Huis & Tuin

Waar moet je op letten bij een schommel?

Waar moet je op letten bij een schommel?
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Een schommel in je tuin is natuurlijk een groot feest voor kinderen. Ik kan je op een papiertje meegeven dat je kinderen daar ontzettend veel plezier mee zullen beleven! Je moet wel wat ruimte in je tuin reserveren, máár dan heb je ook wat. Maar waar moet je bij de aanschaf van een schommel nou nog meer op letten?

Je hebt niet alleen de ruimte nodig om hem te plaatsen, maar ook waar je kind uiteindelijk met zijn voetjes door de lucht heen zweeft. Je wil vooral ook geen andere speeltoestellen daarbij zetten, want dat zou zomaar ongelukken kunnen veroorzaken.
Maar als je voldoende ruimte hebt en het praktisch indeelt, is een schommel echt een aanwinst voor een kindvriendelijke achtertuin. Wat sowieso wel aan te raden is, is om rubberen tegels eronder te leggen of natuurlijk gewoon gras. Stel dat je kind een keer uit de schommel kukelt, dan is de landing in ieder geval ietsje zachter.

Soort schommel

Om te beginnen ga je een keuze maken voor een soort schommel. We kennen allemaal de traditionele schommel: het plankje dat bevestigd is aan twee touwen. Maar er zijn natuurlijk meerdere soorten schommels, denk maar eens aan de nestschommels waar je lekker in kunt gaan liggen! Kijk dus eerst even goed rond wat voor schommel je graag wil en ga daarna kijken naar de kwaliteit. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Materiaal van de schommel

De meeste schommels zijn gemaakt van hout. Het materiaal is prima, maar vooral de dikte is belangrijk. Deze dikte is namelijk mede bepalend voor de stevigheid van de schommel. De houten balken moeten dik genoeg zijn en bieden op die manier stevigheid. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat het hout binnen de kortste keren vol splinters en los hout zit. Daarom is het belangrijk om een goede kwaliteit hout uit te zoeken, dat goed bestendig is tegen regen. Dit zit hem vaak ook in de afwerking van het hout.

Kwaliteit

Naast het materiaal zijn ook andere factoren bepalend voor de kwaliteit. Een goede schommel heeft ook verbindende onderdelen en deze onderdelen bepalen onder andere de stevigheid voor de hele schommel. Denk aan hoekverbindingen, paalhouders, paalankers en schommelhaken. Belangrijk dus om daar goed op te letten.

De schommelhaken

Het kiezen van de juiste schommelhaken is ook belangrijk. Ook dit is weer een toevoeging voor de kwaliteit. Wat ook handig is, is om erop te letten of de schommelhaken geluidloos zijn. Niets zo irritant als een piepje wanneer je heen en weer aan het schommelen bent. Let daarnaast ook op de houdbaarheid: het kan zijn dat de schommelhaken na een aantal jaren een keer vervangen moeten worden.

Een schommel in je tuin is natuurlijk een groot feest voor kinderen. Maar waar moet je bij de aanschaf van een schommel nou eigenlijk op letten?


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

 • Reply
  Cadeau tips | Wat zijn leuke cadeaus voor jongens van 6 jaar | Batboy
  15 februari 2020 at 11:03

  […] Heb je genoeg ruimte in je tuin? Dan zijn speeltoestellen voor in de tuin een super leuk cadeau. Een schommel hebben we echter nog niet en dus komt deze naast het speelhuisje van de jongens te staan. Niet alleen voor jongens zijn schommels geweldig, ook voor meisjes natuurlijk! Kinderen vinden schommelen heerlijk en straks kan er dus ook lekker bij ons in de tuin geschommeld worden. Naast dat je genoeg ruimte moet hebben voor het plaatsen van een schommel zijn er nog meer dingen waar je op moet letten als je een schommel wilt aanschaffen. […]

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 6-jarig meisje - Go or No Go
  20 maart 2020 at 06:31

  […] vragen. Dat is namelijk iets wat wel nodig is. Een duurder cadeau kan een spacescooter zijn, een schommel of een […]

 • Reply
  5 typische papa-klussen | blogpapa.nl
  12 mei 2020 at 06:30

  […] papa-klussen om te klaren! Een paar flinke palen kunnen worden omgetoverd tot schommel (check hier waar je op moet letten bij een schommel). Heb je steigerhout of pallethout over? Je maakt er een […]

 • Reply
  Een kindvriendelijke tuin met de volgende tips! | blogpapa.nl
  7 juli 2020 at 14:06

  […] tuin. Bijkomend voordeel is dat een duikelrek weinig ruimte nodig heeft. In vergelijking met een schommel of een glijbaan natuurlijk wel heel fijn als je een kleinere tuin […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.