Persoonlijk

Corona: wordt de wereld langzaam gek?

corona
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik kom er helaas veel te weinig aan toe om iets te schrijven over de actualiteit of de waan van de dag. Maar dit moet me toch even van het hart: de waanzin rondom corona loopt voor mijn gevoel nu echt de spuigaten uit. Het lijkt wel alsof de hele wereld langzaamaan gek wordt.

Gemerts’ strijd tegen corona

Ik woon in de vrije heerlijkheid Gemert. Een Brabants dorp in de beschermende schaduw van het Kasteel van Gemert, dat al dateert uit de 15e eeuw. Maar tegen corona kon zelfs het Kasteel geen bescherming bieden. Er zijn de afgelopen maanden dan ook rake klappen uitgedeeld aan onze kleine gemeenschap.

Tientallen sterfgevallen

De gemeente Gemert-Bakel heeft inmiddels al tientallen slachtoffers te betreuren als gevolg van COVID-19. Net zoals in de rest van het land gingen scholen dicht, kwam het sociale leven tot stilstand, konden veel middenstanders amper of niet het hoofd boven water houden. Veel mensen verloren hun baan, met alle gevolgen van dien. Om over het psychische leed van mensen nog maar te zwijgen.

Corona gaat gewoon door

Ik durf gerust te zeggen dat niemand in onze gemeenschap ongeschonden door deze tijd heen is gekomen. En het is nog niet eens voorbij; de economie ligt nog steeds volkomen op zijn gat, er komen dagelijks nog een flink aantal besmettingen bij en tot overmaat van ramp staan de herfst en de winter alweer bijna voor de deur. En daarmee de dreiging van een Tweede Golf; lokale uitbraken van corona die opnieuw veel slachtoffers zullen eisen.

Weerstand tegen corona maatregelen

Maar zelfs in ons hard getroffen dorp zie ik langzaamaan de weerstand groeien: mensen gaan zich minder houden aan de afstandsregel, klonteren samen op terrasjes en in winkels, lopen klakkeloos voorbij aan de overal aanwezige flesjes handgel. Wassen zelfs op het toilet hun handen niet meer.

Als zelfs in een dorp dat zoveel heeft geleden de aandacht verslapt, wat gaat er dan om in de hoofden van mensen in de rest van het land?

Omgekeerde wereld

Dat mensen zich moedwillig niet aan de regels houden vind ik onbegrijpelijk en getuigen van een dodelijke domheid. Maar wat ik nog veel erger vind: mensen gaan het je steeds vaker kwalijk nemen als jij je wél aan de regels wil houden. In de rij van de supermarkt, in een trappengat of lift van een openbaar gebouw, in een drukke winkelstraat.

Steeds vaker zie ik geïrriteerde of ronduit afkeurende blikken in de richting gaan van mensen die het wél goed willen doen. Omdat ze iemand hebben verloren aan corona, omdat ze zelf ziek zijn geweest of bang zijn om ziek te worden, omdat ze teveel mensen kennen die ziek zijn geweest: omdat zij het wél begrepen hebben. En dat maakt me boos en verdrietig.

De echte corona waanzin

Mijns inziens schuilt de ware corona waanzin hierin: als je hoort en ziet hoeveel mensen er ziek worden en sterven, hoe kun je dan ontkennen dat er iets aan de hand is? Ik kan er met mijn pet niet bij. Maar per ongeluk of expres: steeds meer mensen saboteren de maatregelen die corona kunnen stoppen.

Sterker nog; hele massa’s Gekkies roepen dat ze geen vaccin tegen corona willen. Omdat het allemaal een complot is, dat de overheid ons dom wil houden en wil domineren. Begrijp me niet verkeerd; ik vind Gekkies over het algemeen hoogst vermakelijk. Maar in dit geval gaat het mij te ver.

Daar komen ze weer

Meestal weet ik wel wanneer ik te maken heb met een Gekkie. Soms omdat ze een aluminium hoedje ophebben, soms omdat ze stellig beweren dat de Illuminati aanstaande dinsdag de wereld op gaan blazen. Maar meestal hoef je maar even naar ze te luisteren om te merken dat er hier en daar iets niet lekker in het koppie zit. Ze hebben ze wel alle zeven op een rij, maar niet in de juiste volgorde, zeg maar…

Uiteraard is de coronacrisis een uitgelezen kans voor deze Gekkies, om wat aandacht mee te pikken over de rug van andermans ellende.

Nieuwe Gekkies

Maar dit keer is het een stukje lastiger om te onderscheiden of je met een Gekkie te maken hebt. Het zijn namelijk niet alleen de ‘normale’ gekkies zoals een Janet Ossebaard, Willem Engel, Wouter Raatgever, Ruud Baars, Anna Zeven of Mordechay Chrispijn. Nee, er staat een heel peloton ‘Nieuwe Gekkies’ op.

Gekkies die nota bene naar school zijn geweest. Zoals huisarts Marije Berkelaar of psychiater Renate Tillema: artsen die zonder aanleiding mensen een briefje meegeven, waarop staat dat zij om ‘medische redenen’ geen mondkapje hoeven te dragen in het openbaar vervoer.

Of de Groningse verpleegkundige Coby Tjassing, die mensen adviseert om aan een flesje Arsenicum D30 te snuffelen ter bestrijding van corona. Of jurist Jeroen Pols, die op allerlei onzinnige juridische gronden probeert om maatregelen tegen corona te verbieden. En daarmee een sloot overheidsgeld verspilt, die we op dit moment veel beter kunnen gebruiken.

En dan vind ik het allemaal een beetje gevaarlijk worden. Dit zijn mensen die volgens mij beter zouden moeten weten. Mensen die een voorbeeldfunctie zouden moeten vervullen. Maar het zijn dus gewoon Gekkies.

Iedere Gekkie krijgt een podium

Je moet oppassen met wat je allemaal leest op internet. Dat was altijd een goed advies, maar er ontstaan steeds meer platforms die uitgebreid de ruimte geven aan allerhande gekkies om hun coronawaanzin te verspreiden.

Anti Corona sites

Graag wil ik je waarschuwen voor een aantal van die corona-gekkie-sites. Ik wil natuurlijk niet dat Blogpapa.nl in verband wordt gebracht met deze websites, daarom plaats ik geen links. Maar ik wil ze wel noemen, als waarschuwing:

 • dlmplus.nl
 • viruswaarheid.nl
 • xandernieuws.net
 • commonsensetv.nl
 • stichtingvaccinvrij.nl

Let wel: dit zijn er slecht een paar! Er zijn nog tientallen sites waar je professioneel misleid kan worden door malloten die corona maar onzin vinden. Een verzinsel van de overheid.

Het kan nog erger

Als mensen mij willen vertellen dat Mark Rutte achter de hele corona crisis zit, dan kan ik daar nog net mee lachen. Maar het kan nog veel erger. Er zijn namelijk ook een heleboel mensen die proberen te profiteren van de angst die mensen hebben voor het corona virus. Oplichters die zogenaamd een oplossing bieden.

Ik wil je aan de hand van een voorbeeld laten zien hoe geraffineerd sommige websites proberen je te misleiden.

De corona kwakzalvers van de Goudse Academie

Op de website van de Goudse Academie (plak deze link in je browser: https://goudseacademie.eu/?page_id=3497) kun je lezen dat er al verschillende beproefde medicijnen tegen corona bestaan. Natuurlijk werken deze niet in álle gevallen, maar laat je hierdoor vooral niet tegenhouden om ze massaal in te slaan.

Gelsemium: medicijn tegen corona

Hoe het werkt? Simpel, zo leert de Goudse Academie ons: gebruik Gelsemium C30 1x per week zolang corona niet voorkomt in uw buurt, schaal op naar dagelijks gebruik als het wél bij u in de buurt komt en na een week moet je het 2x per dag gaan gebruiken.

Om de succeskans te verhogen wordt geadviseerd om ook maar meteen Bryonia C30 en Eupatorium perfoliatum C30 te bestellen. Je weet wel: just in case...

Succes verzekerd

Nou, succes wordt natuurlijk niet 100% gegarandeerd, maar de werking wordt wel bevestigd door de Hong Kong Association of Homeopathy en de Macau Association of Homeopathy.

Gelukkig zullen de slecht geschreven teksten waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen bij de meeste mensen. Maar als zo’n site zelfs door ANVH.nl en door KTNO.nl wordt aanbevolen:

Tja, dan kun je toch zomaar gaan twijfelen of zelfs zomaar geloven dat het verhaal klopt. Maar voor alle duidelijkheid: het verhaal hierboven is dus flauwekul. Kwakzalverij.

Tot slot

Ik schreef dit artikel omdat ik merkte dat ik boos ben. Boos op de mensen die corona ontkennen en daarmee mijn geliefden in gevaar brengen. Boos op de mensen die zich niet meer aan de regels willen houden, omdat ze “zo klaar zijn met corona”. En boos op de mensen die zeggen dat ze corona kunnen genezen met een plantje uit de Himalaya. Terwijl ik van nature helemaal geen boos mens ben.

Corona is een verschrikkelijke moordenaar. En als je een corona-besmetting overleeft, krijg je er in veel gevallen een blijvende knauw van. Dit is geen complot, geen verzinsel; het is de eenvoudige, gruwelijke waarheid.

Heeft de Nederlandse overheid fouten gemaakt bij de bestrijding van corona? Ja hoor, verschillende. Dat kan ook bijna niet anders in een crisis van deze omvang. Maar ik vind dat ze niet slecht doen. Zeker als ik kijk naar sommige andere landen.

Is er een politieke agenda die invloed heeft op het beleid rondom corona? Dat geloof ik best, ik ben niet helemaal naïef. Maar er leiden meerdere wegen naar Rome: het maakt me niet zoveel uit wie er politiek gewin haalt uit deze crisis, als hij maar wordt opgelost.

Uiteindelijk kiezen we allemaal zelf op wie we stemmen.

Ik hoop dat we met zijn allen nog even kunnen volhouden. Dat we samen die Tweede Golf kunnen voorkomen en deze crisis door kunnen komen. En hopelijk, hopelijk doe jij net als ik je best om je aan die maatregelen te houden. Niet omdat het moet, maar omdat je het graag wil, voor jezelf of voor de mensen om je heen.

Hou vol en blijf gezond!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  Daniëlle
  30 augustus 2020 at 15:13

  Goed geschreven en zeker herkenbaar. Ik ben ook boos merk ik. Ik snap het niet. Hoe moeilijk kan het zijn?! 1,5 meter. Ja het duurt lang maar er zijn ergere dingen dan je moeten aanpassen. Mensen die het direct raakt – ziekte, verlies, werkeloosheid – zijn meer gemotiveerd om zich aan de regels te houden. Zodat het zo snel mogelijk beter gaat. Je kunt Corona niet negeren. Het is er.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.