Persoonlijk

Geld lenen of blijven sparen?

geld lenen
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik ben opgevoed in de jaren tachtig. Yep, zo oud ben ik. En in die tijd leerde je dat je moest sparen, sparen, sparen als je iets wilde kopen. Geld lenen? Dat deed je niet. Ja; voor een huis, dat was logisch. Maar verder was geld lenen het domste wat je kunt doen. Maar is dat ook echt zo?

Geleende mayo

Tegenwoordig hebben we het goed; als we iets nodig hebben dan kunnen we het eigenlijk altijd wel kopen. En als we iets niet nodig hebben, maar gewoon willen hebben, dan kan dat meestal ook prima.

Maar zo breed heb ik het niet altijd gehad: in mijn studietijd heb ik regelmatig gedineerd met een blikje knakworst en geleende mayo. Ondanks een torenhoge studieschuld. Mijn punt: ik weet hoe het is om iets nodig te hebben en er domweg geen geld voor te hebben.

Waarom is geld lenen zo ‘not done’?

Wat doe je dus als je iets nodig hebt en je hebt geen geld om het te kopen? Dan zijn er verschillende opties: misschien kun je iets anders niet kopen of wat oude dingen verkopen. Maar als het je daar niet mee redt, dan wordt het al lastiger.

De criminaliteit is natuurlijk geen wenselijke oplossing en de meeste mensen hebben geen suikeroompje dat ze even lief aan kunnen kijken. Dan is het toch wel erg prettig als geld lenen ook nog een mogelijkheid is.

Let op! Geld lenen kost geld

We kennen natuurlijk allemaal die disclaimer: “Let op! Geld lenen kost geld.” En die disclaimer klopt helemaal. Vooral het eerste deel: “Let op!” Er zijn namelijk allerlei manieren om geld te lenen en daar hoeft helemaal niets mis mee te zijn; als je maar oplet wat je doet. De ene kredietverstrekker is namelijk de andere niet.

Welke lening heb je nodig?

Allereerst moet je bepalen wat voor soort lening je nodig hebt. Voor een eenmalige aanschaf ga je meestal een persoonlijke lening aan. Daarbij kun je aangeven hoeveel je per maand terug kunt betalen, of in hoeveel tijd je dat wil doen. Duidelijkheid en een vast maandbedrag: dat is iets waar je mee kunt werken!

Heb je voor langere tijd meer financiële ruimte nodig, of heb je af en toe een korte periode waarin je extra ruimte nodig hebt, dan kun je misschien beter voor een doorlopend krediet kiezen. Daarbij krijg je een kredietlimiet en betaal je alleen rente en aflossing wanneer je iets opneemt. Wat je hebt afgelost, kun je later weer opnieuw opnemen.

Waar moet ik zijn?

De volgende vraag is: waar ga ik geld lenen? Natuurlijk niet bij dat schimmige type wiens kantoor de lantaarnpaal op de hoek is. Maar waar dan wel? De beste vuistregel: kies in ieder geval een kredietverstrekker met een AFM-vergunning. Een vergelijkingssite kan je helpen om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Geld lenen kost geld, maar hoeveel?

Als je weet wat voor soort lening je nodig hebt, en je hebt een lijst met fatsoenlijke kredietverstrekkers, dan zijn er nog twee puntje waar je naar moet kijken: reviews en rente. Waarbij de reviews natuurlijk subjectief zijn, maar ze kunnen je wel helpen bij het kiezen.

Rente

De rente is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij het aangaan van een krediet; de laagste rente is in principe het goedkoopste geld lenen. Maar toch kunnen er redenen zijn om een kredietverstrekker te kiezen die niet per se de goedkoopste is: service, heldere communicatie, flexibiliteit.

Reviews

Reviews zijn verraderlijk: je weet nooit zeker of ze wel echt zijn, en mensen geven eerder een negatieve review dan een positieve: tevreden mensen zijn over het algemeen rustiger, en ontevreden mensen schreeuwen nou eenmaal harder. Maar als je dat in je achterhoofd houdt, dan kun je toch meestal wel de juist informatie uit al die reviews halen.

Geld lenen met een goed gevoel

Als je je keuze gemaakt hebt en je kredietaanvraag staat klaar, stel jezelf dan de vraag; voelt dit goed? Zijn de voorwaarden allemaal duidelijk en kan ik er mee leven? Is dit de beste oplossing die ik tot mijn beschikking heb? Is wat ik hiervoor terugkrijg waard, wat ik er aan uitgeef?

Geld lenen is best wel ‘done’, als je er maar goed over nadenkt, geen onnodige risico’s neemt en jij er een goed gevoel bij hebt.

PS. Ik ben natuurlijk geen financieel adviseur; hierboven staat een persoonlijke mening, gebaseerd op eigen ervaringen. Ik hoop dat je er iets aan hebt!(Omslagfoto van financiële reddingsboei via Shutterstock)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  Doijerkalff
  19 juni 2023 at 16:28

  Het is duidelijk dat lenen soms nodig is en dat het zeker niet ‘not done’ hoeft te zijn als je er verantwoordelijk mee omgaat. Maar ik ben ook gaan nadenken over beleggen als alternatieve manier om met geld om te gaan. Het kan zeker wat intimiderend zijn in het begin, maar met de juiste kennis en strategie kan het een effectieve manier zijn om je financiën op de lange termijn te verbeteren. Het is natuurlijk geen snelle oplossing zoals een lening, maar het kan uiteindelijk wel helpen bij het opbouwen van vermogen. Zou dat iets zijn waar je ook in geïnteresseerd zou kunnen zijn?

  Groetjes,
  Anne

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.