Huis & Tuin

Groene energieleverancier: Waarom eigenlijk?

Groene energie: Waarom eigenlijk?

Het is weer zover; je gaat kijken naar je huidige uitgaven, de vaste lasten en je bekijkt nauwkeurig of je nog blij bent met waar elke cent van je inkomen naartoe gaat. Online ga je zoeken naar de prijzen van gas, water en licht en je besluit ook te kiezen voor een nieuwe energieleverancier. Zorgvuldig weeg je al je opties af. Maar dan stuit je op de volgende vraag: ga ik voor gewone of voor groene stroom? En waarom zou ik voor groene moeten kiezen? Wat levert dat mij meer op dan gewone stroom? Wat houdt het in?

Groene stroom – Wat is het?

Gebruik maken van groene stroom, betekent dat je stroom hebt dat is opgewekt uit bronnen zoals zon en wind. Het grote verschil is dus dat het niet is opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals bij reguliere ‘grijze’ stroom. Bij het opwekken van groene stroom wordt er gebruik gemaakt van windmolens en zonnepanelen. Schoon, zonder een negatief effect te hebben op moeder aarde.

Beter voor het milieu

Bij normale of ‘grijze’ stroom, worden er dus fossiele brandstoffen verbrand. Je kunt daarbij denken aan aardolie, aardgas en kolen. Daarbij komen stoffen vrij die het milieu aantasten. CO2, broeikasgassen vervuilen de lucht. Daarbij hebben we in Nederland niet genoeg van deze stoffen om het hele land te onderhouden. Dat het niet goed is om deze stoffen te gebruiken om stroom op te wekken, kun je wel zien aan wat er gebeurt in Groningen: het oppompen van gas, veroorzaakt aardbevingen, wat als gevolg heeft dat er schade aan gebouwen komt. Door over te stappen op groene stroom, help je een handje mee om het milieu op te schonen. Het doel is om zo heel Nederland fossielvrij te krijgen in 2050.

Zelf energie opwekken

Het is je vast niet onbekend, dat je ook zelf het heft in handen kunt nemen als het gaat om je energie. Veel mensen gebruiken al zonnepanelen op het dak van hun huis, om zo zelf voor genoeg toevoer te zorgen. Ook bedrijven doen hier ijverig aan mee. Hele bedrijfspanden en ook boerderijen zie je overstappen naar groene stroom en zonnepanelen op de de daken.

Ook in windenergie kun je zelf investeren, al zal dat niet betekenen dat er een windmolen in je achtertuintje geplaatst wordt natuurlijk. Maar door een stukje windenergie op te kopen, wat wordt opgewekt door molens in het Hartelkanaal, kun je meedelen in de winst die daar uit voort komt!

Nu je deze informatie hebt, zou jij kiezen voor een leverancier van grijze energie of zou je kiezen voor een groene energieleverancier? Zou je willen meewerken aan een groener Nederland?

Lees in dit artikel verder hoe je thuis duurzamer kunt gaan leven.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Vloerisolatie zorgt voor een lagere energierekening - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 09:17

    […] leven blijft, dan is het zeker een aanrader. Door je huis goed te isoleren zorg je ervoor dat de energiekosten dalen en dat wil toch iedereen? Zelf wacht ik nog even tot ik ben verhuisd. Hopelijk vinden we […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.