Persoonlijk

Een nieuw hondenkussen: da’s even wennen!

Een nieuw hondenkussen: da's even wennen!
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Het ziet er op de foto zo schattig uit: een hondje dat heerlijk op zijn hondenkussen ligt te relaxen. Maar best vaak lukt het niet om je hond op dat kussen te krijgen. Laat staan om hem daar te laten relaxen… Geen nood! Hier zijn een paar tips om jouw hondje te laten wennen aan zijn of haar nieuwe hondenkussen. 💪

Verwisselbare hoes: ideaal!

Wij wilden graag een hondenkussen met verwisselbare hoes. Ik hou niet zo van die ranzige (stinkende) dekentjes en kussens. Ik hoor wel van sommige mensen dat de hond na een wasbeurt weer even opnieuw moet snuffelen en verkennen; leg dan meteen een paar bekende speeltjes of een lekker hapje op het kussen, dat helpt vast.

Je wil natuurlijk niet dat je hond een dag zonder zijn hondenkussen moet. Dat vond ik zo handig aan een paar van die losse hoezen: dat je ze gewoon kunt wassen wanneer het jou uitkomt zonder dat je hondje zijn kussen moet missen.

Wij hadden drie hoezen bij het kussen gekocht, in verschillende kleurtjes en motieven. Niet dat de hond daar iets om gaf, maar mijn lief vond het natuurlijk wél belangrijk om eens af te kunnen wisselen…

Geuren en kleuren

Veel mensen kopen een hondenkussen in dezelfde kleuren als het oude, vertrouwde dekentje of kussen: hoeft niet! Honden zijn zo goed als kleurenblind, dus je kunt gewoon een kussen kiezen dat past bij je interieur. De hond maakt het niet uit en jij wordt er waarschijnlijk een stuk blijer van.

Waar jouw hond nauwelijks kleur onderscheidt, herkent hij bekende geurtjes des te beter! Om je hond aan zijn nieuwe kussen te laten wennen, kun je daarom het beste zijn oude dekentje of kussen op, onder of in het nieuwe kussen doen. Ook een gedragen (pyjama-) shirt van zijn baasje werkt vaak goed.

Let op: als je een bekend geurtje in het nieuwe kussen stopt, blijf er dan wel bij! Sommige honden snappen het niet en gaan net zolang zoeken en knagen tot ze het geurtje gevonden hebben. En dat is zonde van je nieuwe kussen…

Keep it cool

Veel honden liggen graag in het zand, omdat dit zo heerlijk koel is aan hun buikje. Als jouw hond ook zo’n zandligger is, is er misschien een gemakkelijke manier om hem aan zijn nieuwe kussen te laten wennen: gooi het kussen (of liever: alleen de hoes) een tijdje in de vriezer!

Uiteraard blijft het kussen geen uren koud. Maar als je het gekoelde kussen neerlegt en je gaat meteen (rustig) proberen om je hondje erop te krijgen, heb je misschien net genoeg tijd om hem te overtuigen. Lukt het niet? Gewoon opnieuw proberen.

Zo’n lekker dik hondenkussen!

Ik vind die grote, mega-dikke hondenkussens met een verwisselbare hoes het leukst. Daar kun je zelf óók heerlijk op liggen, met óf zonder je hondje bij je! 😄

Voor veel honden is zo’n groot kussen echter flink wennen: het gevoel dat hun poten wegzakken en het geluid van de ritselende vulling kan ze behoorlijk afschrikken. Blijf rustig tegen je hondje praten en raak niet gefrustreerd. Als het niet lukt: morgen is er weer een dag.

Minder bolletjes, meer lolletjes

Wat in veel gevallen helpt, is om flink wat van de vulling uit het kussen te halen. Wel goed bewaren natuurlijk! Veel hondjes willen graag vaste grond onder hun poten. Bij onze eerste hond, een volwassen Berner Sennen reu, hebben we ongeveer de helft eruit gehaald: toen kon hij stabiel op het kussen staan en vond hij het best.

Heb je een kleinere hond, haal dan eens echt gewoon driekwart eruit en kijk of je hondje het dan aandurft. Vul na een tijdje, en beetje bij beetje, het kussen aan tot het weer lekker zacht en gevuld is.

Koop je hond om

Honden zijn net kinderen: voor iets lekkers durven ze opeens véél meer. Probeer je hond op het kussen te lokken met iets lekkers terwijl je lief tegen hem praat, zo wordt hij hopelijk wat minder bang voor zijn nieuwe hondenkussen.

Je kunt ook een bot of varkensoor geven wat hij alleen maar op het kussen mag opeten: leg het steeds terug als hij ermee van het kussen af wil. Let wel op met het wegnemen van eten: sommige hondjes reageren daar nogal instinctief op. Een felle grom of hap ligt dan al gauw in het verschiet…

Hondenkussen in de bench

Als je hond graag in zijn bench ligt, dan kun je natuurlijk het nieuwe kussen in de bench leggen. Let dan wel op dat je flink wat vulling eruit haalt: het kussen is waarschijnlijk groter dan de bench dus er hoeft echt maar heel weinig vulling in het kussen te blijven. Na een tijdje kun je het kussen eruit halen en weer rustig aan bijvullen.

Een hondenkussen is niet voor iedere hond

Tot slot: heb geduld! Sommige honden vinden zo’n kussen echt heel spannend en soms zelfs bedreigend. Neem de tijd, het kan best een week duren. En bovenal: probeer je hondje niet te dwingen. Dat werkt niet alleen averechts; je hond heeft het ook helemaal niet verdiend dat je hem zo behandelt!

Iedere hond is anders, en sommige honden willen nou eenmaal niet op een kussen liggen. Hoe mooi en zacht en fijn jij het ook vindt! Laat je hierdoor niet frustreren en waardeer het feit dat jouw hond een eigen karakter heeft. Geef hem een dikke knuffel en een koekje, en zet het kussen gewoon lekker op Marktplaats!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.