Eten & Drinken

De parel onder de couscous

De parel onder de couscous
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Er is leven na de aardappel, zo bleek in de tweede helft van de vorige eeuw toen we door het aantrekken van gastarbeiders, de gevolgen van een koloniaal verleden en globalisering geconfronteerd werden met allerlei soorten voedsel uit andere delen van de wereld. Met de komst van Marrokkanen naar Nederland werd ook de couscous langzaam aan geïntroduceerd in het Hollandse smaakpalet. Het bleek ook nog eens erg gemakkelijk en snel te maken zijn, wat voor kokende papa’s natuurlijk al helemaal welkom is. Maar op een gegeven moment begint couscous ook een beetje saai te worden. Gelukkig bestaat er een alternatief met meer bite waar je ook allerlei leuke dingen mee kunt doen: de parelcouscous.

Andere bereidingswijze

Ook parelcouscous wordt gemaakt van grof gemalen griesmeel van durumtarwe en bevat dus ook gluten. Deze vorm van couscous wordt vooral gegeten in Jordanië, Libanon en Israël. Omdat het een flink stuk groter is dan de gewone couscous, is de bereiding anders. Niet getreurd, want het is niet veel anders dan het bereiden van rijst. Je kookt de parelcouscous tien minuten, en dan zijn ze eetbaar. Dat bied je dan ook meteen de mogelijkheid om de couscous te koken in bouillon om extra smaak toe te voegen, wat geen kwaad kan, want ‘droog’ is de smaak van couscous niet zo heel erg interessant. Maak je soep, dan kun je er wat ongekookte parelcouscous aan toevoegen en meekoken met de soep, als alternatieve vulling voor vermicelli.

Kruiden

Parelcouscous leent zich uitstekend voor een koude of lauwwarme salade. In dat eerste geval kun je de couscous een tijd laten afkoelen, maar je kunt ze ook afspoelen met koud water om de temperatuur omlaag te krijgen. Vervolgens kun je naar eigen inzicht de parelcouscous kruiden. Er bestaan zakjes couscouskruiden en tajinekruiden die je hiervoor kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf in de weer met bijvoorbeeld koriander, saffraan, gemalen komijn en zelfs kaneel en gember. Hiermee breng je je salade op smaak, waardoor je de couscous meer allure geeft dan slechts als vulling en bron van koolhydraten voor in je salade.

Lauwwarme parelcouscoussalade

Voor een gezonde vulling voor zo’n lauwwarme parelcouscoussalade laten we ons inspireren door de website van HelloFresh. Zij komen met het idee voor een salade met knapperige kikkererwten en geroosterde groente. Verwarm hiervoor de oven op 220 graden en de dep als je kikkererwten uit blik hebt deze droog. Leg de droge kikkererwten op een bakplaat. Maak halve plakken courgette en als je dat lekker vindt ook aubergine. Dit kan natuurlijk ook in plaats van courgette. Snijd ook wat pruimtomaten in partjes. Besprenkel de groenten met wat olijfolie en zout en peper. Bestrooi de kikkererwten met paprikapoeder, zout en peper en wat olijfolie. Doe het geheel voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Ondertussen snijd je knoflook en lente-ui en bak je deze een minuut of drie op in de pan. Voeg daarna de parelcouscous toe om het een beetje te roosteren. Wanneer je het geheel samenvoegt tot een salade, kun je ook nog wat citroensap toevoegen. Houd je van schapenkaas, dan kun je hier nog wat blokjes van toevoegen, net als wat gefrituurde uitjes.

Koude parelcouscoussalade

Natuurlijk hoef je geen salade te maken met gegrilde groente als je liever een koude parelcouscoussalade wilt maken. Snijd dieprode, smaakvolle tomaten in blokjes, of kies voor kleine rivolo-tomaatjes, die je in kwarten kunt snijden. Ook komkommer is lekker in een koude salade. Je kunt de komkommer schillen en er blokjes of halve plakjes van snijden, maar je kunt ook het schil eraan laten zitten, de komkommer in de lengte doormidden snijden en de zaden met een theelepeltje verwijderen. Dit is heel snel en eenvoudig te doen. Vervolgens kun je de komkommer in C-vormige plakjes snijden. Ook blokjes rijpe avocado zijn lekker in de salade. Deze maakt net als de komkommer een goede combinatie met chilivlokken, dus als je van pittig houdt, kun je deze toevoegen aan je salade. In dat geval kan rode ui ook een lekkere, pittige toevoeging zijn. Snij deze na het schillen in twee of vier stukken en maak dan hele dunne plakjes, zodat hij niet te overheersend wordt in de salade. Verse koriander, mis je daarvan houdt, is lekker om je lauwwarme parelcouscoussalade verder op smaak te brengen. Ook hier is het toevoegen van schapenkaas optie, net als eventueel wat noten en zaden.

Like it? Pin it!






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Koken? Dat kunnen wij mannen ook! - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 09:11

    […] keuken. Vroeger was dat de plaats voor de vrouwen. Zij zorgen voor het huishouden, dus ook voor het koken. Als manlief thuis kwam van een lange dag op het land, stond er een dampende pan aardappels en […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.