Huis & Tuin Review

Stoer poetsen met de Kärcher FC 7 Cordless

Ja ja, laat die titel maar gerust even op je inwerken: poetsen kan best wel stoer zijn. Een beetje vent draagt natuurlijk zijn steentje bij in het huishouden, maar persoonlijk blijf ik het lastig vinden om met een plumeau door het huis te huppelen. Ik heb nou eenmaal liever een stuk gereedschap in mijn handen dan een stofdoek.

Poetsen met een powertool

Toen we de nieuwste vloerreiniger van Kärcher mochten uitproberen, maakte mijn poetsende-mannen-hart dan ook een klein sprongetje: een powertool om te poetsen! Dat was het betere werk.

Het uitpakken klopte nog steeds met mijn verwachtingen: de Kärcher FC 7 Cordless is gewoon écht een badass machine. Hij ziet er stoer uit maar is helemaal niet zwaar, hij is ontzettend wendbaar en vooral: draadloos!

RTFM

Oftewel: Read The F*cking Manual! Dat doen we natuurlijk braaf: het is namelijk nét even anders poetsen dan we gewend waren. Er zit dan ook een flink instructieboek bij, maar dat is vooral omdat er in 800 talen wordt uitgelegd hoe hij werkt.

Er zit gelukkig ook een snelstartgids bij van een paar bladzijden, waarmee je prima uit de voeten kunt. Persoonlijk vond ik het YouTube-filmpje ook erg verhelderend!

Eerste ervaringen met de Kärcher FC 7 Cordless

Buiten dat het een stoer apparaat is, doet hij natuurlijk ook zijn werk. En hoe! Ik heb nu een paar keer de tegelvloer in de keuken gedaan en de houten vloer in de woonkamer. Twee dingen vallen me daarbij echt op:

 • De keukenvloer heeft na het dweilen vaak een licht vettige, matte glans. Waarschijnlijk omdat wij nooit schrobben, en met een dweil krijg je rondspetterend vet niet altijd weggesmeerd. De tweede keer dat ik er met de Kärcher overheen ging: weg vettigheid! Een mooie, glanzende en vooral schone tegelvloer is het resultaat.
 • Onze houten vloer in de woonkamer is nogal grauw geworden. De poriën van het hout hebben in de loop der tijd flink wat vuil geabsorbeerd en zijn langzaamaan zwart geworden. Toen ik de borstels van de Kärcher FC 7 Cordless even op dezelfde plek liet draaien, zag ik de poriën al lichter worden: nog een paar weken en dan is onze vloer weer zo licht als vroeger.

Niet lullen maar poetsen!

Om de proef eens even flink op de som te nemen, hebben we een paar uitdagingen op een rijtje gezet:

Met mijn kakelverse vloerreiniger ging ik er klaar voor staan: een paar hardnekkige smeerpoetsen werden over de keukenvloer uitgestrooid en yours truly mocht voor het eerst aan de bak met zijn nieuwe speeltje: de Kärcher FC 7 Cordless vloerreiniger!

Zit er dan geen enkel nadeel aan?!

Natuurlijk wel! Allereerst: je moet hem bedienen. Het is geen stofzuigrobotje dat uit zichzelf de hele woonkamer stofzuigt. Maar goed: een stofzuigrobotje zuigt dan ook alleen oppervlakkig wat stof weg.

Nog een nadeel: je kunt best een beetje een kater overhouden aan het idee dat je jarenlang het zweet op je voorhoofd hebt gepoetst voor minder resultaat. Maar goed; dat duurt maar even.

Je moet er mee willen poetsen

De Kärcher FC 7 Cordless heeft hetzelfde nadeel als iedere andere topkwaliteit poetsmachine: je moet er mee willen werken. Dit apparaat werkt fantastisch; hij stofzuigt en dweilt in één beweging, hij bespaart je een hoop tijd en moeite en levert een superschoon resultaat… maar alleen als je hem ook daadwerkelijk gebruikt.

Teveel gedoe

Veel mensen zijn zó gewend aan hun stofzuiger en hun dweil, dat ze simpelweg niet bereid zijn om die arme vloerreiniger uit de kast te pakken. Ze vinden het vaak maar “gedoe” en vertrouwen liever op hun oude vertrouwde poetsgerei. Is dat eerlijk? Nee. Maar ja, het leven is niet altijd eerlijk.

Het ding is: je moet weten hoe je hem gebruikt en je moet waardering hebben voor het schonere resultaat. Niet iedereen vind een schoon huis even belangrijk, en niet iedereen wil de moeite nemen om iets nieuws te leren gebruiken.

Happy poetsen

Ik ben echt helemaal happy met onze nieuwe vloerreiniger: de snelheid en het gemak maken het bijna leuk om te poetsen. En het resultaat is meer dan de moeite waard.

Dweilen met de kraan dicht

Ik had altijd al het gevoel dat dweilen redelijk zinloos was: je doorweekt het vaste vuil met water, om het vervolgens in alle poriën en kieren van de vloer te smeren. Of onder de radiator, de kast of de bank. Water op een houten vloer moet je sowieso tot een minimum beperken!

Met dit apparaat gebruik je nauwelijks water en dweil je het vuil écht op (check het vuilreservoir als je klaar bent). Daarnaast poets je zelfs de poriën van de vloer weer schoon.

Sneller, beter, schoner

Al met al lekker efficiënt en ontspannen poetsen: precies zoals ik het graag doe! Voor mij geen gerotzooi meer met stofzuiger, emmer, sop, dweil en steel: met deze vloerreiniger ben je -letterlijk- binnen 10 seconden aan de slag. In die tijd heb je je oude stofzuiger nog niet eens uit de kast gehaald! Laat staan dat je een emmer sop, dweil en steel bij elkaar hebt geraapt.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

Comments

comments

2 Comments

 • Reply
  Maria
  25 september 2021 at 17:00

  Wij hebben binnen in ons huis 175 m2 steenschotten als vloer. Daar is dit apparaat ook geschikt voor? De schotten worden nog wel gebeitst, maar zijn ruw hout. Graag advies, omdat wij aanschaf overwegen

  m.vr.gr.
  Maria

 • Reply
  Arno
  27 september 2021 at 18:37

  Hoi Maria!

  Steenschotten worden natuurlijk meestal buiten gebruikt, voor terras, vlonder of plantenbak. Als binnenvloeren ben ik ze nog niet tegengekomen! Veel van het onderhoud zal afhangen van de houtsoort; “echte” steenschotten zijn van hardhout, wat je met héél weinig water gerust af en toe te lijf kunt gaan. Er zijn echter ook “nagemaakte” steenschotten, waarvan de houtkwaliteit meestal beduidend lichter is. Daar zou ik dan ook niet zomaar met water op tekeer gaan.
  Feit blijft dat de Kärcher dusdanig weinig water gebruikt, dat je er in principe gewoon mee op een houten vloer kunt. Maar garanties kan ik je daarover echt niet geven; daarvoor moet je bij de leverancier van de vloer zijn. Die weet wat voor houtkwaliteit hij gebruikt, hoe goed de verlijming is, en hoe sterk de houtverbindingen. Succes!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.