Educatief Gadgets Papa-tips

Mobiel abonnement en BKR: hoe zit dat nou?

mobiel abonnement en BKR
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Sinds 1 mei 2017 worden mobiele telefonieabonnementen geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Voor veel mensen lijkt dit een probleem te zijn, maar dat hoeft gelukkig helemaal niet. Zelfs wanneer je al een negatieve BKR-registratie achter je naam hebt, kun je nog steeds met een gerust hart een abonnement en een leuke smartphone aanschaffen (als je dat kunt betalen natuurlijk). Hoe het zit? Ik leg het je allemaal uit in dit blog.

Op zoek naar een nieuwe smartphone

Mijn huidige telefoontje, een Samsung A3 uit 2017, is nu echt op sterven na dood. En dus ben ik al een tijdje aan het rondneuzen voor een nieuwe smartphone. Samsung bevalt me op zich prima, en toen ik gisteren las dat de gloednieuwe Samsung S20 er aan zat te komen, zocht ik hem natuurlijk meteen even op. En wát een mooie smartphone is dat zeg! 🙂 De prijs van ongeveer € 900 is niet mis, maar dan heb je ook wel écht een vette smartphone in je handen. En als ik hem samen met een abonnement afsluit kan ik hem mooi maandelijks afbetalen, dus dan is de schade best te overzien. Toen ik dit vertelde tegen een collega, keek die me verbijsterd aan en fluisterde vervolgens geschrokken: “En die BKR-registratie dan?!” Eh, hoezo? Dat is toch geen probleem?

Wat houdt dat BKR in?

Banken en financiële dienstverleners nemen natuurlijk een risico wanneer ze iemand een krediet verstrekken: wat als die persoon zijn lasten niet kan of wil betalen? Daarvoor werd het BKR in het leven geroepen, waar allerlei leningen, kredieten en aankopen op afbetaling staan geregistreerd. Wanneer je een lening wil afsluiten, gaat de verstrekker van die lening vaak eerst het BKR raadplegen om een idee te krijgen van jouw betalingsgedrag. Een registratie bij het BKR is dan ook niet per se een slecht ding: kredietverstrekkers kunnen aan het soort registratie óók zien dat je keurig op tijd betaalt. Pas als je een achterstand of een betalingsregeling hebt (gehad) wordt een BKR-registratie vervelend. Het kán dan zijn dat je volgende lening of aankoop op afbetaling wordt geweigerd.

Mobiel abonnement: wel of niet geregistreerd?

Niet alle leningen staan geregistreerd in het BKR. Hypotheken en studieschulden vind je er bijvoorbeeld niet terug. En zelfs een betalingsachterstand bij het energiebedrijf of een huurschuld staat niet in het BKR. Dat heeft te maken met de wetgeving op de privacy. Ook telefoonabonnementen hoeven niet altijd geregistreerd te worden! Wanneer je een abonnement afsluit zonder toestel, dan is er sowieso niets aan de hand: zulke abonnementen worden niet geregistreerd bij het BKR. Alleen wanneer je een abonnement met een toestel neemt, bestaat de kans dat het wordt geregistreerd. Maar wanneer dan wel en wanneer niet?

€ 250,00

Daar ligt de grens. Als je een mobiel abonnement afsluit met een toestel erbij dat duurder is dan € 250,00 dan wordt het geregistreerd als een ‘mobiele telefoonkrediet. Als je er financieel niet al te florissant bijstond, dan levert dit mogelijk een probleem op. Maar als je kiest voor een toestel dat minder kost dan die € 250,00 dan is er niets aan de hand. Nóg beter is het natuurlijk om gewoon een sim only-abonnement te sluiten en je oude telefoon te houden. Dan kun je sparen voor een nieuw toestel en er een kopen als het ook echt nodig is.

Nauwelijks goedkoper uit met een abonnement

Veel mensen denken dat een smartphone véél goedkoper is als je hem bij een abonnement neemt, maar dat is niet waar. Het verschil (áls het er al is) is echt maar heel klein. De Samsung S20 die ik nu in mijn vizier heb, kost omgerekend maar twee tientjes meer als ik hem los zou kopen. En voor die twee tientjes vermijd ik dus een BKR-registratie.

Dure smartphone en toch geen BKR-registratie?

Als je een duurder toestel wil, maar je hebt daar niet meteen het geld voor, dan is er nóg een oplossing. Je mag namelijk € 250,00 “meefinancieren” bij je abonnement. Als je het restbedrag zelf bijbetaalt, wordt de lening alsnog niet geregistreerd. Zo voorkom je eventuele problemen met het BKR en kun je toch een iets duurder toestel aanschaffen.

Dikke vette disclaimer

Zo zie je: er zijn allerlei mogelijkheden om je zaken goed te regelen! Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dit: breng jezelf nooit financieel in de problemen vanwege een smartphone. Want hoe belangrijk je telefoon ook is voor jou; hij is het niet waard om in de problemen te raken. De oplossingen hierboven zijn dan ook absoluut niet bedoeld om iets te kunnen kopen wat je niet kunt betalen! Sommige mensen hebben nou eenmaal financieel iets vervelends meegemaakt. Ook al is het inmiddels opgelost, administratief kom je daar niet zomaar van los. En andere mensen maken zich gewoon zorgen omdat zo’n BKR-registratie best serieus klinkt. Ook al valt dat feitelijk wel mee.

Oh ja: als je dan eindelijk je nieuwe toestel geregeld hebt mét de financiering die bij je past, moet je natuurlijk zorgen dat je hem goed beschermt. Lees daarvoor: What’s the case met je telefoonhoesje? 😉


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Even over de nieuwe iPhone 12 modellen | blogpapa.nl
  26 november 2020 at 08:31

  […] een paar jaar worden de meeste telefoonabonnementen-met-toestel geregistreerd bij het BKR. Best veel mensen vinden dit reden genoeg om er niet voor te kiezen. Dat is lang niet altijd […]

 • Reply
  Help! Welk mobiel abonnement past het beste bij me? - blogpapa.nl
  28 juni 2022 at 15:04

  […] nou weer bij het Bureau Krediet Registratie gemeld? Mocht je hier meer over willen weten; lees dan dit artikel, waarin ik uitleg hoe dat nou precies […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.