Persoonlijk

Rente vergelijken loont altijd

rente vergelijken

Ja ja, ik weet dat de hypotheekrentes alweer aan het stijgen zijn. Een paar maanden geleden kon je nog een hypotheek afsluiten voor minder dan 1% rente voor tien jaar, nu gaan we ‘al’ richting het dubbele. En dus trekken sommige mensen de conclusie dat ze ’te laat’ zijn met oversluiten. Voor die mensen heb ik twee woorden: rente vergelijken.

De boot gemist

Na iedere rentedaling volgt een rentestijging. Dat is ook logisch; als er namelijk geen stijging volgt, dan is de daling nog steeds aan de gang. Dit klinkt een beetje flauw, maar zo simpel is het wel: de rentemarkt beweegt altijd. Soms wat sneller, soms wat langzamer. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je ‘de boot gemist hebt’: er komt vanzelf weer een daling.

Wel of niet oversluiten?

Het jammerlijke punt is: je weet niet hoe lang het duurt voordat de rentes weer gaan dalen. Regelmatig rente vergelijken geeft je een goed beeld van welke richting de rente op gaat. Zit je in een zogenaamde ‘stijgende trend’ dan is oversluiten misschien niet zo slim. Tenzij die stijgende trend nog steeds stukken lager is dan jouw huidige hypotheekrente!

Een dalende trend lijkt te zeggen: “Wacht nog even; kijk hoe ver hij zakt.” Als je rentevastperiode nú afloopt, dan kun je bijvoorbeeld even kiezen voor een variabele rente en hem vastzetten als je denkt dat hij op het laagste punt staat. Als je wil oversluiten, kijk dan alvast bij welke aanbieder het tarief het gunstigste is en zorg dat je niet té lang afwacht: beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht!

Perspectief

Begin eens met het intypen van ‘hypotheekrente historie’ in Google en bekijk een paar overzichten: waarschijnlijk zie je dat de hypotheekrente nog steeds historisch laag staat. Dus ‘de boot gemist’ is sowieso niet van toepassing. Zeker als jouw rentevastperiode al wat jaartjes meeloopt. Waarschijnlijk staat hij dan nog rond of nog boven de 3%. Al kun je daar maar één procentje vanaf krijgen; dat scheelt al gauw een paar honderd euro per maand.

Rente vergelijken zoals het niet moet

Sommige mensen gaan hun rente vergelijken met die van hun buurman, of hun tante Sjaan maar daar heb je helemaal niks aan. Het gaat namelijk niet alleen om de rentestand, maar ook om de resterende looptijd en de boeterente die daarbij hoort als je gaat oversluiten. Oversluiten is niet altijd en voor iedereen een optie, hoe laag de rente ook is.

Kijk goed naar de kosten

Als je rentevastperiode toevallig net afloopt, kun je je nieuwe rentevastperiode kosteloos kiezen. Ga je een nieuwe lening aanvragen dan kun je uiteraard óók kosteloos een rente kiezen. Maar als je wil oversluiten terwijl je rentevastperiode nog een paar jaar te gaan had, kan de boeterente flink in de papieren lopen. Dus met alleen rente vergelijken ben je er nog niet: ook kosten vergelijken is belangrijk.

Rente vergelijken zoals het wél moet

Kijk allereerst naar je eigen rente en maandbedrag. Kun je dit goed betalen? Proficiat: je hebt het nu al beter dan een groot deel van Nederland. Nu kun je je rente gaan vergelijken met de huidige tarieven. Is het verschil groter dan een procent? Top, ga dan gauw uitzoeken welke aanbieder de gunstigste rente biedt. Oversluiten kan je dan snel een flinke besparing per maand opleveren.

Is het verschil tussen jouw rentetarief en de huidige rente kleiner dan één procent? Ga dan ook gerust verder, maar let wel: je optimale besparing kun je dan waarschijnlijk vinden in de combinatie van een oversluiting met een andere aanbieder. Rente vergelijken is dan dus nog belangrijker!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Geslaagd voor je rijbewijs: Je eerste auto en het kiezen van een autoverzekering - blogpapa.nl
    21 juli 2023 at 10:09

    […] financiële bescherming en gemoedsrust. Neem de tijd om verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken, de dekkingsniveaus te evalueren, premies en eigen risico’s te overwegen en de […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.