Gastblog Online

Veilig internet voor kinderen, bestaat dat?

Veilig internet voor kinderen, bestaat dat?
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Waar zouden we zijn zonder het internet? Dag in, dag uit maken we er intensief gebruik van voor informatie, communicatie en vermaak en dat als het even kan op een goedkoop internet abonnement. Dat lijkt de normaalste zaak van de wereld. Het is dan ook niet gek dat je kind al jong zal gaan aangeven dat hij of zij ook graag wil kunnen internetten. Ze willen online spelletjes doen, Snapchatten met klasgenootjes, video’s kijken informatie verzamelen voor een werkstuk. Maar jij weet als volwassene dat het internet niet alleen behulpzaam kan zijn, maar dat je ermee ook de deur openzet voor verschillende risico’s. Wat moet je daarmee? Bestaat een veilig internet voor kinderen überhaupt?

Gevaren die online op de loer liggen

Er bestaan veel risico’s online, en het is van belang dat je deze allemaal op je vizier hebt, anders kun je ze immers ook niet voorkomen. Laten we beginnen met het feit dat het internet natuurlijk vol staat met content die niet geschikt is voor kinderen, zoals pornografisch materiaal, gewelddadige beelden of opruiende teksten.

Daarnaast zijn er ook verdorven mensen online actief die contact proberen te leggen met kinderen om uiteindelijk seksueel misbruik te kunnen plegen. Dan zijn er ook nog virussen en mensen die proberen computers te hacken om mensen te kunnen afpersen.

Helaas biedt het internet verder ook nog een ideaal platform voor pesten, omdat het bereik groot is en de gevolgen voor het slachtoffer groot kunnen zijn. Ook bestaat er het risico dat je kind verslaafd raakt aan online games en als gevolg daarvan in een sociaal isolement komt.

Software voor ouders om toezicht te kunnen houden

Gelukkig bestaat er ook software voor ouderlijk toezicht om onder controle te kunnen houden wat jouw zoon of dochter doet op de telefoon, tablet of de computer. Er bestaan verschillende apps met verschillende mogelijkheden hiervoor. Zo is er de betaalde app My Mobile Watchdog, die je toegang geeft tot de sms’jes, contacten en belgeschiedenis van je kind. Ook kun je er apps en websites mee blokkeren. Daarnaast kun je er ook nog eens mee achterhalen waar je kind zich bevindt in het geval van een mobiel apparaat.

De app Safe Lagoon helpt om je kind beschermen tegen cyberpesten, omdat je hiermee de berichten die je kind plaatst op Snapchat, Instagram en andere sociale apps kunt monitoren. Dan is er ook nog de app Funamo, ook een betaalde app, die webfiltering, apparaatcontrole en toepassingsbeheer biedt op de smartphone of tablet. Alleen jij als beheerder kan deze app de-installeren.

Veilig internet voor kinderen, bestaat dat?

Selectieve content- en websitefiltering met OpenDNS

Wil je zeggenschap hebben over welke websites worden geblokkeerd? Dit kan met de service OpenDNS. Surf vanaf een computer binnen je eigen thuisnetwerk naar hun website en maak daar een gratis account aan. Je krijgt dan een bevestigingsmail. Klik op de link die je krijgt in die mail.

Op de pagina waarop je dan terecht komt klik je vervolgens op ‘Add a network’. Je ziet dan bovenaan bij ‘Your current IP’ het IP-adres van jouw eigen thuisnetwerk. Kopieer dit adres in de blokjes die daar net onder staan, geef je netwerk een naam en bevestig door op ‘Done’ te klikken.

Je krijgt nu een tweede mail. Ook hierin klik je op de toegezonden link. Je leest dan wat je vervolgens te doen staat, wat neerkomt op het aanpassen van de dns-adressen van het eventuele toestel dat je kind gebruikt. Nu moet je zelf gaan aangeven wat je precies wilt blokkeren. Hiervoor ga je naar het OpenDNS Dashboard.

Open het tabblad ‘Settings’ en selecteer bij ‘Settings for’ je eigen netwerk. Je kunt nu uit drie filterniveaus kiezen: Low, Moderate en High. Deze niveaus kun je inhoudelijk nog aanpassen met ‘Customize’. Je krijgt dan een zestigtal webcategorieën te zien waarop je kunt filteren. Je plaatst een vinkje bij een ongewenste categorie en bevestigt je keuzes met ‘Apply’.

In de rubriek ‘Manage individual domains’ kun je vervolgens nog uitzonderingen invullen of websites die je te allen tijde geheel geblokkeerd wilt hebben. Omdat je IP-adres af en toe kan wijzigen, moet je er ook nog voor zorgen dat OpenDNS op de hoogte blijft van jouw IP. Installeer daarvoor de gratis tool IP Updater en meld je daarin met je OpenDNS-id aan. Deze tool checkt dan bij elke opstart het externe IP-adres van je netwerk en zal de wijziging meteen doorgeven aan OpenDNS.

Veilig internet voor kinderen bestaat dus wél?

Er zijn dus allerlei mogelijkheden er om het internet veiliger te maken voor je kind. Maar je kunt nooit alle gevaren geheel uitsluiten. Daarom is goede begeleiding en controle vanuit jou als vader ook belangrijk. Zorg er samen met je kind voor dat de online ervaring leuk blijft!


Lees ook: VPN internet


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Hoe voorkom jij valpartijen met dit gladde weer? - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 09:10

    […] op de openbare weg of in een speelstraat kan een heus risico vormen voor de veiligheid van volwassenen én kinderen. Het gevaarlijke is dat gladheid niet altijd zichtbaar is en dat een ondergrond ook bij droog weer […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.