Muziek Online Persoonlijk

De Grote Jaren 90 Eendagsvliegen lijst

Jaren Negentig Eendagsvlieg
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Na de Grote Jaren 80 Eendagsvliegen lijst vond ik het leuk om ook eens in de jaren 90 te duiken! Dat decennium stond namelijk bol van de hele goede muziek, maar óók van hele foute. Genoeg gekwebbeld; laten we snel gaan kijken en luisteren, want wat is nou die meest memorabele eendagsvlieg uit het tijdperk van Flippo’s en Tamagotchi’s?

Criteria van de Eendagsvlieg

Onder een eendagsvlieg verstaan we in dit blog: een artiest die één dikke, vette hit heeft gescoord in Nederland. Buitenlandse successen tellen dus niet mee. Als er nog een ander liedje héél even in de onderste regionen van de Top 40 heeft gebungeld, dan zien we dat wel eens door de vingers.

Het allerbelangrijkste aan een eendagsvlieg is immers dat heerlijke “Oooooh, jaaaaa die!”-gevoel dat je krijgt als je hem hieronder ziet staan. Heel veel lees- en luisterplezier dus!

De Grote Jaren 90 Eendagsvliegen Lijst

Uit ieder nineties-jaar zie je een aantal liedjes langskomen, waarvan ik er steeds één uitlicht. Omdat het mijn favoriete eendagsvlieg is, of omdat het een ontzettende “oorwurm” is, of omdat de clip waanzinnig is.

Onder aan dit artikel vind je de complete playlist waar je ze al-le-maal terug kunt zien en weer even heerlijk kunt mijmeren over die goede oude tijd of, zoals Charly Lownoise en Mental Theo het in 1994 omschreven: die ‘Wonderful Days’. Dat was natuurlijk géén eendagsvlieg, maar wel een heerlijk foute jaren 90-knaller! 🙂

De Vlucht van de Eendagsvlieg

Achter iedere titel zie je een getal tussen haakjes staan: dit is de hoogste positie die deze eendagsvlieg heeft behaald in de Top 40. Bizar om te zien hoe hoog sommige héle foute nummers hebben gestaan, maar zeker ook: hoe roemloos en miskend menig briljante eendagsvlieg eigenlijk is. Daarom brengen we in deze lijst hulde aan dat vergeten juweeltje, die eenmalige explosie van talent of dat levensomvattende meesterwerk dat we liefkozend noemen: Eendagsvlieg.

1990: Concrete Blonde – Joey (14)

In het eerste nineties-jaar behaalde de Amerikaanse band Concrete Blonde een bescheiden hit in Nederland met het nummer ‘Joey’. Het nummer is qua tekst nogal heavy, want het gaat over verliefd zijn op een alcoholist.

Zangeres/bassiste Johnette Napolitano schreef dit nummer over Marc Moreland, destijds gitarist van de band Wall Of Voodoo. Concrete Blonde speelde in hun voorprogramma en de twee waren een tijdje bij elkaar, verbonden door de tournee, de muziek en grote hoeveelheden alcohol.

Tijdens een stevige dranksessie vroeg Moreland aan Napolitano of ‘Joey’ over hem ging. Toen ze dat bevestigde dacht hij even na en vroeg toen: “Ben je me dan eigenlijk geen geld schuldig?” “Ik denk het niet,” antwoordde Napolitano en dat was dat.

Beladen verhaal

Vanaf het moment dat de muziek van het nummer vorm begon te krijgen, wist Johnette Napolitano precies wat ze wilde vertellen. Maar omdat het zo’n persoonlijk en beladen verhaal was, had ze grote moeite om de woorden op papier te krijgen.

De band vertrok naar Engeland om het album op te nemen, maar nog steeds was er geen tekst. Uiteindelijk viel, op de achterbank een taxi, alles op zijn plek en knalde de zangeres inééns de woorden op papier: ‘Joey’ was een feit en werd een grote hit in Amerika.

Het nummer stond 4 weken op nummer 1 in de Rock Charts, mede doordat Concrete Blonde toentertijd één van de weinige alternatieve rockbands was met een vrouwelijke vocalist. In Nederland haalde het een bescheiden 14e plek maar deze eendagsvlieg blijft een absoluut juweeltje.

Andere eendagsvliegen uit 1990:

 • Chad Jackson – Hear the Drummer (Get Wicked) (3)
 • Zouk Machine – Maldòn (9)
 • Maria McKee – Show me Heaven  (1)
 • Tröckener Kecks – Met Hart en Ziel (34)
 • DNA ft. Suzanne Vega – Tom’s Diner (2)

1991: Queensrÿche – Silent Lucidity (27)

Het is een bijzonder fenomeen en bijna een subgenre op zichzelf: hardrock- en metalbands die zomaar opeens een prachtige ballad uitbrengen. In de nineties hadden we zo onder andere Metallica (Nothing Else Matters), Extreme (More than Words) en deze fantastische track van Queensrÿche.

Ondanks dat de band wereldwijd één van de meest befaamde progressieve metalbands is, is ‘Silent Lucidity’ de enige hit die ze scoorden in Nederland. En zelfs die behaalde slechts een 27e plaats in de Top 40…

Not So Silent

Volgend jaar viert de band haar veertigjarig bestaan, maar de twee ‘gezichten’ van de band zijn er dan al lang niet meer bij. Mede-oprichter en gitarist Chris DeGarmo stopte er in 2003 mee en zanger Geoff Tate is er in 2012 uitgekickt. Die wilde, achter de rug van zijn bandgenoten om, de filmrechten voor hun conceptalbum ‘Operation: Mindcrime‘ verkopen. Oh, ja: en daarna had hij ze ook nog met een mes bedreigd.

Een aantal rechtszaken verder bestaat Queensrÿche uit de originele leden Michael Wilton, Eddie Jackson en Scott Rockenfield, aangevuld met Todd La Torre en Parker Lundgren. DeGarmo is naast een begenadigd songwriter (voor onder andere Alice in Chains) ook een zeer succesvol piloot!

Tate heeft na de rechtszaak nog een tijdje de bandnaam Queensrÿche mogen gebruiken en speelt nu in een band genaamd ‘Operation: Mindcrime’. Waar kenden we dat ook alweer van?

Waar gaat het over?

Chris DeGarmo liet zich inspireren door het literaire werk van de Amerikaanse schrijfster en internationaal erkend dromen-deskundige Patricia Garfield. Zij schreef over ‘lucide dromen’; dromen die de dromer bewust meemaakt, waar hij deze zelf kan sturen. Zanger Tate leverde ook een flinke muzikale bijdrage aan het schrijven van ‘Silent Lucidity’.

Het nummer begint met alleen met een akoestische gitaar en producer Peter Collins wilde ook de rest van het nummer akoestisch houden. DeGarmo en Tate wilden echter pertinent meer instrumenten toevoegen en kregen uiteindelijk hun zin.

Er werd een compleet orkest aan boord gebracht onder leiding van de legendarische dirigent Michael Kamen. Die zou je bijvoorbeeld kunnen kennen van de filmmuziek uit ‘Highlander’, ‘Die Hard’, ‘License to Kill’, ‘Robin Hood: Price of Thieves’, ‘X-Men’, ‘Pink Floyd-The Wall’ en ga zo nog maar even door. Hij was ook de man die het orkest leidde in de symfonische versie van Metallica’s ‘Nothing Else Matters’.

Laatste weetje: in het nummer zitten een aantal samples uit de horror-klassieker ‘Hellbound: Hellraiser II’.

Andere eendagsvliegen uit 1991:

 • The Farm – All Together Now (7)
 • Chesney Hawkes – The One and Only (11)
 • Joey B. Ellis and Tynetta Hare – Go For It! (Heart And Fire) (6)
 • Julee Cruise – Falling (theme from ‘Twin Peaks’) (16)
 • Holy Noise featuring The Global Insert Project – James Brown Is Still Alive!! (8)

1992: Patrick Bruel – Casser La Voix (live) (8)

Patrick Bruel is een absolute mega-ster in Frankrijk. Toen de Algerijnse immigrant in 1962 in Parijs belandde, wilde hij niets liever dan profvoetballer worden. Wanneer hij echter de muziek ontdekt, vervaagt deze ambitie.

Bruel leert gitaar spelen en wat later, in 1978, hengelt hij ook zijn eerste filmrol binnen. In de jaren die volgen trekt hij naar Amerika als muzikant, komt weer terug om films te maken en brengt een single uit die weinig doet.

Maar dan, in 1983, verschijnt zijn tweede single: ‘Marre De Cette Nana-là!’ die zijn reputatie vestigt als ‘succesvol zanger’. Desondanks blijft hij beter scoren als acteur dan als zanger. Pas bij het verschijnen van zijn tweede album ‘Alors regarde’ (met o.a. ‘Casser La Voix’) verovert hij de mega-sterrenstatus die hij tot op de dag van vandaag mag dragen.

Klassiek verhaal

‘Casser La Voix’ betekent zoveel als ‘je stem kapot schreeuwen’. Bruel stond op een punt dat hij niet meer wist wat hij nou wilde met zijn leven. Zijn acteercarrière ging wel prima, maar het leek zijn muzikale succes in de weg te staan.

Zijn eerste album ‘De Face’ was zojuist officieel geflopt. Nadat hij naar een concert was geweest van een ander Frans multi-talent, Jacques Higelin, sloeg de twijfel andermaal toe. Moest hij zich nou concentreren op zijn grootste liefde: muziek? Of toch op het acteren, dat hem aanzienlijk gemakkelijker af ging?

Verscheurd liep Bruel de hele nacht door de straten van La Rochelle om zijn hoofd helder te krijgen. Toen hij ’s ochtends om zes uur terugkwam op zijn hotel ging hij zitten en schreef in één ruk de tekst voor ‘Casser La Voix’. Een tekst die bijna voelbaar zijn wanhoop op dat moment uitdrukte.

Op het tweede album ‘Alors Regarde’ was het nummer al een succes in Frankrijk, maar de live-versie die in 1992 verscheen op ‘Si ce soir…’ werd uiteindelijk legendarisch en zijn grootste hit. En in Nederland helaas ook zijn enige: nadat de studioversie uit ’89 niet eens de Top 40 haalde, kwam de live-versie niet hoger dan een 8e plek. Maar wat een kippenvel-plaat!

Andere eendagsvliegen uit 1992:

 • Manic Street Preachers – Motorcycle Emptiness (24)
 • N.U.K.E. – Nana (5)
 • Tasmin Archer – Sleeping Satellite (9)
 • Rotterdam Termination Source – Poing (2)
 • Booming Support – Rode Schoentjes (3)

1993: Soul Asylum – Runaway Train (3)

Zanger David Pirner vertelt in het nummer ‘Runaway Train’ over zijn persoonlijke ervaringen met depressie. Hij beschrijft hoe hij zich voelt als een op hol geslagen trein, die nooit meer terugkeert. En hoewel het een prachtig en erg persoonlijk nummer is, is een deel van het succes ongetwijfeld te danken aan de bijbehorende videoclip.

‘Runaway Train’ behaalde in Nederland ‘slechts’ een 3e plek, maar werd een echte klassieker.

Melkpak met impact

In 1984 werd voor het eerst in Amerika een foto van vermiste kinderen op de achterkant van een melkpak geplaatst, in de hoop dat het tips zou opleveren. Het was een erg succesvol systeem, tot het eind jaren negentig langzaam werd vervangen door nieuwere systemen zoals het Amber Alert (1996).

De videoclip van ‘Runaway Train’ vertoont eveneens beelden van vermiste personen, steeds gevolgd door hun naam en de datum van hun vermissing. Tussen deze indrukwekkende beelden door zien we een drietal heftige scènes van oorzaken voor het verdwijnen van kinderen. Hoewel de clip feitelijk een heel ander verhaal vertelt dan de tekst, passen de twee erg goed bij elkaar en versterken elkaar zelfs.

In Amerika verschenen maar liefst drie verschillende versies met verschillende personen, voor verschillende delen van het land. Maar ook voor Engeland werd een aparte versie gemaakt en in Australië verscheen een versie met vermiste backpackers.

In totaal werden, tot op de dag van vandaag, 26 vermiste kinderen teruggevonden die in de videoclips van ‘Runaway Train’ werden getoond. Dat was nogal heftig voor regisseur Tony Kaye: de deal was namelijk dat, op het moment dat een kind werd teruggevonden, zijn of haar afbeelding direct werd vervangen door een volgend vermist kind. Zo moest Kaye dus steeds opnieuw de betreffende clip aanpassen.

Hoeveel impact ‘Runaway Train’ heeft gehad zie je bijvoorbeeld aan deze reactie op Youtube, 25 jaar nadat de clip werd uitgebracht:

Runaway Train, Eendagsvlieg

Andere eendagsvliegen uit 1993:

 • Valensia – Gaia (2)
 • Roots Syndicate – Mocking Bird Hill (1)
 • René Klijn – Mr Blue (1)
 • Bitty McLean – It Keeps Rainin’ (1)
 • Stone Temple Pilots – Plush (20)

1994: Soundgarden – Black Hole Sun (31)

Soundgarden wordt algemeen beschouwd als een van de Vier Grote Grungebands uit de jaren negentig, samen met Pearl Jam, Alice In Chains en Nirvana. De band verkocht wereldwijd ruim 20 miljoen platen, maar desondanks bleef het in Nederland slechts bij één klein hitje: ‘Black Hole Sun’.

De single kwam pas na vijf weken tot een 35e plaats in de Top 40, duikelde toen weer terug in de Tipparade, krabbelde na elf weken nog even op en klom tot een 31e plek om daarna definitief uit de hitlijsten te verdwijnen.

Helaas zit eerherstel er niet meer in voor deze oprecht steengoede band, aangezien zanger Cris Cornell in 2017 onverwacht overleed op 52-jarige leeftijd.

Macaber einde

Het laatste nummer dat Soundgarden die avond speelde was ‘Slaves & Bulldozers’. In de laatste twee minuten van dat nummer citeerde Cornell de tekst van een oud bluesnummer van Blind Willie Johnson: ‘In my time of dying, I want nobody to mourn/All I want for you to do is take my body home’.

Twee uur later hing hij zich op in zijn hotelkamer.

Een beetje vreemd, maar wél lekker!

De videoclip is een soort van psychedelische trip, die de kijker meeneemt naar een typisch Amerikaanse buitenwijk. De mensen in de clip hebben freaky vriendelijke gezichten die ook nog eens worden vervormd. De complete suburb wordt langzaam een zwart gat ingezogen, terwijl de band in een weiland staat te spelen.

De tekst van ‘Black Hole Sun’ is ongeveer even bizar als de clip. Mensen hebben er allerlei betekenissen aan opgehangen: van strijd tegen depressie tot een worsteling met drugsverslaving, van een roep om de apocalyps tot een beeldspraak voor de dood en ga zo maar door.

Cornell zelf omschreef de tekst als ‘een surrealistisch droombeeld’.  Hij gaf toe dat er eigenlijk helemaal geen verhaal of betekenis in zat; hij was gewoon met woorden aan het spelen. Overweldigd door de kracht van de muziek schilderde hij simpelweg een schilderij met woorden. Niks niet diepere betekenis, niks niet zwaar persoonlijk drama. Heerlijk rock ’n roll 🙂

Andere eendagsvliegen uit 1994:

 • Crash Test Dummies – Mmm Mmm Mmm (4)
 • Edwyn Collins – A Girl Like You (16)
 • Big Mountain – Baby I Love Your Way (4)
 • Sheryl Crow – All I Wanna Do (15)
 • Lucilectric – Mädchen (7)

1995: Therapy? – Diane (11)

De Noord-Ierse rockband Therapy? werd opgericht in 1989 en bestaat inmiddels dus al ruim 30 jaar. In 2018 bracht de band alweer zijn 15e studio-album uit en in september van dit jaar komen de mannen naar Nederland voor twee concerten.

Met ‘Diane’ scoorde Therapy? in december 1995 hun (tot nu toe) enige hit in Nederland: het nummer bereikte een 11e plaats in de Top 40.

Tragisch verhaal

‘Diane’ vertelt het duistere maar waargebeurde verhaal van Diane Edwards die werd ontvoerd, verkracht en tenslotte vermoord.

Na een doorsnee werkdag verliet de toen 19-jarige Diane op 26 september 1980 het Perkins restaurant in St. Paul, Minnesota waar zij werkte als serveerster. Er stopte een auto naast haar, het raampje ging open en ze werd aangesproken door een man: “Hey little girl, wanna go for a ride?” Dat is het begin van dit indrukwekkende nummer, en van een gruwelijk drama.

De dader, Joseph Donald Ture Jr, werd uiteindelijk gepakt en veroordeeld tot levenslang. Tijdens zijn gevangenschap werd hij voor in totaal nog eens vijf moorden veroordeeld.

Eendagsvlieg met een bizar staartje

Gek eigenlijk: waarom zou een Noord-Ierse band een verhaal vertellen over een misdaad die in Amerika (St. Paul, Minnesota) plaatsvond? Het antwoord is simpel: het is een cover! ‘Diane’ is oorspronkelijk van de Amerikaanse rockband Hüsker Dü. Deze zeer invloedrijke band uit de tachtiger jaren kwam uit Minneapolis, hoofdstad van Minnesota.

Maar nu wordt het verhaal écht bizar: ‘Diane’ werd geschreven door de drummer van de band, Grant Hart. Ten tijde van de moord op Diane Edwards, in 1980, had Hart een relatie met ene Fran Wohlenhaus. Fran had een jaar daarvoor op tragische wijze haar dochter Marlys verloren: zij was namelijk het eerste slachtoffer van… de moordenaar van Diane.

Het zou nog tot 1998 duren voordat Joseph Ture ook voor deze moord veroordeeld zou worden.

Andere eendagsvliegen uit 1995:

 • The Connells – ’74-’75 (8)
 • Marcel de Groot – Mag ik naar je kijken (11)
 • All-4-One – I Swear (1)
 • Sin With Sebastian – Shut Up And Sleep With Me (4)
 • Höllenboer – Busje Komt Zo (1)

1996: Fluitsma & Van Tijn – 15 miljoen mensen (1)

In 1995 werd Frank Pels uitgeroepen ‘Reclameman van het Jaar 1995’. Reden genoeg voor de Postbank om hem te vragen een nieuwe commercial voor hen te maken. Op dat moment kon niemand vermoeden dat hier een hit uit zou rollen die een kwart eeuw later nog steeds indruk maakt.

Ode aan de Nederlander

Pels schreef een tekst over de diversiteit van het Nederlandse volk, met zijn rare gewoonten, zijn truttigheid én zijn eigenzinnigheid. Zijn verdraagzaamheid en zijn frustratie. Zijn kuddegedrag en zijn authenticiteit. En dat woonde allemaal ‘op dat hele kleine stukje aarde’.

Voor de muziek werd het producenten-duo Fluitsma & Van Tijn gevraagd. Remco Fluitsma was niet bepaald een echte zanger, maar het demootje dat hij inzong van ’15 miljoen mensen’ viel in de smaak bij de Postbank: het werd meteen goedgekeurd en onveranderd overgenomen.

Brood en Bettine

In de commercial zag je een heleboel ‘gewone’ (of juist ongewone) Nederlanders voorbijkomen. Maar ook rocker Herman Brood en tafeltennisster Bettine Vriesekoop flitsten, om mij onbekende reden, in een seconde door het beeld. In de videoclip die zou volgen werden Brood en Vriesekoop er uitgeknipt. Het mocht waarschijnlijk niet teveel kosten… 😉

Overwacht succes

De commercial sloeg zó enorm aan, dat er in allerijl een single werd uitgebracht die maar liefst 13 weken in de Top 40 stond, waarvan twee weken op nummer 1.

Een kwart eeuw Eendagsvlieg

Ondanks dat ’15 miljoen mensen een absolute eendagsvlieg is, heeft het nummer meerdere keren een vervolg gekregen. In 2003 gebruikte omroep BNN de muziek voor hun eigen versie: ‘5 jaar (en nog lang niet klaar)’. En in 2013 werd de muziek wéér geleend, dit keer voor een ode aan de toen aftredende koningin Beatrix.

Corona kneiter

Het grootste eerbetoon aan deze oer-hollandse eendagsvlieg werd echter gebracht door Davina Michelle en Snelle, die tijdens de corona-crisis samen een indrukwekkende nieuw versie zongen in een leeg Ahoy: ’17 miljoen mensen’.

Het trof mensen in heel het land recht in het hart en stond wekenlang op nummer 1 in de Top 40. Daarmee werd het tevens de kortste nummer 1-hit ooit: het duurt slechts 1 minuut en 47 seconden.

Andere eendagsvliegen uit 1996:

 • Deep Blue Something – Breakfast at Tiffany’s (17)
 • Smashing Pumpkins – 1979 (38)
 • Fool’s Garden – Lemon Tree (10)
 • Joan Osborne – One of Us (12)
 • OMC – How Bizarre (11)

1997: Hero – Toen ik je zag (1)

‘Toen ik je zag’ was de titelsong van de film ‘All Stars’ uit 1997, een dikke vette bioscoophit voor Nederlandse begrippen. Het nummer werd geschreven door Guus Meeuwis en Jan Willem Rozeboom.

Guus bracht het nummer later ook zelf uit, maar oorspronkelijk werd het gezongen door Hero, een karakter uit de film, gespeeld door acteur Antonie Kamerling.

Door de hype van de film stootte het nummer door naar een eerste plek in de Top 40, waar het 5 weken zou blijven staan.

Nummer vol tragiek

Hoewel het nummer in feite een liefdesverklaring is, zit het boordevol tragiek. Het karakter Hero wordt in de film smoorverliefd op Claire, maar weet niet hoe hij haar dit duidelijk kan maken. Uiteindelijk besluit hij al zijn moed bij elkaar te rapen en haar toe te zingen tijdens een optreden.

Die onzekerheid druipt van de tekst af, nog eens versterkt door het fragiele, ingetogen stemgeluid van Kamerling. Dertien jaar later werd ‘Toen ik je zag’ nog een stukje tragischer, toen Antonie Kamerling zichzelf van het leven benam. Die dramatische wending bracht het nummer opnieuw de Top 40 binnen.

De videoclip vertoont veel beelden van Kamerling en zijn medespelers, die inmiddels vrijwel allemaal gevierde acteurs zijn. Dat maakt het (voor mij althans) tegelijkertijd grappig en ook erg verdrietig om te zien. Rust zacht, Antonie.

Bonus trackje

Kamerling nam als zijn alter ego Hero (& de Hero’s) een compleet album op, wat helaas jammerlijk flopte. Ondanks dít juweeltje, dat helaas nooit voorbij de Tipparade is gekomen:

Andere eendagsvliegen uit 1997:

 • The Rembrandts – I’ll be there for you (15)
 • Republica – Ready to go (19)
 • Meredith Brooks – Bitch (12)
 • Katrina & the Waves – Love Shine a Light (4)
 • The Verve – Bitter Sweet Symphony (11)

1998: The Mavericks – Dance the night away (23)

Van de zeven eendagsvliegen die 1998 kende, is de videoclip van The Mavericks zonder meer de vrolijkste. Deze ‘neo-traditionele’ countryband haalde met ‘Dance the Night Away’ de 23e plaats in de Top40. Da’s niet geweldig, maar nog altijd hoger dan de 63e plek die het nummer wist te bereiken in de Amerikaanse Billboard’s Hot Country Songs.

5x Dansen

‘Dance the Night Away’ was dan misschien niet de meest memorabele eendagvlieg in de geschiedenis; de titel van het nummer is een stuk populairder. Er verschenen minstens vijf verschillende liedjes met dezelfde titel!

In 1967 verscheen er voor het eerst een ‘Dance the Night Away’, op het album ‘Disraeli Gears’ van Eric Clapton’s legendarische band Cream. Twaalf jaar later scoorde Van Halen met de tweede ‘Dance the Night Away’ hun eerste Top20 hit in Amerika.

In 1984 kwam de Zweedse rockband Europe met een íets stevigere variant, en in 2018 bracht K-Pop meidengroep Twice ook nog een ‘Dance the Night Away’ uit. Die clip had ik persoonlijk liever laten zien, maar ja: niet uit de nineties dus 😉

In 1989 was er ook nog een liedje dat werd uitgebracht door ene Ankie Bagger, maar dat was echt… bagger. Nog geen strontje van een eendagsvlieg.

Andere eendagsvliegen uit 1998:

 • Espen Lind – When Susannah Cries (10)
 • Lighthouse Family – High (6)
 • Jennifer Paige – Crush (6)
 • Emilia – Big Big World (1)
 • Dana International – Diva (11)

1999: Goo Goo Dolls – Iris (8)

Hoewel de meeste clips in dit overzicht ‘de originele’ zijn, maak ik voor de Goo Goo Dolls graag een uitzondering. Niet alleen omdat de live versie minstens zo goed is als de studioversie, maar vooral om de manier waarop de band zichzelf hier laat zien. Helden.

Rock, pop, alternatief: wat is het?

‘Iris’ is uitgegroeid tot een van de grootste ‘cross-platform’ hits uit de geschiedenis: het werd een hit in een hele waslijst aan genres. In rock charts, pop charts, alternatieve lijsten en ‘allertijden’-lijstjes over heel de wereld kom je ‘Iris’ nog steeds tegen.

City of Angels

Goo Goo Dolls frontman John Rzeznik schreef het nummer voor de film ‘City of Angels’, waarin Nicholas Cage de engel Seth speelt, die verliefd wordt op een hartchirurg, gespeeld door Meg Ryan. Rzeznik liet zich inspireren door de hoofdpersoon, die in de film bereid is zelfs zijn onsterfelijkheid op te geven voor een kans op liefde.

Who the f*ck is Iris?

Meg Ryan’s karakter in de film heet geen Iris, maar Maggie. Er zijn dan ook verschillende speculaties over de herkomst van de titel van het nummer.

Op Wikipedia staat een verhaal over de iris van het oog, dat volgens Rzeznik zou passen bij de inhoud van de tekst. Ook wordt door velen gesuggereerd dat het over de godin Iris zou gaan, die immers een boodschapper van de goden zou zijn.

John Rzeznik zelf onthulde het mysterie in 2013: toen hij de tekst voor deze monumentale eendagsvlieg eenmaal op papier had, vond hij het lastig om er een passende titel bij te vinden. Al peinzend sloeg hij de LA Weekly open, een gratis alternatief blad dat wekelijks verscheen. Daar las hij dat Iris DeMent die week zou optreden. Hij besefte opeens hoe mooi hij de naam ‘Iris’ vond, en voilà!

Andere eendagsvliegen uit 1999:

 • New Radicals – You get what you give
 • Jessica – How will I know
 • Sixpence None the Richer – Kiss me
 • Wamdue Project – King of my castle
 • Liquido – Narcotic

De Grote Jaren 90 Eendagsvliegen Playlist

Zo, dat was hem: mijn trip down memory lane door de nineties! Krijg je nou nóg meer zin in de muziek uit dat bijzonder decennium? Dan heb ik iets leuks voor je: iedere eendagsvlieg uit dit blog is hieronder terug te vinden in De Grote Jaren 90 Eendagsvliegen playlist. Zestig kneiters met één klik op het pijltje! 🙂

De Grote Jaren Negentig Eendagsvliegen Playlist!

Wil je liever je eendagsvliegen op Spotify beluisteren? Dat kan natuurlijk ook:

Vergeet niet om ook nog even te kijken wat jouw favoriete eendagsvlieg uit de jaren 80 is! Hm… ik krijg nu eigenlijk al weer zin om op zoek te gaan naar mijn favoriete eendagsvlieg van de zero’s… Suggesties iemand?

De beste, grappigste, gekste, foutste of meest indrukwekkende eendagsvlieg uit de jaren 90? Met veel info, keurig op een rij, playlist erbij: genieten!

(Nineties icons in de coverfoto door Aliaksei Kruhlenia)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

 • Reply
  De Grote Jaren 80 Eendagsvliegen Lijst | blogpapa.nl
  22 april 2021 at 15:27

  […] 25-06-2020: inmiddels is ook ‘De Grote Jaren 90 Eendagsvliegen Lijst‘ […]

 • Reply
  Jef Botter
  3 augustus 2022 at 18:03

  De naam van .
  ‘Religieuze ‘ song. 1 meid . Beetje tiroolachtig gekleed en ik geloof 2 heren. Verkleed als koning/ lakei. In de clip zit een badkuip en ook rozen. Ze zingen over een kruis ..

  • Reply
   Arno
   3 augustus 2022 at 18:10

   Tja, dat kan volgens mij alleen maar ‘Crucified‘ zijn, van Army of Lovers!
   Veel luisterplezier!

   • Reply
    Jef Botter
    3 augustus 2022 at 18:18

    DaMn u got it . Thnx

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.