Huis & Tuin Papa-tips Persoonlijk

Welke boormachine moet ik hebben?

boormachine
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik heb jarenlang geklust en gehobbyd met een boormachine van het befaamde merk Rodeo. Dat is natuurlijk een grap; er is werkelijk niets befaamd aan het merk Rodeo. Ik heb hem ooit gekocht in een aanbieding van de Lidl of de Aldi. Een set met een klopboormachine, een schuurmachine en een decoupeerzaag voor, hou je vast: ƒ 150,00. Ja; dat is een guldenteken wat je daar ziet. In dit blog help ik je graag bij het kiezen van de juiste elektrische boormachine voor jou.

De ene boormachine is de andere niet

Als je even gaat zoeken op internet (en wie doet dat nou niet?) kom je een enorm aantal boormachines tegen. Natuurlijk kennen we allemaal de merken Black & Decker en Bosch. En als je al even wat verder hebt gekeken dan heb je vast ook Makita en DeWalt gezien. Maar iedere merk heeft verschillende soorten boormachines. En vaak heeft een merk ook nog verschillende prijsklassen.

Groen en blauw

Bosch heeft bijvoorbeeld groene en blauwe apparaten. De ‘groene lijn’ is wat lichter uitgevoerd en combineert vaak meerdere functies in een apparaat. De accu’s zijn krachtig genoeg voor een gemiddelde klus. De ‘blauwe lijn’ is wat zwaarder uitgevoerd en meestal wat meer gespecialiseerd in één functie. Ook de accu is een stuk zwaarder, zodat hij niet iedere dag aan de oplader hoeft.

Je hoort vaak dat de groene Bosch voor de hobbyist is gemaakt en de blauwe voor de vakman, maar dat is dus een beetje kort door de bocht: het gaat er maar net om waar je hem voor nodig hebt. Stel dat je in het hele huis nieuwe lampen wil ophangen. Dan is een lichtere, groene boormachine wellicht prettiger werken dan zo’n blauw monster. En een groene combi-boor kan twee blauwe apparaten vervangen. Da’s een stuk flexibeler!

Welke boormachines zijn er?

Er zijn allerlei soorten boormachines:

  • Slagschroefmachine
  • Schroefboormachine
  • Klopboormachine
  • Boor- of Combihamer
  • Drilboor of Breekhamer
  • Tafel- of Kolom boormachine

En dan heb je bij de meeste ook nog de keuze tussen bedraad of accugereedschap. Dus: welke heb je nodig?

Accu boormachine of toch met een kabel

Een boormachine met een kabel hoeft helemaal geen bezwaar te zijn en is vaak een stuk goedkoper dan accugereedschap. Maar steeds meer klussers verkiezen tegenwoordig toch de bewegingsvrijheid van accugereedschap boven een goedkopere boormachine met kabel.

Blogpapa-tip

Als je kiest voor accugereedschap, dan zou ik absoluut gaan voor een ‘brushless’ (of ‘borstelloze’, ‘koolborstelloze’) boormachine. Accugereedschap zonder koolborstels produceert véél minder herrie en warmte en is een stuk energiezuiniger. Ook heeft het een beter regelbaar toerental, een constanter vermogen, een langere levensduur en is het onderhoudsvriendelijker. Uiteraard is deze technologie een stukje duurder, maar dit verschil verdient zich 100% zeker terug in gebruiksgemak én levensduur!

Slagschroefmachine

Slagschroefmachines zijn eigenlijk altijd uitgerust met een accu. Bedrade schroefmachines zijn over het algemeen voor professioneel gebruik. Een slagschroefmachine is bij uitstek geschikt voor al je schroefwerk maar je kunt er ook prima kleine gaten mee boren in metaal of hout. Een slagschroefmachine heeft geen slipkoppeling; je moet dus wel opletten dat je schroef er niet te ver in draait!

Als je alleen af en toe een Ikea-projectje hebt en geen uitgebreid boorwerk hoeft te verrichten, ben je hier prima mee geholpen. Maar mijn persoonlijke advies: kijk even naar de volgende op de lijst.

Schroefboormachine

De schroefboormachine is eigenlijk de ‘gewone’ boormachine. Hij is geschikt voor boren in hout, metaal en zachte steen (zoals baksteen en tegels). Uiteraard kun je er ook mee schroeven, waarbij je de slipkoppeling handig kunt gebruiken om te zorgen dat je schroef er niet te ver in draait. Voor extreem schroefwerk kun je beter een slagschroefmachine gebruiken (of, indien mogelijk, even het gat voorboren). De schroefboormachine is een allround apparaat: hiermee kun je waarschijnlijk 90% van je klussen doen. Mijn persoonlijke favoriet! 🙂

Klopboormachine

De naam zegt het al: tijdens het boren wordt er op de boorkop ‘geklopt’ waardoor je gemakkelijk in hardere steen kunt boren. Het verschil tussen een klopboor en een boorhamer (zie hieronder) zit hem vooral in het geweld waarmee op de boorkop geklopt wordt. De klopboor is niet geschikt voor beton, maar wordt daar wel vaak voor misbruikt. Dat is niet verstandig, omdat hij daar echt niet vrolijk van wordt. En jij ook niet, als je een nieuwe moet gaan kopen. De klopfunctie kun je in- en uitschakelen. Hierdoor maak je er een ‘gewone’ boormachine van waarmee je kunt boren in hout, metaal en zachtere steen. Let op: er is al menig tegel gesneuveld tijdens het boren, doordat de klopfunctie even werd vergeten…

Boorhamer of Combihamer

De boorhamer is ‘geboren’ voor het boren in beton. Daarnaast kun je hem, als er een ‘draaistop’ op zit, gebruiken om sloopwerk te verrichten. Je kunt er ook gewoon mee boren in hout, metaal en zachtere steen maar ik kan me voorstellen dat het een beetje overkill is, om een 2 mm gaatje in een triplex plankje te boren met dit monster… Boorhamers hebben meestal een andere (SDS-plus) boorkop, alleen geschikt voor speciale boortjes. Dus: gemaakt voor het zware boorwerk en in combinatie met beitelfunctie (‘draaistop’) ook geschikt voor sloopwerk.

Drilboor of breekhamer

Hoewel je met een combihamer aardig kunt slopen: voor het échte sloopwerk moet je een drilboor hebben. De drilboor is feitelijk geen echte boormachine: je kunt er namelijk niet mee boren. De boorkop draait niet maar gaat alleen op en neer. Hij is geschikt voor het zwaardere sloopwerk: vloeren openbreken, muren met de grond gelijk maken, dat soort werk. Er zijn pneumatische, elektrische en brandstofmotoren maar zoals gezegd: het is eigenlijk geen boormachine, dus we gaan snel door naar de laatste!

Tafel- of Kolom boormachine

De kolomboormachine is een boormachine die langs een kolom omhoog en omlaag gaat. Dit is een boormachine voor het echte precisiewerk; denk aan meubelmakers of mechanisch monteurs die regelmatig metalen machineonderdelen maken. De tafelboormachine is een wat kleiner model kolomboor. Deze kun je enigszins verplaatsen, op een werkbank of stevige tafel maar dat doe je niet voor je lol. Met een ‘echte’ kolomboormachine ga je niet sjouwen. De gemiddelde (en zelfs de gevorderde) klusser heeft dit gevaarte zelden nodig, maar hij maakt het lijstje wel mooi af.

Welke boormachine wordt het?

Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt, heb ik een stevige voorkeur voor mijn accuschroefboormachine, hoewel ik mijn 20 jaar oude Rodeo klopboor (van de Aldi) nog steeds in ere houd voor het lompere werk. Hij begint een beetje te zwabberen maar laat me nog steeds niet helemáál in de steek. Ik gebruik hem nu zelfs om in beton te boren, onder het motto: “Hij is toch al naar de gallemiezen”. Als hij het definitief begeeft, dan ga ik maar eens kijken naar een boorhamer.

En jij: ben je er al uit welke boormachine het beste past bij jouw kluswerk?


(foto oude handboor door Ioan Panaite via Shutterstock)






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

  • Reply
    Deze cadeaus vindt elke vader leuk | blogpapa.nl
    18 mei 2021 at 13:48

    […] heel ruim nemen. Voor de ene man is dat een horloge, een ander is dol op technische snufjes of gereedschap. Je kunt dit natuurlijk ook heel mooi met elkaar combineren. Als de kinderen een knutselwerkje […]

  • Reply
    Sabine Janszen
    7 september 2022 at 10:27

    Ha Arno,

    Dank je wel voor deze leuke site…toch blijf ik zitten met een vraagje…ik heb straks een huis waar de onderste 2 verdiepingen baksteen zijn (bouwjaar 1910) en het bovenste van 2000. Zeer verschillende materialen lijkt mij.
    Ik ben -mag duidelijk zijn met deze vraag- geen professional maar wil wel de juiste boormachine gaan kopen. Mn voor gaten in de muren…dus af en toe ‘piek’ gebruik…snoer? Mag. Wat zou je aanbevelen? Blijf het toch moeilijk vinden..vandaar

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.