. Vaak worden hiervoor afstandsbedieningen gebruikt.

De zogenaamde ’tweede generatie domotica’ houdt in dat apparatuur standaard is uitgerust met een ethernetaansluiting waardoor ze kunnen worden aangesloten op een computernetwerk of internet. Dat biedt uiteraard veel meer mogelijkheden qua bediening via computers of apps.

De ware domotica is een huishouden dat volledig is aangesloten op een netwerk. Iedere schakelaar in huis is verbonden met de computer; niet rechtstreeks met een apparaat. Die centrale computer stuurt vervolgens de apparatuur in je huis aan op de manier waarop je hem hebt geprogrammeerd.

Maar wat is dan smart home?

De vorige alinea’s doen je waarschijnlijk al behoorlijk denken aan smart home. Dat klopt ook: smart home heeft in principe dezelfde definitie als domotica. Als je op Google gaat zoeken naar de definities van beide, kom je er tientallen tegen. Wat eigenlijk betekent dat er nog geen echte definitie ís.

Blogpapa’s definitie van domotica en smart home

Er zijn ongeveer net zoveel definities van domotica en smart home als dat er artikelen zijn die erover gaan. Dus voel ik me absoluut niet bezwaard om zelf ook een definitie te geven. Ik draag voor uit eigen werk:

Waar ik zelf het kenmerkende verschil zie tussen domotica en smart home: domotica gaat over het eenvoudig bedienen van apparaten, uitvoeren van taken en gebruiken van diensten. Noem het maar: de ‘aan/uit’-bediening.

Smart home gaat voor mij veel meer over de integratie van apparaten, taken en diensten. Je zou het de ‘als aan/dan uit’-bediening kunnen noemen. Het gaat dus verder dan domotica, en is daadwerkelijk ‘slimmer’.

Een korte case ter vergelijking

Domotica:

Het is acht uur ’s avonds, je zit lekker op de bank. Met je afstandsbediening doe je de gordijnen dicht, maak je de lampen aan en zet je de thermostaat even lekker een graadje warmer. Met de afstandsbediening van de tv zet je deze aan, ga je naar Netflix en zet je een spannend serietje op.

Aan het eind van de avond zet je op dezelfde manier de lampen en de tv uit. De thermostaat zakt vanzelf om elf uur een paar graden. Je zet nog even het alarm aan kruipt dan lekker onder de wol.

Smart home:

Het is acht uur ’s avonds, je zit weer lekker op de bank. Je zegt: “Hey Google, het is hier fris.” Je Google Nest stuurt een berichtje aan je slimme thermostaat, dat deze een graadje warmer mag. De thermostaat onthoudt dit; als hij dit bericht de volgende avond wéér krijgt, houdt hij er rekening mee dat hij voortaan standaard een graadje warmer mag.

Omdat het donkerder wordt in de kamer, gaan de lampen vanzelf aan. Omdat het acht uur is, gaan ondertussen vanzelf de gordijnen dicht.

Je zegt: “Hey Google, speel ‘Stranger Things’ af op Netflix” en de tv springt aan, gaat naar Netflix en start jouw serie op het punt waar je gebleven was.

Aan het eind van de avond zeg je: “Hey Google, we gaan naar bed”. De tv schakelt uit. Terwijl jij de boel een beetje opruimt dimmen de lampen in vijf minuten naar nul, behalve één lampje om de inbrekers weg te houden.

Het alarmsysteem schakelt ondertussen automatisch aan, omdat je aangaf dat je naar bed gaat. Ook gaan de lampen in het trapgat, op de badkamer en op de slaapkamer alvast aan. De thermostaat schakelt wat graden terug terwijl jij onder de wol kruipt.

Potver Domotica

Ik hoop dat ik het verschil een beetje duidelijk heb kunnen maken. Ik ben zelf pas net aan het ervaren met onze eerste stapjes op weg naar een smart home, maar ik ben enthousiast. Over een tijdje kom ik er vast nog wel eens op terug met nieuwe inzichten, tips en aanraders. 🙂

Hey Google: een bakkie koffie gaat er nu wel in!



lees ook: kinderkeuken






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.