Huis & Tuin

Onder vaders parasol, zat eens tien man royaal te genieten!

Onder vaders parasol, zat eens tien man royaal te genieten!

“Onder moeders paraplu, liepen eens twee kindjes.
Hanneke en Janneke, dat waren dikke vrindjes.”

Maar als Hanneke en Janneke nou eens wat schaduw zochten tegen de brandende zomerzon, dan hebben ze aan die paraplu natuurlijk helemaal niks. En eerlijk gezegd: aan de gemiddelde parasol ook niet. Daar passen Hanneke en Janneke namelijk nauwelijks onder en waarschijnlijk verbranden ze dan toch nog wel een arm of een been.

Drie keer is scheepsrecht

Wij hebben dus niet één parasol, niet twee, neen, we hebben er inmiddels drie. Allereerst een oude parasol met een rood-wit, plastic bespanning die van ellende uit elkaar valt. Ik weet niet eens meer hoe we daar aan komen (waarschijnlijk kregen we hem ergens gratis bij 😆 ). Ik heb al een paar keer op het punt gestaan om het ding weg te gooien, maar af en toe hebben we hem blijkbaar nodig. Dan hebben we nóg een ronde parasol die er redelijk netjes uitziet. Die kun je ook kantelen, dus samen met de rommel-parasol kun je daar best een beetje schaduw mee maken. Tot slot hebben we zo’n houten geval met een linnen doek, die je met een zwengeltje opendraait. Die geeft het meeste schaduw maar is ook het zwaarst en dus niet zo handig te verplaatsen. Als je deze alle drie combineert kun je een perfecte schaduwplek maken waar je met een aantal mensen lekker uit de zon kunt zitten.

Een parasol is geen hobby

Die ‘perfecte schaduwplek’ heb je echter niet zomaar. Dat kost je al gauw een kwartier zeulen met zware parasol-voeten en oppassen dat je elkaar geen oog uitsteekt met één van die drie moordwapens. Na al het draaien en puzzelen om een mooi plekje te maken kun je dan eindelijk gaan zitten en genieten van een koud biertje. En dan bedoel ik ook echt één koud biertje: daarna is de zon gedraaid en begint het feest weer opnieuw. Misschien is een parasol opzetten voor sommige mensen een hobby, of vinden ze het ‘charmant’ om ‘lekker wat te rommelen in de tuin’. Voor mij is het géén hobby, en ik vind er ook niks charmant aan. Ik wil gewoon meteen schaduw hebben als ik daar behoefte aan krijg. En liefst van één parasol en niet van drie. Maar er gloort hoop!

Horeca parasol

Afgelopen zomer zat ik bij een vriend op het terras. Hij heeft een gezellig café aan het dorpsplein, met een mooi terrasje. Het grootste deel van het terras ligt heerlijk in de schaduw dankzij een enorme horeca parasol. Terwijl ik van een heerlijk IPA biertje zat te genieten vroeg ik me af hoe groot dat ding nou precies was. Mijn kameraad schoot in de lach: “Ongeveer net zo groot als jouw hele achtertuin!” En hoewel dat schromelijk overdreven was, had hij wél een punt: met zo’n parasol kon ik een flink deel van mijn tuin in schaduw zetten met maar één simpele handeling. Een paar jaar geleden heb ik achter in de tuin een terrasoverkapping gemaakt. Het was een project waar ik nog steeds trots op ben, maar als ik héél eerlijk ben levert hij niet de schaduw op die ik in gedachten had. En daarnaast heb ik nu dus nog steeds een parasol nodig voor ons andere tuinzitje. Of eigenlijk drie.

Waar voor je geld?

Mijn vriend waarschuwde me dat zo’n horeca parasol wel in een iets andere prijsklasse lag dan een ‘gewone’ parasol. Maar hoe langer ik erover nadacht hoe meer ik het begon te zien: mijn terrasoverkapping had óók een behoorlijk bedrag gekost en die leverde eigenlijk niet eens de gewenste hoeveelheid schaduw op. Natuurlijk, het is een mooie en gezellige aankleding van onze tuin en ik ben er ook hartstikke blij mee! Maar ik zit nog steeds vanaf een uur of vier in de zon… Dus als zo’n horeca parasol me wél de schaduw geeft die ik wil en ik kan hem eenvoudig opbergen in de winter, dan lijkt me dat zeker de investering waard. Ik heb zelfs al bedacht dat ik de voet misschien in kan graven zodat hij nooit in de weg staat. Graszoden eroverheen: klaar!

Ik heb al een mooi exemplaar gezien van maar liefst zes bij zes meter, maar die is misschien wat te ambitieus


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Klaar voor de zomer? Zo vind je de perfecte parasol voor in je tuin - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 09:02

    […] dus de juiste parasol voor je tuin en geniet van een zomer vol zon én […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.