Gastblog Papa-tips

Waar let je als vader op bij het kopen van een kinderfiets

Waar let je als vader op bij het kopen van een kinderfiets

Als vader wil je niets liever dan je kind blij maken. Als het op een fiets aankomt, betekent dat voor jouw kleine meid of jongen het ‘meest coole en allermooiste model’. Maar jij wil natuurlijk meer, want jij houdt ook rekening met de veiligheid en het comfort. Waar moet je eigenlijk precies op letten bij de aanschaf van een kinderfiets?

Lengte van je kind

Dit punt staat met stip op nummer 1. Maak nooit de fout een fiets ‘op de groei’ te kopen. Het is namelijk belangrijk voor het comfort en de veiligheid van je kind dat de kinder fiets de juiste maat heeft. Ga bij de aanschaf uit van de lichaamslengte van jouw zoon of dochter en kies de daarbij behorende fietsmaat. Deze wordt aangegeven in inch. Een wielmaat van 22 inch is bijvoorbeeld geschikt voor een kind van ongeveer 122 cm. Door de juiste maat te kiezen, kan je zoon of dochter met de voeten bij de grond en gaat het fietsen veel stabieler. Het zadel en het stuur kunnen altijd wat verzet worden, mocht er ineens een groeispurt plaatsvinden.

Zichtbaarheid

In het verkeer wordt een kleine deelnemer snel over het hoofd gezien. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van de fiets ook op de zichtbaarheid te letten. Er moet uiteraard goede verlichting op zitten, maar daarnaast moet er ook extra zichtbaarheid zijn. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van reflectoren (aan de voor- en achterkant, tussen de spaken en op de trappers) en een reflecterende baan op de zijkant van de banden of velgen.

Tip: Maak jouw kleine verkeersdeelnemer nog beter zichtbaar door reflecterende kleding en een vlaggetje. Er zijn speciale, fluorescerende vlaggetjes die je aan het frame kunt bevestigen. Deze steekt dan hoog boven de fiets uit. Zo is je kind ook zichtbaar wanneer het tussen de auto’s door de weg op gaat, of achter een struik fietst.

Gesloten bewegende onderdelen

Om te voorkomen dat er lichaamsdelen of kleding tussen de ketting of de spaken komen, met alle gevolgen van dien, moeten de bewegende onderdelen afgesloten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een degelijke kettingkast en jasbeschermers aan de zijkant van de wielen.

Het model fiets

Het soort tweewieler is in de ogen van je kind waarschijnlijk net zo belangrijk als de kleur, het model, de extra’s etc. Kinderfietsen zijn tegenwoordig gewoon kleinere uitvoeringen van tweewielers voor volwassenen. Dus heb je, naast de standaard kinderfietsjes, ook mini uitvoeringen van crossfietsen, stadsfietsen, omafietsen, mountainbikes etc.

Zorg ook voor goede sloten

Als je met veel zorg een goede fiets hebt aangeschaft, wil je niet dat hij tijdens de eerste schooldag of fietstrip wordt gestolen. Koop daarom meteen ook goede sloten. Waarschijnlijk zit er al een ringslot op de fiets bij aanschaf. Als deze van goede kwaliteit is, volstaat één extra slot in de vorm van een ketting- of beugelslot. Let erop dat de sloten zijn gekeurd door ART én voorzien zijn van minstens een ART-2 keurmerk.

Met bovenstaande tips kies je een fiets waar zowel jij als je kind erg blij mee zijn!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    roestvrijstalen bak
    17 oktober 2020 at 06:19

    erg leuk … Ik hou echt van je blog …

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.