- Het Stoere Mannen taboe - 19 september 2024
- Waarom zou reclame irritant moeten zijn? - 12 september 2024
- De leukste vakantie: kamperen, caravan of hotel? - 29 augustus 2024
Eerlijk is eerlijk: wij gooien thuis best veel weg. We scheiden alles zo goed mogelijk, maar toch: 100% duurzaam is het nog lang niet. Vooral de hoeveelheden plastic afval die we iedere twee weken buiten zetten vind ik eigenlijk te gek voor woorden. Maar duurzaam is zo ingewikkeld! Of valt dat eigenlijk wel mee?
Duurzaam thuis: hoe doe je dat?
De ‘makkelijke’ dingen heb je natuurlijk al lang goed geregeld: je hebt een afvalbak voor restafval en een aparte bak voor het groenafval. Je scheidt die twee ook keurig! En omdat iedere zoveel weken het oud papier wordt opgehaald, heb je naast de vuilnisbak een oud papierbak of -doos staan. Check.
De PMD-bak of -zak
Waarschijnlijk heb je ook een bak of zak voor PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken). Maar wat mag daar nou wél en niet in? Plasticafval correct scheiden is soms best lastig. Daarom hebben we een handig overzichtje voor je gemaakt:
Duurzaam op de badkamer
Maar er zijn ook allerlei andere manieren om meer duurzaamheid in huis te halen. Op de website van Paper and Boo vind je bijvoorbeeld duurzame alternatieven voor verzorgingsproducten. En dan bedoel ik niet alleen milieuvriendelijke zeep en shampoo!
Hun wasbare wattenschijfjes vond ik zó logisch! Waarom is dat niet eerder bedacht? En ook een bamboe tandenborstel in plaats van plastic: het kan zo eenvoudig zijn. Maar ieder jaar weer 5 miljard plastic tandenborstels uit het milieu zien te vissen is een stuk minder eenvoudig.
Zoveel mogelijkheden
Niet voor iedereen, maar zeker een goed alternatief: wasbare luiers. En heb jij al baking soda in huis? Alleen om te koken of ook om mee schoon te maken? In plaats van kraanwater aan je dorstige plantjes geven: gratis hemelwater uit je regenton! Er zijn zoveel alternatieven; kies alvast een paar gemakkelijke uit; alle beetjes helpen.
Duurzaam op het werk
Ook op onze werkplek zijn er genoeg verbeterpunten te bedenken: het licht bedienen met bewegingssensoren in plaats van lichtschakelaars, papierarm werken, plastic koffiebekertjes gescheiden inzamelen en recyclen, de voorraad kantoorartikelen achter slot en grendel zetten. Voorbeelden genoeg! Maar niet elke maatregel is in de praktijk ook écht duurzaam!
Koffiemok of plastic bekertje?
Veel bedrijven hebben afgesproken dat medewerkers hun eigen mok of beker meebrengen. Mooi idee, maar let op: dit is soms schadelijker voor het milieu dan een ordinair plastic bekertje! Duurzaam koffiedrinken op het werk doe je zo:
- Als je een eigen mok of beker hebt, was hem dan niet steeds tussendoor af. Als hij er niet fris meer uitziet, spoel hem dan met een klein beetje koud water uit. Warm stromend water is erg belastend voor het milieu.
- Zorg dat de vaatwasser pas wordt aangezet als hij vol zit. En natuurlijk moet die vaatwasser wél energielabel A hebben!
- Geen vaatwasser op het werk? Maak dan aan het eind van de dag een klein teiltje met afwaswater en was alle mokken in één keer af. Of neem je mok mee naar huis.
- Plastic bekertjes kun je gemakkelijk hergebruiken. Plaats het bekertje gewoon in de koffieautomaat en voilà: lekker duurzaam bezig!
- Verzamel plastic of kartonnen bekertjes gescheiden en laat ze apart ophalen voor recycling. Let op: je moet dit goed met je afvalverwerker regelen, anders gaan ze gewoon bij het restafval.
Het lastigste aan duurzaam leven is alternatieven vinden die bij je passen. Niet alle briljante oplossingen zijn van toepassing op iedereen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen genoeg briljante oplossingen zijn.
Heb jij nog goede tips? Misschien kunnen we elkaar helpen!
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
4 Comments
Groene energieleverancier: Waarom eigenlijk? | blogpapa.nl
3 juli 2020 at 06:33[…] in dit artikel verder hoe je thuis duurzamer kunt gaan […]
Duurzaam boodschappen doen: 5 tips | blogpapa.nl
23 juli 2020 at 06:30[…] eerder schreven we een tekst waaruit blijkt dat duurzaam niet moeilijk is. En dat geldt ook voor duurzaam boodschappen doen. Met deze eenvoudige tips kun je heel veel […]
Hedgehog Company
19 maart 2022 at 19:30Wat een ontzettend goede tips! Het hoeft inderdaad niet altijd ingewikkeld te zijn. Wanneer je je bewust bent van wat jij in het dagelijks leven kan doen om de wereld wat duurzamer te maken, dan zul je zien dat je best wel wat kunt bijdragen! Ik denk ook dat het nu echt tijd wordt voor veel ondernemingen om te gaan verduurzamen. De mogelijkheden die jij in dit artikel benoemt, zouden een geweldige stap in de juiste richting zijn! – Felix
De milieu-impact van kledingproductie: het gewicht van een T-shirt in perspectief - De milieu-impact van kledingproductie: het gewicht van een T-shirt in perspectief
16 september 2024 at 16:24[…] staat voor een uitdaging om duurzamer te worden. Dit betekent niet alleen het verminderen van de milieu-impact van de productie van nieuwe kleding, maar ook het heroverwegen van de hele levenscyclus van een […]