Eten & Drinken Speelgoed, Spellen & Spelen

Over Brabanders, Bier en Blufmexxen

Over Brabanders, Bier en Blufmexxen
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Aangezien we thuis allemaal jarig zijn binnen een tijdsbestek van 18 dagen, vieren we onze verjaardagen eigenlijk altijd tegelijk. De jongens hebben natuurlijk ook nog hun eigen kinderfeestje, maar het ‘grote mensen-feest’ is tevens het feestje voor Lin en mij. Aanstaande zondag is het weer zover; het hele huis vol volk, herrie en gezelligheid. Eerst een kopje koffie met gebak ‘voor de vorm’ en dan aan het bier. Ik zag dat de Jumbo een leuke bieraanbieding had (lekkere timing!) dus die ga ik eerst maar eens opsnorren. Dan nog wat kaas, worst en chips inslaan en we zijn klaar voor een feestje!

Brabanders drinken Bier

Als echte Brabander drink ik graag een potje bier op zijn tijd. Niet meer zo veel en zo vaak als vroeger, maar toch. Ik kom uit een klein dorpje helemaal in het uiterste zuidoosten van Brabant, Budel genaamd. Een soort van drielandenpunt: het ligt precies op de grens van Nederland, België en Limburg. En in dat pittoreske dorpje ligt een klein brouwerijtje waar overheerlijk Budels Bier wordt gebrouwen. Tja, en dan ben je dus eigenlijk bij voorbaat al verloren! Van jongs af aan ben ik verwend met lekker bier. Heineken komt er bij ons dus ook niet in. Tegenwoordig drink ik eigenlijk het liefst een lekker speciaalbiertje. Een mooie IPA, een ijskoud witbiertje of een tripel waar je van gaat blozen: allemaal erg fijn. Maar ja; op een feestje of in een kroeg-zonder-bierkaart ben je natuurlijk vaak aangewezen op een ‘gewoon’ pilsje. Ook goed hoor! Maar geen Heineken dus. Puur persoonlijk hoor.

Bier en Barbecue, tra lala lala

(Deze koptekst lees je op de melodie van Boney M’s “Brown Girl in the Ring“.) Vorig jaar heb ik eindelijk een echte kamado aangeschaft! Niets mooier dan met je vrienden genieten van een stralend zonnetje, een koud glas bier en een hete barbecue. Dat bier kun je overigens ook goed gebruiken als marinade. Blogpapa-tip: Leg eens zo’n mooie grote spare rib in een flinke ovenschaal en zet hem kopje-onder in donker bier. Laat hem een nachtje zwemmen en de volgende dag heb je een heerlijk gemarineerd stuk vlees. Prettige bijkomstigheid: het is ook nog eens een stuk gezonder! Als je vlees roostert op de barbecue ontstaan er polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Dit zijn de welbekende ‘kankerverwekkende stoffen’ waar iedereen het altijd over heeft als jij nét lekker enthousiast over je nieuwe BBQ staat te vertellen. Vlees dat is gemarineerd in donker bier bevat maar liefst 53% minder schadelijke PAK’s. Ideaal!

Bier combinaties

Bier drinken gaat natuurlijk uitstekend samen met een goed gesprek en goed gezelschap. Ook met de combinatie bier en een stuk kaas of worst is niets mis, hoewel mijn weegschaal daar anders over denkt. Maar de combinatie bier en bierspelletjes vind ik ook echt geweldig. Hoewel die laatste combinatie vaak slechter uitpakt dan de andere twee… Maar ik wil jullie graag het favoriete drankspel uit mijn studententijd uitleggen, zodat je zelf kunt ervaren welke combinatie voor jou het beste werkt 😉 En dus volgt hier, zonder verdere omhaal, de speluitleg van het mooiste drankspelletje allertijden: Blufmex. Good luck & nice knowing you!

Blufmex

Allereerst: dit spel wordt soms ook wel ‘Blind Mexicaantje’ genoemd, ‘Mexicanen’, ‘Mexxen’; iets met ‘Mex’ erin zeg maar. Het spel kent globaal twee varianten: ‘gewoon’ mexxen en blufmex. Wij zeiden altijd: “Mexxen is voor mietjes, Blufmex is voor mannen”. Disclaimer: er zaten voldoende gays en vrouwen in onze vriendengroep om deze uitspraak politiek correct te kunnen doen. Ook van Blufmex bestaan er allerlei afgeleiden, met ieder hun eigen spelregels. Maar de enige échte spelregels zijn natuurlijk de onze!

De Voorbereiding

Blufmex kent een aantal essentiële benodigdheden: allereerst een groep vrienden en een voorraad drank. Daarnaast een bierviltje, een dobbelbeker, twee dobbelstenen om te gooien en één dobbelsteen per deelnemer als scorebord. Bij voorkeur speel je spel aan een tafel waarbij je ieders gezicht kunt zien want, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, speelt je pokerface een grote rol in dit spel. Eerst maak je een afspraak over de ‘straf’: een ranzige borrel, een pul bier, een rondje voor alle spelers of wat je maar wil. Dan dobbel je even om te bepalen wie er begint, en dan leg je je score-dobbelsteen duidelijk zichtbaar voor je neer (op de zes), zodat je vrienden gedurende het spel kunnen zien of je gematst dan wel genaaid moet worden. Leg de twee speldobbelstenen op het bierviltje, met de dobbelbeker op zijn kop er overheen. We kunnen beginnen.

De Spelregels

De eerste speler pakt het viltje met de dobbelbeker op en schudt de dobbelstenen. Vervolgens zet hij ze neer op tafel en spiekt voorzichtig onder de beker naar zijn score. Houdt deze goed verborgen! De score tel je als volgt: tel eerst de hoogste en dan de laagste steen. Dus:  1+4 maakt 41, 6+3 maakt 63. Een dubbele worp maakt een honderdtal: twee vijven is 500, twee drieën maakt driehonderd. De laagst mogelijke combinatie is dus een 1 en een 2, ofwel 21. Dat noemen we ‘Mex’ en -let op- het is de hoogste score die je in het spel kunt gooien.

De eerste speler bepaalt hoe vaak iedereen die ronde mag gooien. Hij mag maximaal drie keer gooien voordat hij de dobbelbeker doorschuift, maar als hij in al één worp een mooie score gooit, mag de rest ook maar één keer gooien. Zo is 61 gooien in drie beurten best wel te doen, maar als je hem al in je eerste worp gooit, is meteen doorschuiven een slimme zet. Als de speler heeft besloten dat zijn score goed genoeg is, schuift hij de beker (op het viltje) door naar links en zegt daarbij zijn score. Let op: het spel heet niet voor niks ‘Blufmex’. De score die de speler doorgeeft kan gewoon bluf zijn, of misschien ligt er nog wel meer dan dat hij zegt! De tweede speler heeft nu drie opties:

Opties

1 – Gooien. Hij mag in hetzelfde aantal beurten (of minder) proberen om een hogere score te gooien. Vervolgens schuift hij de beker weer door naar de volgende speler en zegt zijn score (of hij bluft natuurlijk).

2 – Kijken. Als hij niet gelooft dat de genoemde score er ligt, tilt hij de beker op zodat iedereen kan zien wat er ligt. Ligt er inderdaad te weinig onder de beker, dan draait de eerste speler zijn score-dobbelsteen van 6 naar 5. Ligt het er wél, of ligt er zelfs nog meer, dan draait de tweede speler zijn score-dobbelsteen een puntje omlaag.

3 – Doorschuiven. Stel dat de eerste speler 200 doorgeeft, na twee worpen. Dan mag speler twee er ook voor kiezen om (zonder te spieken) de beker ‘blind’ door te schuiven en een hogere score te zeggen, bijvoorbeeld 400. Dit geldt dan als zijn score (óf als zijn bluf) en de eerste speler is nu veilig! De derde speler moet nu kiezen: gooien, kijken of doorschuiven. Als hij de beker optilt en er ligt maar 43, dan heeft speler twee dus gebluft en moet die een puntje draaien. Maar ligt er bijvoorbeeld 500 dan is de derde speler dus de Sjaak en had hij beter kunnen dobbelen. Dubbel pijnlijk: hij had hem dus ook nóg een keer blind door kunnen schuiven richting speler vier! Erg leuk als de beker het hele kringetje rondgaat en weer terugkomt bij speler een, die weet dat er Mex onder ligt…

De speler die zijn score-dobbelsteen moet draaien, mag de volgende ronde beginnen met dobbelen.

Mex

Mex (21) is de hoogste score en die telt voor twee punten. Als je Mex doorschuift, kost het jou of de ander dus ineens twee punten. Ook als je 400 doorgeeft en de volgende speler tilt de beker op en er blijkt Mex te liggen, krijgt hij twee punten aan zijn broek.

Als je Mex krijgt doorgeschoven ben je vrijwel zeker de pineut als je gaat dobbelen: de kans dat je ook Mex gooit is minimaal. Probeer je het toch, dan geef je Mex door: het gaat nog steeds om 2 punten. Krijg je echter Mex doorgeschoven en je denkt niet dat je dat gaat evenaren, dan mag je nog één keer ‘blind’ doorschuiven: je geeft dan ‘Dubbel Mex’ door en dat gaat om vier punten!

In het geval dat je een Dubbele Mex krijgt, wordt het natuurlijk erg spannend: als hem optilt en hij ligt er, dan ben je vier punten kwijt. Als je een echte koning bent, kun je ook besluiten om te dobbelen. Als je gaat dobbelen om een Dubbele Mex, gaat de beker terug naar de speler die hem aan jou gaf. Het heet dan nog steeds ‘Dubbele Mex’ en het gaat nog steeds om vier punten. De vorige speler, die dus zijn Dubbele Mex weer ’terugkrijgt’, mag op zijn beurt weer proberen om te dobbelen. Maar in principe zal hij natuurlijk gewoon die beker optillen. Deze situatie staat sowieso garant voor respect van alle spelers, en als je hem dan óók nog weet te gooien dan ben je de held van de avond!

Verliezer

De speler die het eerst bij de nul is heeft uiteraard verloren. Wij speelden dit spel vroeger graag met borrels: de verliezer moest dan de borrel achteroverslaan en mocht zelf de volgende borrel bedenken. Blufmex is een fantastisch spel, dat draait om een beetje geluk en heel veel bluf. Ook vriendschap speelt een grote rol: je zorgt een beetje voor elkaar, je let op dat er niet iemand drie keer achter elkaar de Sjaak is. Dan maar af en toe een puntje incasseren! Anderzijds, als er iemand een te grote mond begint te krijgen dan kun je hem (al dan niet in samenspel) de mond snoeren met een tactische doorschuifactie. En als je een hele smerige borrel bedenkt om wraak te nemen, dan is de kans groot dat de hele groep zich tegen je keert zodat je hem alsnog zelf op moet drinken. Kortom; het hele leven in een spelletje 🙂

Heel veel plezier!






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Deze cadeaus vindt elke vader leuk | blogpapa.nl
    5 juni 2020 at 06:32

    […] tevreden. Een lekker drankje erbij en de avond kan niet meer stuk. Dan kan ik nog even terug op de barbecue. Het is misschien afgezaagd, maar de meeste mannen houden toch van  barbecueën. En dan vooral het […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.