Eten & Drinken

Duurzaam boodschappen doen: 5 tips

Duurzaam boodschappen doen: 5 tips

Boodschappen haal je best vaak zonder erover na te denken. Het is wel zo makkelijk: je gooit gewoon alles wat je wilt in je karretje en klaar is Kees. Helaas is dit wel een snelle, maar niet echt een duurzame methode van boodschappen doen. Ben jij fan van duurzaam en wil je het graag beter doen? Check deze makkelijke tips!

1. Gebruik digitale folders

Het kost natuurlijk een heel klein beetje stroom uit de accu van je smartphone, tablet of laptop. Maar in ruil heb je geen papierafval meer als je digitale folders gebruikt. Je kunt alle reclames gewoon in de digitale folders bekijken. Niet alleen die van de supermarkten, maar ook van de bekendere grote winkelketens, zoals de folder van trekpleister. Ook de bouwmarkten hebben digitale folders. Per jaar bespaar je makkelijk een aantal kilo’s papier als je een JA/NEE of NEE/NEE sticker op je brievenbus kunt plakken.

2. Kies biologische producten

Biologisch is duurder. Maar zóveel maakt het ook niet meer uit, want de laatste jaren komen de prijzen steeds iets dichter bij elkaar te liggen. Je kunt ook je groenten en vlees op lokale boerderijen halen. Dat is vaak een heel stuk goedkoper en het is ook duurzamer dan in de supermarkt halen.

3. Houd rekening met de verpakking

Bepaalde verpakkingen zijn heel slecht voor het milieu. Natuurlijk vermijd je zoveel mogelijk plastic. Soms is het onvermijdelijk. Heb je de keus tussen plastic en papier of karton? Kies dan het laatste want papier en karton kunnen milieuvriendeiljker worden gemaakt dan plastic. Het liefst kies je voor etenswaren met zo weinig mogelijk verpakking. Bij de slager kun je bijvoorbeeld je eigen bakjes of zakjes meenemen en ook bij de betere groenteboer kun je je eigen bakjes meenemen zodat groente en fruit niet meer verpakt hoeven te worden voor jou.

4. Neem tassen mee

Plastic tasjes kosten in de winkel nu een paar cent. Deze maatregel zorgt ervoor dat je niet voor elk wissewasje thuiskomt met een lading plastic tasjes. Het is natuurlijk het slimst om zelf een aantal tassen mee te nemen. Door bijvoorbeeld altijd een stoffen tasje mee te nemen, kun je ook onverwachte boodschappen handig meenemen. Stoffen tasjes kun je heel klein oprollen zodat je er geen last van hebt.

5. Kies voor lokaal en seizoensgebonden

We zijn eraan gewend dat we alles op elke tijd kunnen kopen. Daarom kopen we midden in de winter nog sla en midden in de zomer is het niet raar om spruitjes of boerenkool te eten. Toch is dat belastend voor het milieu. Ga weer eens ouderwets naar de lokale boer of lokale winkel om je groenten en vlees te halen. Let daarbij op het seizoen en accepteer dat je bepaalde producten beter niet buiten het seizoen kunt kiezen. Seizoensgroenten zijn lekkerder, verser en hoeven niet gekoeld bewaard te worden in grote opslagplaatsen, wat natuurlijk een enorm verschil maakt voor het milieu.

Al eerder schreven we een blog waaruit bleek dat duurzaam niet moeilijk is. En dat geldt ook voor duurzaam boodschappen doen. Met deze eenvoudige tips kun je heel veel betekenen voor het milieu. Jij alleen maakt niet veel verschil, maar als meer mensen hetzelfde doen maakt het wél een enorm verschil! Duurzaam doen we samen!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.