Papa-tips Persoonlijk Samen dingen doen Uitjes & Dagtrips

Pretpark Tips – Deel 1

Pretpark Tip - Deel 1
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Tijdens de corona-crisis was het even lastig, maar inmiddels behoort een lekker dagje pretpark ‘gewoon’ weer tot de mogelijkheden. En wie houdt daar nou niet van? Tja, eerlijk gezegd: hordes mensen. Maar wij dus wel! We gaan regelmatig met onze kids naar pretparken in binnen- en buitenland en vinden het helemaal geweldig.

Om optimaal te kunnen genieten van een pretpark zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden. Om tijd en geld te besparen, of om meer te kunnen doen in de tijd die je in het pretpark doorbrengt. Hoog tijd om een aantal waardevolle tips voor jullie op een rijtje te zetten. Ready for the ride? Handjes binnenboord!

Datumprikker

Meestal heb je wel een soort van aanleiding om naar een pretpark te gaan: een verjaardag, het begin of einde van een vakantie, een jubileum. Of misschien gewoon omdat het alweer een tijdje geleden is.

Mijn punt: meestal weet je wel ongeveer wanneer je wil gaan, maar komt het niet op een specifieke dag aan. De meeste pretparken hebben echter verschillende tarieven tijdens hun hoog-of laagseizoen, of tijdens bepaalde vakanties of feestdagen. Bekijk dan ook ruim van tevoren de website van het pretpark van je keuze, of je niet beter een weekje eerder of later kunt gaan.

De datum die je uitkiest heeft overigens niet alleen invloed op de entreeprijs, maar ook op de drukte in het park! Zo is de vrijdag buiten een vakantieperiode meestal de rustigste dag (gevolgd door maandag en dinsdag). De laatste vrijdag in een vakantieperiode is echter traditioneel een superdrukke pretpark-dag.

Als jij nou in het midden van het land woont, dan zou je misschien overwegen om niet op de laatste vrijdag van je zomervakantie naar Phantasialand te gaan. Maar: in de regio Noordrijn-Westfalen waar Phantasialand ligt, is de zomervakantie al op 11 augustus voorbij (in 2020 dan). No problemo!

Check dus de website voordat je gaat plannen, anders bestaat jouw dagje pretpark wellicht vooral uit héél veel wachten…

Waar koop je goedkoop je pretpark tickets?

Sowieso koop je je kaartjes natuurlijk online: bijna ieder pretpark geeft op zijn online tickets een paar euro korting ten opzichte van de kassaprijs. Maar daarnaast is het verstandig om eens goed rond te kijken naar aanbiedingen.

De jaarlijks terugkerende Eftelingactie van de Albert Heijn is inmiddels alweer afgelopen. Deze leverde een korting op tot € 12,50. Ook op de pretpark-pagina van ANWB staan een heleboel kortingen, uiteraard wél alleen voor leden. Verder zijn er websites zoals Tikata.nl en Ticketveiling.nl, waar je ook hele leuke kortingen kunt opduikelen!

Kortom: investeer eens een halfuurtje ’s avonds op de bank om websites te vergelijken en je bespaart al gauw veertig euro voor een gemiddeld gezin, of misschien nog wel veel meer. Dat zijn een heleboel Happy Meals!

The early bird gets the worm!

Vroege vogels vangen de dikste wormen en dat geldt óók in het pretpark. Een dagje pretpark met het gezin begint in de praktijk vaak pas rond een uur of elf: bijna alle parken zijn dan echter al een uur open. Juist dat eerste uur van de dag is (samen met het laatste uur) het rustigste deel van de dag. Ideaal om dan alvast de populairste attracties achter de kiezen te hebben!

Bedenk eens welke dingen je de avond van tevoren al kunt regelen: spullen inpakken (zie verderop), kleren voor de kids klaarleggen, misschien alvast het ontbijt klaarmaken. Het zijn allemaal dingen die ’s ochtends tijd kosten en zelfs frustraties kunnen opleveren. Zonde van zo’n mooie dag!

Veel pretparken hebben openingstijden die variëren per seizoen, per thema of gewoon per dag. Check ’s avonds nog even op de website hoe laat het park morgenvroeg opent: ook last minute wijzigingen komen wel eens voor.

Eten in een pretpark is geen pretje

En dan heb ik het niet over de kwaliteit, hoewel ik daar ook wel eens een artikeltje aan kan wijden! Misschien iets voor een volgende keer. Nee; ik bedoelde puur de prijs. Een kopje kopje koffie voor € 2,70 is niks geks, evenals een simpel kindermenuutje voor € 12,50. Maar ik vind dat toch best heftig als je met zijn vieren bent!

Natuurlijk kun je ook gewoon zélf van alles meenemen. Een paar heerlijke wraps bijvoorbeeld: ingepakt in aluminiumfolie gaan die makkelijk een dag mee! Chocolade meenemen is misschien niet zo handig als het warm is, maar er zijn genoeg andere lekkere dingen, die níet smelten. Je kunt ook een vriestas met een paar koelelementen meenemen: opties genoeg!

De meeste pretparken hebben minstens één picknickplaats waar je lekker je bammetjes kunt opeten. Als het een beetje leuk weer is, is dat eigenlijk nog veel leuker dan op een terras met 200 andere gasten. Het geld wat je bespaart op een dure lunch, kun je deels (of helemaal) opmaken aan ijsjes. Dat advizeren mijn kids tenminste 🙂

Nog zo’n ding: het verkeer.

Je hebt de goede datum en tijd geprikt, de avond tevoren alles ingepakt en ontbijtpakketjes gemaakt, de kinderen op tijd uit bed getrommeld (dat is bij ons nog wel eens uitdaging): keurig op tijd klaar voor vertrek! Dacht je.

Tien minuten later sta je met de hele familie muurvast op de A2. Of de A15, of willekeurig welke snelweg in Nederland: we hebben nou eenmaal best veel files. Google Maps geeft een prima voorspelling over je reistijd! Waar je wel aan moet denken: stel de aankomstdag en -tijd in. Google Maps berekent dan keurig de beste vertrektijd en reistijd gebaseerd op jouw geplande aankomsttijd en de verwachte verkeersdrukte op dat tijdstip.

Klaar voor vertrek? Go! Ja, wacht even: zeker als je wat verder weg gaat, is het verstandig om eerst nog even te tanken. Dat klinkt een beetje suf, maar vaak ontdekken we pas als we goed en wel op de snelweg zitten dat het nodig is. En tanken langs de snelweg is nou eenmaal een stuk duurder, zonde!

Vertrek dus met een volle tank, dat scheelt ook nog eens een extra onderbreking van je reis.

Pretparkeren

Nog een ander puntje om bij stil te staan: parkeren. Parkeerkosten zijn voor veel parken een manier om stiekem de entreeprijs wat lager te laten lijken. Bij de Efteling betaal je € 12,50 per dag, bij Disneyland Paris maar liefst € 30,00! Europa-Park heeft het met € 7,00 een stuk beter geregeld.

Ergens ‘in de wijk’ parkeren is meestal niet mogelijk. De Efteling ligt bijvoorbeeld vlakbij een woonwijk, maar de hele wijk is daar gereserveerd voor vergunninghouders.

Wat wél de moeite waard kan zijn, is ergens gratis parkeren en dan met het openbaar vervoer verder. In veel plaatsen zijn transferia, soms zelfs met een gratis pendelbus. En bij de meeste pretparken is een bushalte vlakbij de hoofdingang.

Een wel heel sportieve papa vertelde me dat hij altijd via de ‘kiss & ride’ moeder en kids recht voor de deur afzet. Vervolgens gaat hij op zijn gemak ergens in de buurt parkeren en loopt dan terug naar het park. Soms is dat 10 minuten, soms een half uur… Ook varianten met een vouwfietsje zijn denkbaar, maar deze manier van besparen moet wel, zeg maar, jouw ding zijn. Het mijne is het in ieder geval niet, haha!

Tot zover deel 1 van Blogpapa’s pretpark tip & tricks; in deel 2 geef ik je een aantal nuttige pretpark-tips voor als je eenmaal binnen bent.

Om jullie dagje naar het pretpark nóg leuker te maken hebben wij deze waardevolle tips voor je op een rij gezet. Checken vóór het vertrekken!

∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Pretpark Tips - Deel 2: Optimaal genieten van je tijd! | blogpapa.nl
    11 februari 2021 at 16:45

    […] tijdje geleden, tussen ‘De Eerste Lockdown’ en deze in, schreef ik Pretpark Tips – Deel 1, vol met tips voor een goede voorbereiding op een gezellig dagje pretpark. Nu is het tijd voor Deel […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.