Kleding Papa-tips Persoonlijk

Help! Welke maat armband moet ik hebben?

Help! Welke maat armband moet ik hebben?
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik hou van armbandjes, al sinds ik klein was. Vaak kocht ik ze op vakantie, bij een pittoresk marktkraampje of van een strandverkoper. Ik herinner me nog een leren armband waar met stalen stempels mijn naam in was geslagen. Die was met de hand gemaakt door een Bretons ambachtsman, als ik me niet vergis in Carnac. En zo hadden al mijn armbandjes wel hun eigen verhaal. Zo heb ik ooit meegewerkt aan een Eindhovens studenten festival. Apetrots droeg ik maanden later nog steeds het polsbandje. Totdat iemand me aansprak en vroeg of de voorverkoop alweer begonnen was; toen werd het duidelijk tijd om er afscheid van te nemen.

Maat armband: one size fits not always

Het handige aan dat soort armband of polsbandjes is dat ze altijd passen. Je kent vast wel die ‘dubbelgeknoopte’ armbandjes die je gewoon op maat kunt schuiven: tientallen heb ik er versleten! In alle kleuren van de regenboog en liefst tegelijk. En tegenwoordig koop ik nog steeds af en toe nog wel eens zo’n one size fits all dingetje. Op vakantie, of op een markt of evenement. Maar sinds ik er weer wat beter uitzie, vind ik het het ook wel leuk om wat ‘sjiekers’ te dragen. Net wat mooier afgewerkt, net wat betere kwaliteit met een chic sluitinkje of zo. Dat het er niet uitziet alsof het van de Action komt. Hoewel ik pas een week of drie geleden afscheid heb genomen van een leren veterarmbandje van de Action dat ik bijna een jaar had gedragen voordat het kapot ging! Da’s toch veel waar voor weinig geld. Het ding kostte volgens mij € 0,89 🙂 Maar goed; het nadeel aan de iets mooiere armbandjes is, dat je moet weten welke maat je hebt. En daar had ik dus geen idee van!

Eerste keer online armband bestellen

Als je in de winkel staat heb je geen probleem: je past gewoon welk armbandje lekker zit en that’s that! Maar als je een armbandje wil bestellen zul je toch echt je maat moeten doorgeven. Ik had een mooie heren armband gezien van bruin gevlochten leer, met een chic zwart metalen sluitinkje. Meetlint om mijn pols: 19 cm. Eitje! Binnen twee dagen kwam mijn armbandje binnen en…. hij was vet te klein 🙁 Gelukkig loste de webshop het keurig op, zodat ik een paar dagen later alsnog mijn nieuwe armsieraad kon dragen. Maar waar het dus mis ging, was bij het opmeten van mijn pols.

Meten is weten. Of niet?

Het idee was goed: met een meetlint had ik de omtrek van mijn pols gemeten. Maar ik had gemeten op de plek waar ik mijn horloge droeg, en dat is (bij mij in ieder geval) het smalste deel van mijn pols. Toen de klantenservice me uitlegde hoe ik het eigenlijk had moeten doen, dacht ik: laat ik dit eens delen met mijn mede-papa’s. Want er zijn er vast meer die hier de mist in zouden gaan. Dat hoop ik tenminste; anders voel ik me helemaal een kneus 😛 Dus, een uitleg over je maat armband maar ook: hoe ontdek je de maat van iemand anders?

Wat is mijn maat armband?

Om te beginnen: je polsmaat meet je dus niet op de plek van je horloge. Net onder je hand zit een uitstekend (klemtoon op de eerste) botje op je pols. Tussen dat bot en je hand zit een soort van inkeping. Als ik daar een armbandje draag vind ik het heel irritant zitten, maar dat is dus wél de plek waar je moet meten. Maar dan zijn we er nog niet! We hebben nu je polsomtrek, maar nog niet je maat. Die bepaal je aan de hand van wat je fijn vind en het soort armbandje dat je wil bestellen.

  • Vind je het fijn als je armband wat strakker op je pols zit, tel dan 1,5 cm op bij je polsomtrek.
  • Draag je je armband ‘normaal’op je pols, tel dan 2 cm op bij je polsomtrek.
  • Draag je ze graag wat losser om je pols, tel dan 3 cm erbij op.

Voilà; dit is de juiste polsmaat! Wat natuurlijk nog wel een beetje invloed kan hebben op het draagcomfort is het soort materiaal en de breedte van je armbandje, maar als je deze regels aanhoudt, zit je bijna altijd goed. Over je eigen maat armband weet je nu genoeg: veel succes met bestellen.

De maat armband van een ander meten

Stel nou dat je als verrassing een armbandje wil kopen voor iemand. Dan kun je natuurlijk niet met je meetlint even zijn of haar pols gaan opmeten, onder het mom van “wetenschappelijk onderzoek” of “gewoon, uit interesse”. In het geval van een volwassene is de truc om even hun armbandje te kapen en het snel op te meten. Bij je partner zal dat niet zo’n probleem zijn, bij andere mensen zul je hier even wat creatiever voor moeten denken. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je hun armbandje eens mag passen op je eigen pols om te zien hoe hij staat.

Let op! Als je het armbandje stiekem kunt opmeten, hoef je er géén cm’s meer bij op te tellen: dat is meteen de polsmaat. Maar als je hem om je eigen pols doet om te vergelijken, dan weet je de omtrek: die moet je dan nog corrigeren naar de maat, zoals hierboven beschreven.

Armband als cadeautje voor jongens of meisjes

Als je een armband cadeau wil doen aan een kind, ben je meestal ook niet in de gelegenheid om even de polsmaat op te meten. Je kunt dan dit tabelletje gebruiken:

Leeftijd Polsmaat
Baby 0 – 3 maanden 10,75 cm
Baby 3 – 6 maanden 11,25 cm
Baby 6 – 12 maanden 12 cm
Baby 12 – 18 maanden 12,5 cm
Baby 18 – 24 maanden 12,75 cm
Kinderen van 2 jaar 14 cm
Kinderen van 3 jaar 14,50 cm
Kinderen van 4 jaar 15 cm
Kinderen van 5 jaar 15,25 cm
Kinderen van 6 jaar 16 cm
Kinderen van 7 jaar 17 cm

Natuurlijk is dit niet voor ieder kindje exact de goede maat armband, maar het is een goede indicatie. En als je twijfelt, kun je altijd een maatje groter pakken!

Male bonding met je kids

Niet dat onze jongens weten wat ‘male bonding’ is maar mooi dat we dat wél gedaan hebben! In de webshop van Kaya zag ik namelijk iets superleuks: een matchende armband voor jongens en papa’s. In mijn geval heb ik maar even gebeld, want twee kleine armbandjes en één grote was geen standaard optie 🙂 Hieronder het resultaat:

Tot slot: nu weet jij precies welk maat armband je hebt en hoe je die moet opmeten maar…. niet alle webshops doen het op dezelfde manier! Sommige winkels vragen om de omtrek en passen de maat dan zelf aan, anderen doen dat niet. Kijk dus goed voordat je gaat bestellen: hanteren ze de polsmaat of de polsomtrek?


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.