Huis & Tuin

Welke bloembollen komen als eerste uit in de lente

Welke bloembollen komen als eerste uit in de lente

Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat de eerste bloemen ook weer in bloei staan. Ja, je kunt het stoer vinden of niet, maar deze papa houdt wel van wat kleur in de tuin. Ik ben dan weer níet zo’n man die lekker in de tuin gaat staan wroeten en plantjes plant, maar gelukkig vindt Lin dat dan wel weer leuk. Sterker nog: ze is sinds deze week alweer druk bezig in de tuin!

Bloembollen in je tuin

De eerste bloembollen zijn namelijk al uit de grond geschoten! Je hebt ze misschien langs de weg of in je eigen tuin zien staan: de eerste narcissen staan in bloei. Hier in het dorp zijn er veel bloembollen gezet langs de straten wat een prachtig beeld geeft. De gele narcissen en trouwens ook de paarse krokussen staan her en der al. Ze zijn redelijk vroeg, maar dat ligt aan het redelijk warme weer dat we de afgelopen maanden hebben gehad. Voorafgaande aan de narcissen en krokussen waren er trouwens in januari de sneeuwklokjes al.

Na de narcissen volgen de hyacinten. Persoonlijk maar favoriet: ze zien er mooi uit en ze ruiken echt onwijs lekker. Ik kan je vertellen dat wij al acht (!) jaar genieten van dezelfde bloembollen in onze achtertuin. Ieder jaar weer komen de hyacinten weer uit diezelfde bloembollen. Bijzonder hoe dat werkt eigenlijk. Ik heb wel eens ooit gehoord dat hyacinten het beste terugkomen als je de bladeren, wanneer ze uitgebloeid zijn, een hele tijd gewoon eraan laat. Dus niet direct kort knippen als ze uitgebloeid zijn. Op die manier komen ze ieder jaar weer sterk terug. Geen idee of het echt zo is en of het daardoor komt, maar hier doen ze het erg goed.

Ook de blauwe besjes komen nu op, samen met het maarts viooltje, vaak rond dezelfde periode als de hyacinten.
Hierna volgen in de maanden april en mei de tulpen, zomerklokjes en het lelietje van dalen.

Denk je nu: goh, ik wil ook wel wat leuke narcissen en hyacinten? Dan ben je helaas te laat. De bloembollen moeten namelijk al tussen september en december de grond in. Noteer dus nu alvast in je agenda dat je dit aan het einde van dit jaar even regelt!

Agapanthus

Nog even door op de bloembollen, maar dan een speciale die ik wil uitlichten: de Agapanthus. Ook wel de Septemberhemel, liefdesbloem of Afrikaanse Lelie genoemt. De Agapanthus heeft een mooie blauwe kleur, bolvormige bloemen en lange glanzende bladeren. De bol bestaat uit tientallen bloemen en hij bloeit in de periode juli tot en met september. Hiermee is het een van de laatste bloembollen die in je tuin bloeit.
Behalve dat hij erg mooi is, trekt de Agapanthus ook vlinders en bijen aan. Beide insecten worden bedreigd met uitsterving, dus een extra reden om deze in je tuin te planten!

Zonder moeite een tuin vol bloemen

Het leuke aan bloembollen is dus dat je bijna het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin kunt hebben, zonder dat je daar veel werk aan hebt. Zoals ik eerder al aangaf kunnen bloembollen jaren meegaan en zo heb je dus zonder werk ieder jaar weer vrolijke kleuren in je tuin. En dat klinkt mij als muziek in de oren!


Uitgelichte foto via Shutterstock


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Handige apps die elke natuurliefhebber op zijn smartphone moet hebben! - blogpapa.nl
  1 oktober 2022 at 17:54

  […] en vervolgens op Google Images gaat kijken naar vergelijkbare afbeeldingen. Dit werkt met planten, bloembollen, dieren, maar ook met mensen, spullen en noem maar op. Google Lens werkt overigens niet altijd […]

 • Reply
  Van loungeset tot parasol: zo maak je jouw tuin zomerklaar! - blogpapa.nl
  5 april 2023 at 14:24

  […] rond bij het tuincentrum of de bloemist welke bloemen vorstbestendig zijn.Vanaf maart schieten ook bloembollen weer uit de grond, mocht je die vorig jaar of in de jaren daarvoor gepland hebben. De eerste […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.