Persoonlijk

Buiten schilderen: zo doe je dat!

Buiten schilderen: zo doe je dat!
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Laat me beginnen met te zeggen, dat schilderen niet mijn hobby is. Reden te meer om het goed aan te pakken: dan hoef je het minder vaak te doen en ziet het er ook nog eens veel beter uit. Maak je klaar voor een batterij goede tips!

Een goed begin is het halve werk

En daarmee bedoelen we in dit geval: gebruik goed materiaal! Je gebruikt bij het schilderen natuurlijk verf, roerstokjes, kwasten en/of rollers, schuurpapier, schilderstape en eventueel afdekplastic. En daar zit nogal wat verschil in.

Schilderen met goede verf

Dat is makkelijk praten; maar wat is nou ‘goede verf’? Een mooi voorbeeld zien we bij de verven van Sigma. Dat staat bekend als een van de betere merken, maar er is een verschil tussen de Sigma die je koopt in de bouwmarkt of die je koopt bij de speciaalzaak.

Bij de Gamma vind je de Sigma buitenverf ‘Exterieur’. Prima verf hoor, tot je een keer geschilderd hebt met de S2U buitenverf van Sigma: die is gemakkelijker aan te brengen, vloeit beter en heeft een betere dekking. Allebei Sigma, maar toch een flink verschil.

Zo heeft ook Sikkens een ‘bouwmarkt’-lijn, die heet gewoon ‘buitenlak’, en een ‘professionele’ lijn die je herkent aan ‘Rubbol’ in de naam. Zoek dus naar dat onderscheid; het levert je bij voorbaat al een beter resultaat op.

Rare kwast

Met de Meesterhand Gold lever je het beste schilderwerk, volgens een onderzoek van Tros Radar maar die kost dan ook ruim negen euro. Opvallende tweede is Goudmeester kwast van Karwei. Bij de Action koop je al voor anderhalve euro een Spectrum verfkwast; veruit de goedkoopste, maar toch nog beter dan de basismerken van Hornbach, Gamma of Praxis.

Schoonmaken en ontvetten

Stof en vet zijn de grootste vijanden van verf. Voordat je gaat schilderen is het dus verstandig om de te schilderen oppervlakken even goed af te sponzen en te ontvetten met ammoniak of St. Marc. Doe dit vóórdat je gaat schuren, anders schuur je het vet dieper in het hout waardoor de verf minder goed hecht.

Schuren: het leukste aan schilderen

Voelde je het sarcasme? Ik vind schuren verschrikkelijk. Maar het hoort erbij! Ik gebruik schuurpapier met korrel 80 voor het grovere schuurwerk (ruw hout of slechte verflagen). Schilderwerk dat er nog redelijk goed op zit schuur ik met korrel 120. Let op dat je scherpe hoekjes en randjes mooi rond schuurt; anders hecht de verf daar niet.

Schuur altijd met de nerf van het hout mee. Hoe gladder je het oppervlak schuurt, hoe strakker je schilderwerk straks wordt. Oftewel; hoe beter het uit de verf komt 😉 Schuur het hele schilderwerk: ook plekken waar de laklaag nog goed op zit. Dit zorgt voor een betere hechting van de nieuwe laklaag.

Grondig schilderen

Als je alles mooi vlak geschuurd hebt, borstel je met een zachte borstel al het schuurstof goed weg en dan begin je met een laag grondverf. Niet te dik, dat is nergens voor nodig. Het zorgt alleen maar voor lopers

Gebruik bij voorkeur een grondverf die ongeveer dezelfde kleur heeft als je uiteindelijke laklaag. Je kunt ook dezelfde verf gebruiken, maar dat is wel stuk duurder dan een basis grondverf. Let goed op de droogtijd van de grondverf, zodat je niet te vroeg gaat schuren.

Nog een keer schuren?!

Jazeker; je grondverflaag kun je het beste mooi glad schuren. Ik gebruik korrel 220 voor een mooi strak oppervlak. Let op dat je niet door de grondverflaag heengaat! Borstel zorgvuldig het schuurstof weg.

Plakken voor extra gemak bij het schilderen

Een goede schilder heeft natuurlijk een vaste hand, maar zelfs een vakman kiest er vaak voor om randjes, klinken, stopcontacten en plinten van tevoren netjes af te plakken met schilderstape, of ‘maskeertape’. Het werkt nou eenmaal netter en een stuk sneller.

Belangrijk: laat schilderstape niet te lang zitten! Zeker niet als je die goedkope witte tape gebruikt; die moet je eigenlijk direct na het schilderen verwijderen.

Als je weet dat de tape wat langer zal blijven zitten, bijvoorbeeld omdat je een hele kinderkamer te schilderen hebt, kies dan voor de gele ‘gold’ tape. Die plakt strakker en hecht beter, waardoor de verf minder goed onder de tape kan kruipen. Ook is de lijmlaag van een betere kwaliteit, waardoor je hem gerust langer kunt laten zitten.

Dan nog even roeren…

Het roeren van de verf is erg belangrijk, omdat verf ‘schift’. Dat is geen teken voor goede of slechte kwaliteit: iedere verf doet dat. Neem je tijd om goed te roeren (ook in de hoekjes en randjes van het blik) en gebruik altijd een schoon roerhoutje. Roer tot je lekker zen bent en de verf geen enkel streepje, veegje of verkleurinkje meer vertoont. Laat hem eens van het roerhout afdruipen: dat moet er mooi gelijkmatig en soepel uitzien.

Eindelijk: schilderen maar!

Doop je kwast niet te ver in de verf, en strijk hem af tegen de binnenkant van het blik. Herhaal dit een paar keer tot de kwast ‘verzadigd’ is, maar niet druppelt. Zet de verf royaal op en strijk met de nerf van het hout mee in lange, krachtige halen.

Voor grotere oppervlakken kun je een lakroller gebruiken om de verf op te zetten maar voor het mooiste resultaat strijk je hem dan tóch na met een brede kwast. Belangrijk: verf vloeit, vooral goede verf. Geef de verf dan ook even de tijd om mooi dicht te vloeien, voordat je vijf keer over hetzelfde stukje strijkt (mijn persoonlijke valkuil).

Als je in twee lagen gaat lakken, schuur dan tussentijds nog eens licht met een hele fijne korrel; 320 tot 400. Je hoeft dan alleen de laklaag een beetje dof te schuren, voor een goede hechting van die laatste laklaag. Houd altijd de droogtijd goed aan voor je weer gaat schuren!

Lekker schilderen in het zonnetje

Als het zonnetje schijnt, heb je natuurlijk meer zin om lekker te gaan schilderen, maar let op: ga niet schilderen als het te warm is (boven de 25 graden), of in de volle zon. De verf droogt dan te snel aan de oppervlakte, waardoor de lucht die eronder zit, niet meer kan ontsnappen. Gevolg: belletjes in de verflaag, zonde!

Ook de kou is niet goed voor verf; dan droogt hij te langzaam, waardoor je ‘zakkertjes’ en rare plekken in je schilderwerk krijgt. Kortom: schilder niet onder de 5 en liever niet boven de 25 graden Celsius.

En dan, na een dag hard werken, zit je met een flesje bier in de hand op een kratje het resultaat te bewonderen. En dan zul je het ongetwijfeld met me eens zijn: goed schilderen bestaat vooral uit een goede voorbereiding.

Happy kwasting!



lees ook: kinderkeuken






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.