Persoonlijk

Even over de nieuwe iPhone 12 modellen

iPhone 12
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Apple is met de iPhone 12 alweer toe aan de 14e generatie van zijn paradepaardje. Vorige maand werd het nieuwe model gelanceerd en deze maand werd het eerste probleem bekend: het beeldscherm. Gelukkig maakte de techgigant vanmorgen alweer bekendgemaakt hoe het probleem is op te lossen.

Beeldschermproblemen

Het is bij Apple inmiddels een terugkerend fenomeen: kinderziektes in het beeldscherm. Na het verschijnen van de iPhone 12 kwamen al snel meldingen van een knipperend beeldscherm, oplichtende delen of een groen-grijze gloed. Apple heeft de problemen inmiddels erkend en is onderzoek aan het doen.

De verwachting van de Apple tech support is, dat het probleem is op te lossen door een update naar de nieuwste iOS versie. Dit heeft in het verleden ook vaak gewerkt, dus als je dit probleem ervaart: probeer het even! Laat in ieder geval nog even niet schroeven aan je toestel, tot er een definitief antwoord is.

Welke iPhone 12 modellen zijn er?

Je ziet ze boven aan dit artikel in volle glorie staan: de iPhone 12, de iPhone 12 Mini, de iPhone 12 Pro en tot slot de iPhone 12 Pro Max.

De belangrijkste overeenkomsten

Een fijne overeenkomst: alle iPhone 12 modellen zijn uitgerust met hetzelfde ‘Super Retina XDR’ beeldscherm. Bij de iPhone 11 was dit alleen aan het Pro-model toebedeeld, maar nu hebben dus alle modellen Apple’s topscherm. Wel kunnen de Pro’s nét wat helderder dan de andere twee.

iPhone 12 Blub

Ook hebben alle vier de modellen dezelfde IP68-certificering. Je kunt ze dus een half uur lang, zes meter onder water laten liggen en dan doen ze het nóg. Dit is overigens een eigenschap die ik liever niet zou uittesten, maar goed.

iPhone 12 Buts

Nog een overeenkomst is valbescherming: alle iPhone 12’s (of is het twaalven?) hebben het ‘Ceramic Shield’, dat ze tot 4x beter zou beschermen tegen valschade. Nog een dingetje wat ik niet echt zou gaan testen… doe er toch maar gewoon een hoesje omheen.

De belangrijkste verschillen

De onderlinge verschillen zijn eigenlijk best voor de hand liggend: de Pro en de Pro Max hebben om te beginnen standaard 2x zoveel opslaggeheugen als de twee kleinere broertjes: 128 GB versus 64 GB. Dit is verder uit te breiden naar respectievelijk 512 GB en 256 GB.

Het werkgeheugen van de Pro’s is natuurlijk ook wat groter dan dat van de iPhone 12 en de Mini: 6 GB versus 4 GB. Dat betekent dat je er zwaardere taken mee kunt uitvoeren zonder dat het toestel sloom wordt of ‘glitcht’.

Daarnaast hebben de Pro-modellen een derde camera (telelens) en een LiDAR scanner achterop het toestel. De telelens zorgt voor veel minder kwaliteitsverlies bij het inzoomen, en de LiDAR ziet echt stukken beter perspectief.

Die LiDAR technologie zorgt niet alleen voor betere foto’s en video, maar biedt tevens allerlei nieuwe mogelijkheden voor 3D- en Augmented Reality-toepassingen. Voor de nerds onder ons… 🤓

Vergelijking

Heel globaal kun je de verschillende modellen als volgt met elkaar vergelijken: de iPhone 12 Mini kan precies hetzelfde als de ‘gewone’ iPhone 12. Het scherm is alleen 0,7 inch kleiner. De Pro Max heeft een 0,6 inch groter scherm dan de Pro en de iPhone 12. De beide Pro’s zijn krachtiger en hebben betere camera’s.

iPhone 12 los kopen of met abonnement?

Sinds een paar jaar worden de meeste telefoonabonnementen-met-toestel geregistreerd bij het BKR. Best veel mensen vinden dit reden genoeg om er niet voor te kiezen. Dat is lang niet altijd terecht, maar het is wel iets om even mee te nemen in je overwegingen.

‘Vroeger’ was het veel voordeliger om je toestel samen met je abonnement aan te schaffen. Dat is tegenwoordig echter niet of nauwelijks nog het geval. Het enige argument is dat je op die manier gespreid betaalt in plaats van het hele bedrag ineens.

Android vs iPhone: wat vaak vergeten wordt

De meeste Android toestellen worden gemaakt om een jaar of twee, drie mee te gaan. In de praktijk betekent dat: je neemt een 2-jarig abonnement om een leuk toestel te kunnen uitkiezen en als het abonnement afloopt, neem je ook weer een nieuw toestel. Ook als dat eigenlijk nog wel een jaartje mee had gekund.

iPhones worden echter gemaakt om minimaal 5 jaar mee te gaan. Het is dus veel efficiënter om ieder jaar te kijken naar een goed en betaalbaar sim only-abonnement dat bij je past, en je toestel pas te vervangen als het echt nodig is. Zo wordt die iPhone misschien wel net zo ‘goedkoop’ als een Android toestel.

De iPhone 12 is te koop vanaf € 909,- (adviesprijs) maar als je het geld beschikbaar hebt, is het wellicht een goed idee om je iPhone 12 als los toestel te kopen. Just sayin’!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    3 onmisbare tips voor de beginnende blogger - blogpapa.nl
    5 april 2023 at 14:26

    […] dus zorg er ook echt voor dat je een smartphone uitzoekt met een goede camera. Met de nieuwe iPhone 13 zit je natuurlijk helemaal gebakken. De camera’s (zowel selfiecamera als de normale […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.