Persoonlijk

5 praktijktips voor de startende ondernemer

startende ondernemer
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Toen ik zelf begon met mijn bedrijf, heb ik uiteraard op internet gezocht naar ’tips voor de startende ondernemer’. Uren, dagen heb ik zitten lezen. Over marketing, administratie, netwerken, de KvK, de KOR, allerlei andere afkortingen… het hield maar niet op.

Startende ondernemer of starende ondernemer?

Mijn eerste tip is dan ook meteen ook een valkuil: de hoeveelheid informatie op internet is overweldigend. En je kunt jezelf volledig verliezen in al die duizenden artikelen. Helaas gaan al die artikelen niet over jou.

Wie een artikel schrijft, wil natuurlijk zoveel mogelijk mensen aanspreken. Daarom blijven zulke artikelen vaak bij algemeenheden en abstracte verhalen. Staar dus niet te lang naar dat scherm, maar ga aan de slag!

Tips uit eigen ervaring

Ik ga hier geen ellenlang artikel schrijven: ik heb immers nét gezegd dat je gewoon aan de slag moet. Nee, ik wil alleen even wat dingen met je delen die ik zelf heb ervaren als startende ondernemer. Dingen die me concreet iets opleverden.

Tip 1: Het wiel is al uitgevonden.

Het vuur overigens ook. En de Kamer van Koophandel kan je daar alles over vertellen! Toen ik mijn eigen bedrijf wilde gaan starten, heb ik veel kostbare tijd verspild aan bedenken hoe ik het allemaal ging doen.

Maar vergis je niet: honderdduizenden startende ondernemers gingen jou al voor. En die hebben zich allemaal bij de KvK ingeschreven. Al ruim 200 jaar ondersteunt de KvK ondernemers op allerlei praktische manieren.

Maak daar dan ook gebruik van! Bel ze, mail ze, maak er een afspraak en vraag ze het hemd van het lijf. Ze helpen je graag en hun informatie is stukken betrouwbaarder dan de meeste internet artikelen (behalve mijn artikelen natuurlijk; die zijn rock solid…)

Tip 2: Social media aanpak

Bijna iedere startende ondernemer worstelt met de vraag: “Wat moet ik met social media?” Het precieze antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. Maar dat het inzetten van social media bijdraagt tot succes, geldt voor vrijwel iedere startende ondernemer.

Merk je dat je al een tijdje piekert over hoe je het social media-verhaal aan moet pakken? Vraag dan advies. En dan bedoel ik niet: huur een bedrijf dat het van je overneemt. Dat geld heb je niet en meestal kost het meer dan het oplevert. Zeker in het begin.

Er zijn ook social media adviseurs die voor een klein bedrag een goed advies uitbrengen waar je mee vooruit kunt. Ik bijvoorbeeld. Dan weet je dat. 😉

Tip 3: Auto van de zaak

Ik moest in het begin vaak veel kilometers maken om bij mijn klanten te komen. Een lease-auto leek me ideaal, maar een leasecontract van twee jaar durfde ik simpelweg niet aan. Een auto huren voor een paar maanden was echter ook geen optie: veel te duur.

Er bleken gelukkig nog andere goede alternatieven te bestaan voor een startende ondernemer: shortlease zzp bijvoorbeeld. Dat betekent een representatieve lease-auto waar je niet langer dan een maand aan vast zit. Short lease is ideaal voor tijdelijke projecten, die mogelijk uitlopen.

Tip 4: Boekhouders leveren geld op

Ik ben zelf erg handig met Excel, dus ik heb best een compleet boekhoudprogrammaatje gebakken waar alles in wordt vastgelegd. Maar tóch heb ik een boekhouder die jaarlijks onze aangifte (en vooral de aftrek) doorneemt en indient.

Als je alles goed bijhoudt en compleet aanlevert, hoeft een boekhouder ook niet eens heel veel geld te kosten: wij betalen omgerekend ongeveer een euro per dag. En hij levert ons, ook omgerekend, ongeveer acht euro per dag op. Ik zeg: prima deal!

Tip 5: Je blijft niet altijd een startende ondernemer

Alle begin is moeilijk. En zwaar, onzeker, tijdrovend, risicovol… maar ook spannend en uitdagend. De energie die je krijgt van iets nieuws starten, bepaalt hoe succesvol je kunt zijn. Kost het je meer energie dan dat het oplevert? Stop dan!

Ondernemen mág moeilijk zijn, en zwaar en al die dingen meer. Maar aan het eind van de dag moet je er blij van worden en energie van krijgen. Ook al ben je ‘kei-kapot’; je moet tegelijk zin hebben om er de volgende dag weer keihard tegenaan te gaan.

Probeer om zoveel mogelijk die energie vast te houden uit de tijd dat je een startende ondernemer was. En als je merkt dat dat soms niet meer lukt; neem dan even een stapje terug en bedenk of je het nog wel leuk genoeg vindt.

Maak gerust af en toe de balans op: het levert je altijd iets op! Misschien had je gewoon even uit het oog verloren waar je het allemaal voor doet. En misschien ben je iets tegengekomen wat je veel leuker vindt om te doen.

Dan word je gewoon weer opnieuw een startende ondernemer! Zo ontdekte ik zelf dat ik bloggen leuker vond dan kilometers maken. En zo werd Blogpapa geboren. 🙂(coverfoto ‘startup‘ via Shutterstock)


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Top 5 verzekeringen voor ondernemers | blogpapa.nl
  5 maart 2021 at 09:19

  […] Ben jij een startende ondernemer? Lees dan ook onze 5 praktijktips voor startende ondernemers. […]

 • Reply
  Credifin
  15 juni 2021 at 18:59

  Goed artikel!

  Boekhouders zorgen er bovendien voor dat je vervelende incassobureau’s buiten de deur houdt :). Verstandig om alles zo goed mogelijk bij te houden, al vanaf het begin!

  Groet,
  Anne

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.