Gastblog Opvoeding en Ouderschap

Vijf redenen waarom wasbare luiers een goede optie kunnen zijn

wasbare luiers katoenen luiers waarom

Steeds meer mensen om mij heen maken gebruik van wasbare luiers. Ik heb voor beide kinderen dit niet gedaan en was daarom erg benieuwd naar hun redenen om dit wel te doen. En wat zij mij aangaven wil ik graag met jou delen. Wie weet stap jij wel over op wasbare luiers!

Goed voor het milieu

Tja, deze was voor mij natuurlijk ook wel duidelijk. Jaarlijks verbruiken baby’s een enorme stapel wegwerpluiers. Ik heb opgezocht hoeveel jouw baby het eerste jaar verbruikt en dat zijn 2.555 luiers! Het tweede jaar zijn dit er gemiddeld 1825 en het derde en vierde levensjaar hebben ze berekend dat jouw kindje ongeveer 1460 luiers verbruikt per jaar. Kan je uitrekenen hoeveel dat er zijn? Je kunt je vast wel bedenken hoe belastend dat voor het milieu is. Het schijnt ook zo te zijn dat als je de luiers op 60 graden wast en ook de droger gebruikt, de uitstoot van broeikasgassen nog steeds 1,5 keer lager is dan bij wegwerpluiers!

Een stuk goedkoper

De aanschaf van de wasbare luiers kost in het begin een hoop geld, maar je bespaart er ook een hoop mee. Online heb ik gevonden dat zo’n luier rond de 25 euro kost, maar ik heb ook gezien dat je voordeelpakketten kunt kopen. Dat kost je tussen de €250 en €500 euro, maar dan heb je wel alle maten en ben je in één keer klaar. Wegwerpluiers kosten je gemiddeld €1300, tot je kind zindelijk is. Reken uit je winst.

Kinderen worden eerder zindelijk

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die wasbare luiers omhadden eerder zindelijk zijn dan kinderen met wegwerpluiers. Wegwerpluiers zijn zo goed dat kinderen eigenlijk niet meer voelen dat ze nat zijn. Bij wegwerpluiers voelen ze dit wel en ik kan mij voorstellen dat het niet lekker zit en loopt. Kinderen geven daardoor eerder aan dat ze een nieuwe luier willen en voelen dus aan wanneer ze plassen. Dat signaaltje helpt hen om zindelijk te worden!

Allergisch voor wegwerpluiers

Er zijn kinderen die allergisch zijn voor wegwerpluiers. Ze krijgen er vaker rode billetjes van. Ook zijn er kinderen die niet tegen elk merk kunnen. Mijn Isabel kon alleen tegen Pampers toen ze nog erg klein was. Dit kan dus ook een reden zijn om wasbare luiers te gebruiken. Kinderen die allergisch zijn voor wegwerpluiers hebben vaak veel baat bij wasbare luiers. De inlegvellen zijn van katoen en dus erg fijn voor de huid.

Altijd luiers in huis

Heb je dat ook wel eens gehad? Dat je net de laatste luier uit de la aandoet en dus niks meer in huis hebt? Ik wel… meerdere keren, moet ik toegeven. En dan moet je toch op pad. Sindsdien zorg ik altijd voor een voorraad, maar met wasbare luiers grijp je dus nooit mis! Tenzij je nooit wast en die dingen liggen te stinken in je wasmand ;-).
Maar dat is dus ook een voordeel van wasbare luiers. Je hebt ze altijd in huis! En wanneer je in het begin een voordeelpakket koopt, weet je ook zeker dat je alle maten in huis hebt. Lijkt mij erg fijn!

Mijn twee kinderen zijn inmiddels zindelijk, maar mijn jongste van twee gebruikt in de nachten nog wel een luier. Ik ga er toch maar eens over nadenken om zo’n wasbare luier aan te schaffen.
Hoe denk jij nu over wasbare luiers? Of heb jij nog vragen over wasbare luiers? Ik ben benieuwd!


Uitgelichte foto via Shutterstock


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

 • Reply
  Duurzaam hoeft niet zo moeilijk te zijn | blogpapa.nl
  20 juni 2020 at 06:30

  […] voor iedereen, maar zeker een goed alternatief: wasbare luiers. En heb jij al baking soda in huis? Alleen om te koken of ook om mee schoon te maken? In plaats van […]

 • Reply
  5 tips om een kind sneller ’s nachts zindelijk te krijgen | blogpapa.nl
  17 december 2020 at 06:30

  […] niet zindelijk, want een kind moet leren een nat bed te verbinden aan het gevoel te moeten plassen. Wasbare luiers werken iets beter dan wegwerp luiers, maar nog steeds is slapen zonder luier de meest effectieve […]

 • Reply
  Wasbare luiers, is het wat voor ons? - Thuisleven.com
  28 januari 2022 at 08:54

  […] Wasbare luiers […]

 • Reply
  Sylvie van Kampen
  21 september 2023 at 12:19

  Ik vind de wasbare luier een hele goede oplossing. je hebt altijd luiers in huis, je moet er wel voor zorgen dat ze gewassen zijn. Maar na een aantal blogs gelezen te hebben en op website gekeken te hebben was ik toen wel overtuigd. Ik heb inmiddels een routine er van gemaakt daardoor is makkelijk bij te houden. Ik heb de wasbare luiers voor mijn zoontje bij Kaatje Katoen gekocht. Ik heb hier geen echte reden voor, het voelde goed bij deze website. ze hadden er genoeg keus en ook goed advies op de site staan.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.