Persoonlijk

Het perfecte cadeau: een ‘Persoonlijk Magazine’

persoonlijk magazine
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Heb jij al ooit gehoord van een ‘persoonlijk magazine‘? Het is nog niet echt ‘een ding’ maar de term claim ik bij alvast! Ik wil je heel graag uitleggen wat ik er precies mee bedoel en waarom dit zo’n geweldig cadeau is.

Kijk; bij een ‘gewone’ bijzondere gelegenheid zit je meestal wel goed met een bos bloemen, een fles wijn of een leuke cadeaubon of zoiets. Maar wat geef je nou cadeau bij die Grote Mijlpalen, zoals een huwelijk of een 50e verjaardag?

Origineel en persoonlijk

Bij een écht bijzondere gebeurtenis wil je natuurlijk het liefst met een écht origineel en persoonlijk cadeau voor de dag komen. Maar hoe pak je dat aan? Mijn gouden tip: het persoonlijk magazine!

Ik vind het zelf altijd best lastig om een wat groter cadeau te kiezen. Wat ik merk, is dat ik soms meer bezig ben met inschatten wat ik ongeveer wil uitgeven en wat ik daar dan voor leuks voor kan kopen. Terwijl ik eigenlijk zou moeten denken: wat zou “het feestvarken” nou écht waarderen van mij?

Criteria van het perfecte cadeau

Je kunt natuurlijk moeilijk spreken van het perfecte cadeau, maar mijn perfecte cadeau voldoet aan een paar simpele criteria:

  • het vertelt iets over de relatie die ik heb met die persoon,
  • er zit een persoonlijk verhaal of een gedeelde herinnering achter,
  • de prijs is in verhouding met de gelegenheid, de persoon en de relatie die wij hebben.

Een cadeau dat klopt met de relatie

Stel; je weet dat jouw feestvarken graag sport. Dan zou je een cadeau kunnen kiezen dat te maken heeft met die sport en de persoon. Is het een zakelijke relatie, dan zou ik bijvoorbeeld niet kiezen voor een deodorant. Nuttig, goedbedoeld, maar geen handige keuze. Een setje tennis- of golfballen is dan een veel beter idee.

Die ‘personal touch’

Ik vind het altijd geweldig als ik iemand een cadeau kan geven waarvan de meest aanwezigen denken: “Whut?”, maar dat bij de ontvanger meteen een glimlach van herkenning oplevert. “Dat je dat nog weet!” is vaak het begin van een topavond vol sterke verhalen en hilarische gesprekken.

De juiste verhouding

Dat leuke collegaatje is jarig en jij besluit haar een citytrip naar Barcelona cadeau te doen. Het is natuurlijk een schitterend cadeau, maar toch zal het enkel vreemde blikken opleveren, een sterk gevoel van ongemakkelijkheid en wellicht een achterdochtig dan wel dreigend telefoontje van een boze partner.

Het cadeau dat alles zegt

Als je je vader voor zijn verjaardag een robotmaaier met twee flesjes bier cadeau doet, kan dat een heel verhaal vertellen: dat je weet dat hij niet meer met een handmaaier het hele gazon rond kan. Dat je het fijn vindt dat hij nog zo graag met zijn tuin bezig is. Dat je weet hoe trots hij is als die er netjes bijligt. En dat je graag weer samen met hem in de tuin een biertje drinkt. Een prachtig persoonlijk verhaal, zonder één woord te zeggen.

Wat is dan een persoonlijk magazine?

Een persoonlijk magazine is een cadeau dat letterlijk alles zegt. En het ook nog eens laat zien. Je maakt namelijk een heus tijdschrift over het feestvarken. Over zijn leven, leuke herinneringen, spannende gebeurtenissen, uitzonderlijke vakanties, sportprestaties (eventueel met een sarcastisch ondertoontje) en natuurlijk boordevol mooie foto’s.

With a little help from your friends

Jij bent de hoofdredacteur, de verslaggever, de fotograaf én de columnist tegelijk. Maar: het is wel verstandig als je het magazine niet helemaal alleen maakt. Het is namelijk wél wat werk!

Schakel dus familieleden in, goede vrienden, teamgenoten, buren en collega’s van je hoofdpersoon om te helpen. Vraag of zij een leuke anekdote op papier willen zetten over iets wat ze hebben meegemaakt met de hoofdpersoon. Het liefst natuurlijk met een leuke foto erbij.

Sommige mensen zijn geen schrijver; je kunt ze dan bijvoorbeeld interviewen en het verhaal zelf op papier zetten. Misschien heeft die persoon nog wél mooie foto’s die je kunt gebruiken, of misschien kun je samen een foto maken die verwijst naar dat oude verhaal.

Succes verzekerd

Als je jouw persoonlijk magazine overhandigt, met al die oprechte verhalen, herinneringen en foto’s, kan dat alleen maar enorm worden gewaardeerd. Dit cadeau straalt alles uit wat je graag aan iemand wil geven: je hebt er aandacht aan besteed, je hebt echt aan iemand gedacht en je bent op pad geweest om al die verhalen en foto’s te verzamelen.

Wauw!

Het is ook een cadeau ‘voor later’: om rustig op de bank nog eens door te lezen, en om te delen met vrienden. De mooiste, leukste en grappigste fragmenten uit je leven liggen waarschijnlijk nog jaren op je koffietafel.

Heb ik wel die skills?!

Niet iedereen is een Shakespeare. Maar dat hoeft ook helemaal niet: als je het verhaal maar vertelt op jouw manier. Op De Blogacademie vind je tal van goede schrijftips en voorbeelden.

Zelf je persoonlijk magazine vormgeven

Vormgeven is een vak, maar gratis tools zoals Canva kunnen je helpen met honderden sjablonen en ontwerpen. Op LucidPress kun je zelfs gratis je persoonlijk magazine ontwerpen met hun 7-dagen proefversie.

Ben jij een blogger in de dop?

Als het schrijven je goed bevalt, dan kun je zelfs overwegen om te gaan bloggen. Ik nodig je van harte uit om een gastblog te schrijven voor Blogpapa; stuur gerust eens een leuk verhaal, review, interview of opiniestuk naar arno@blogpapa.nl.

Ik geef je altijd persoonlijk terugkoppeling en wie weet ligt er wel een leuke samenwerking in het verschiet! Heel veel plezier met het maken van je persoonlijk magazine 🙂(foto van magazines via Shutterstock)
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.