- De Grote Jaren 00 Eendagsvliegen Lijst - 1 december 2024
- Beleveniscadeau: het ultieme kerstcadeau - 20 oktober 2024
- HR++ glas: wat is het en heb ik het nodig? - 10 oktober 2024
Je kind meenemen op de motor is natuurlijk vet stoer. En het kan ook prima; als je maar de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Hier zijn een aantal tips waarmee je veilig met je kid kunt gaan ‘cruisen’!
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind achterop de motor?
Dat is meteen een lastige: zo eenvoudig ligt het namelijk niet. Er is in Nederland geen wettelijke minimumleeftijd waarop je kind achterop de motor mag. Het is een combinatie van factoren waaraan kind en motor moeten voldoen.
Een veilige zitplaats op de motor
Allereerst moet je natuurlijk een veilige zitplaats op je motor creëren. De wet geeft hierbij slechts een beetje richting. De rest is jouw eigen verantwoordelijkheid. Hier zijn een paar belangrijke aandachtspunten:
Voetsteunen
Om een passagier mee te mogen nemen op je motor, ben je wettelijk verplicht om hier voetsteunen voor te hebben. Als je kind nog niet met zijn voeten bij de steunen kan, zijn er ook speciale kinderzitjes voor op de motor. Deze zijn voorzien van een rugsteun, zijsteunen en stijgbeugels. Ze zijn over het algemeen geschikt voor kids van 14 tot 30 kilo.
Nooit zonder helm!
De tweede wettelijke vereiste is een helm. Voor kinderen zijn er speciale kinderhelmen verkrijgbaar. Zorg voor een goed passend model: een volwassen helm op een kinderhoofdje is absoluut niet veilig!
Een volwassen helm is sowieso veel te zwaar voor de nekspieren van een kind. Daarenboven: een te grote helm kan gemakkelijk afschieten, juist op het moment dat je hem het hardst nodig hebt. En daar moet je natuurlijk niet aan denken.
Koop overigens geen tweedehands helm! Hoewel dat misschien verleidelijk is, is het niet raadzaam. Een helm moet ‘officieel’ na iedere valpartij worden vervangen, omdat beschadigingen (met name aan de binnenschaal) niet altijd zichtbaar zijn. Bij een tweedehandsje weet je natuurlijk niets van de geschiedenis van zo’n helm.
Niet verplicht, wél veilig
Als je kind goed bij de voetsteunen kan, voldoe je weliswaar aan de wettelijke verplichting, maar een rugsteun is dan nog steeds een goed idee. Die geeft je kind meer stabiliteit en zekerheid en biedt extra bescherming bij onverwachte manoeuvres.
Pak hem beet
Je kunt op je gastank een handvat monteren voor extra houvast. Dat werkt goed voor de wat grotere kinderen; kleintjes kunnen er nog niet bij. Er zijn echter ook riemen met extra handvatten verkrijgbaar, die je om je middel kunt doen. Daar kan eigenlijk ieder kind zich goed aan vasthouden.
Buckle up!
Tot slot zijn er ook nog harnasjes of veiligheidsgordels die jouw kind met een riem stevig vastmaken aan je rug. Die zijn echt ideaal, omdat ze je kind ook nog beschermen tegen een ander gevaar: sommige kids hebben nog wel eens de neiging om in slaap te vallen achterop de motor.
Een veiligheidsgordel kan dan voorkomen dat je kleine dromer een fikse nachtmerrie gaat beleven.
Kleding voor op de motor
Beschermende motorkleding is voor kinderen niet wettelijk verplicht maar wél ten zeerste aan te raden! Over motorlaarzen kun je discussiëren; en hiervoor zou ik ook best wel tweedehandsjes overwegen. Maar een goed passend, beschermend pak vind ik persoonlijk wel echt belangrijk.
Ook een paar goede motor handschoenen vind ik belangrijk. Natuurlijk “gebeurt er niks”, maar als het dan tóch gebeurt dan kunnen goede handschoenen en een stevig pak het verschil maken tussen een paar kneuzingen of een stel lelijke breuken en brand- of schaafwonden.
Wegwijs achterop de motor
Nu je een veilige zitplaats voor je kind hebt geregeld, kun je bijna de weg op: alleen nog even je passagier goed voorbereiden!
Het hele idee is natuurlijk dat jullie het allebei naar je zin hebben tijdens het toeren. Zorg dus dat je kind zich comfortabel voelt, niet nerveus of onzeker is en dat je goede afspraken maakt.
Uitleg vooraf
Leg uit wat je kind juist wel en juist niet moet doen achterop de motor. Vertel hoe een motor ongeveer werkt en wat er gebeurt tijdens het optrekken, in de bochten en bij het afremmen. Dat kan veel spanning wegnemen en zorgen dat je kind een stuk relaxter achterop zit.
Zet om te beginnen je spruit eens op het zadel voor een stoere foto-sessie!
Vergeet vooral niet om uit te leggen welke onderdelen van de motor heet kunnen worden. Oefen het op- en afstappen samen een paar keer, zodat je zeker weet dat je kind zich niet zal branden aan bijvoorbeeld de uitlaat.
Fysieke belasting van motor rijden
Achterop een motor zitten is voor een kind zwaarder dan je misschien denkt. Ondanks dat ze ‘stil’ zitten, is het erg vermoeiend en het kan leiden tot fikse verkrampingen. Houd er ook rekening mee dat je kind continu zijn hoofd naar links of naar rechts gedraaid houdt: dat is erg belastend en kan snel leiden tot klachten.
Om klachten te voorkomen en motorrijden voor jullie allebei leuk te houden:
Spreek een teken af
Spreek vooraf een duidelijk teken af, voor wanneer je kind wil stoppen. Bijvoorbeeld: drie klopjes op je bovenbeen. Oefen dit teken samen! Spreek ook een ‘check-teken’ af, zodat je onderweg kunt checken of alles nog in orde is, zoals een kneepje in het been van je kind en een kneepje terug als alles ok is.
Begin met korte ritjes
In het begin zal je passagier het allemaal super spannend vinden. Misschien vergeet hij van schrik zelfs het afgesproken teken! Rijd daarom eerst een heel klein stukje en bouw het echt langzaam op.
Neem veel pauzes
Stop regelmatig (ook zonder stopteken van je kind) en bespreek het ritje tot dusver: waren er onverwachte situaties, was het wel leuk of waren sommige dingen spannend?
Als je kind goed voorbereid en relaxt is, kunnen jullie samen veilig de weg op en genieten.
It’s all about the ride!
(foto van vader en zoon op de motor via Shutterstock)
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
No Comments