Huis & Tuin Papa-tips Persoonlijk

Grote plannen voor een kleine badkamer

kleine badkamer
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik geloof dat er in ons huis zowat geen muur meer op zijn originele plek staat. De keuken is uitgebouwd naar buiten, waardoor de woonkamer is vergroot. De grootste slaapkamer bestond oorspronkelijk uit twee slaapkamers en een stuk badkamer. En diezelfde slaapkamer hebben we een paar jaar geleden weer gesplitst in twee jongenskamers (die we binnenkort toch weer gaan samenvoegen…). Er zijn deuren verzet, er is een dakkapel geplaatst, een speelkamer bijgebouwd, een slaapkamer gemaakt op zolder: en we zijn nog niet uitgeklust! Ook onze kleine badkamer hebben we flink onder handen genomen. Ik geef je graag een paar tips om van een kleine badkamer tóch een praktische, mooie ruimte te maken.

Tegeltjeswijsheid

Hoe klein je ruimte ook is; er zijn altijd wel mogelijkheden om er iets leuks van te maken. Het gaat er gewoon om dat je de juiste keuzes maakt! Waar wij mee zijn begonnen, waren de tegels. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar kleine tegeltjes maken je ruimte kleiner. Wij gingen dus op zoek naar mooie grote tegels, zowel op de vloer als tegen de muur. Voor de muur kozen we wit, omdat dat ruimtelijk en fris staat. Geen tierelantijnen; gewoon strak witte tegels van 30 x 60 centimeter. Ook niet in een wild verband, maar gewoon recht boven elkaar betegeld. Beste keuze die we hadden kunnen maken!

Voor de vloer kozen we een grijze tegel van eveneens 30 x 60 centimeter. Toen we die zagen vonden we hem allebei meteen prachtig; anders hadden we waarschijnlijk nog wel voor een grotere gekozen. Het wit tegen de muren was immers ook maar wit, dus met de vloertegels konden we tóch een beetje eigen stijl toevoegen. Ook belangrijk: onze oude badkamer was betegeld tot 1.80 meter hoog en daarboven zat stucwerk: niet doen! Gewoon doortegelen tot bovenaan. Dat is mooier, ruimtelijker en makkelijker schoonmaken.

Waar een kleine badkamer groot in kan zijn

Wij kozen voor een inloopdouche met een betegelde scheidingswand. In een kleine badkamer wordt eigenlijk altijd een glazen wand geadviseerd, omdat dat véél ruimtelijker oogt. Voor ons was echter het privacy-aspect ook belangrijk. Nu kun je lekker privé douchen, terwijl de kids hun tanden staan te poetsen. Maar dat is voor iedereen natuurlijk anders: wil je vooral ruimte, plaats dan een glazen douchewand. Wat ook veel ruimte toevoegt, is een zwevend badkamermeubel. Door je meubels niet op de grond te plaatsen maar op te hangen, oogt je kleine badkamer meteen een stuk groter. En het is ook nog eens makkelijk met poetsen!

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Wij kozen voor een spiegel van 120 x 70 centimeter, horizontaal tegen de muur. Ons badkamermeubel is 120 centimeter breed vanwege de dubbele wasbak (absolute aanrader met kids!) en die grote spiegel paste daar perfect boven, waardoor onze kleine badkamer meteen bijna twee keer zo groot leek! Een grote spiegel is ook nog eens handig: terwijl onze mannen staan te treuzelen aan de wasbak, kunnen Lin en ik nog steeds tegelijk onze haren doen 🙂 Tip voor de verlichting: misschien lijkt het ruimtelijker om verlichting te kiezen die in de spiegel zit. Wij vonden dat allebei erg onhandig: het licht schijnt je in het gezicht, wat ik niet helemaal prettig vond. En doordat het licht niet uit de spiegel steekt, krijg je automatisch een schaduwvlak. Het licht kan natuurlijk niet eerst uit de spiegel schijnen en dan in een bochtje terugdraaien om je hele spiegel goed te verlichten… Onpraktisch dus.

Het plafond kwam omlaag!

De plafondverlichting was wel een dingetje. We wilden eigenlijk geen plafonnière of spotjes en we wilden zéker geen lampen tegen de muren. Onze klus-vakman stelde voor om het plafond te verlagen en inbouwspotjes te plaatsen. Mooi idee, maar ik dacht natuurlijk meteen: nog meer ruimte kwijtraken?! Maar dat viel mee: het plafond is uiteindelijk zeven centimeter lager geworden en daar zie je helemaal niks van. Perfect opgelost en doordat het plafond nu helemaal strak is, lijkt het zelfs nog groter. Ook de plafondventilator was nu netjes weggewerkt: top idee!

Je kunt de pot op met je kleine badkamer!

We kozen ook voor een zwevend inbouwtoilet. Dat bleek evenveel ruimte in te nemen als een gewone spoelbak, maar dit ziet er wel veel strakker uit. En je hebt meteen een plek om wat spulletjes op te zetten. Of, zoals wij deden, een paar mini-plantjes voor de gezelligheid. Overigens kozen wij wel voor een ondiepe pot en een extra slank inbouwreservoir; dat is er dus ook gewoon! In een kleine badkamer is iedere centimeter er één, dus vraag er even naar: zelfs de ‘gewone’ bouwmarkt heeft altijd wel een extra slank systeem in hun aanbod.

Nog een laatste tip: kies een handdoekradiator als verwarming! Niet alleen bespaart je dat de ruimte voor een handdoekenrek: het houdt je muur strak én je hebt altijd een lekker warme handdoek na het douchen… Zo, ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan om, zelfs met jouw kleine badkamer, toch grootse dingen te gaan doen. Klus ze!


Lees ook: ligbad in de badkamer






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Een eigen huis is nooit af. En gelukkig maar! - blogpapa.nl
    8 juli 2022 at 06:33

    […] Wil je weten hoe wij van onze kleine en verouderde badkamer toch een frisse, moderne ruimte wisten te maken? Dat lees je hier. […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.