Online Opvoeding en Ouderschap Vaderschap

Het rapport van je kind online delen?

Het rapport van je kind online delen?
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Binnenkort is het weer zover: de schoolrapporten komen er weer aan! Dé tijd om eens even lekker te shinen met de prestaties van jouw kind! Of natuurlijk de tijd om je dood te ergeren aan de manier waarop de juf het rapport heeft ingevuld omdat je het niet eens bent met wat er ingevuld is op het rapport.

Shinen met het rapport van je kind

We zitten er natuurlijk állemaal op te wachten: om het schoolrapport van het kind van je Facebookvrienden eens te kunnen bekijken. Stiekem weet je vooraf al welke ouders de prestaties van hun kind gaan delen: yup, diegene met de perfecte scores, de ++jes, de hoogste CITO scores. En hey: niets mis met trots zijn op je kind hoor! Maar wáárom zou je denken dat vrienden op social media zitten te wachten om het rapport van jouw kind eens lekker door te gaan spitten? En wat verwacht die ouder dan voor reacties? Twintig likes, of liever nog twintig geweldig-hartjes? Of kunnen we met een Tikkie allemaal een euro overmaken naar je zoon- of dochterlief, als beloning voor het perfecte rapport?

Kom nu trouwens ook niet met: ‘Ik deel het omdat opa en oma het rapport wel graag willen zien’. Snap ik, en terecht. Maar doe dat lekker live. What’s the fun voor jouw kind als opa en oma het rapport via internet al bekeken hebben? Komen opa en oma later die week gezellig op bezoek, kind trots met het rapport in de hand: “Oh nee hoor schat, die hebben we al via Facebook bekeken. Goed gedaan hoor, hier heb je 5 euro”.

Waar maak je je druk over

Ja, ik kan natuurlijk gewoon door scrollen en die rapportfoto’s links laten liggen. Doe ik ook. Maar wil niet zeggen dat ik er toch een beetje jeuk van krijg wanneer ik ze langs zie komen. Ik weet ook vooraf al zo’n beetje welke vrienden en kennissen het rapport online gaan gooien. Moet natuurlijk ook wel een soort van sociale druk geven bij die ouder die het ieder jaar weer online gooit. Want als je daar nu ineens mee stopt, gaan mensen dan denken dat het rapport deze keer niet zo goed was?

Die juf

Dan heb je nog de ouders die boos worden om hoe het rapport ingevuld is door de juf of meester (en nee, ik verzin het niet hoor). De ouders van de dochter die het perfect doet op school, altijd goed haar toetsen maakt, waarbij de CITO-scores sky high gaan…maar waarbij de juf geen ‘zeer goed-jes’ uitdeelt, maar ‘goed-jes’. Auch. Mama vindt het niet eerlijk dat zijn dochter geen zeer goed kreeg op haar rapport voor meten, terwijl ze met haar CITO rekentoets op het hoogste niveau scoort. Ja mama, misschien ziet de juf wel nóg meer potentie in jouw kind en geeft ze daarom een goed in plaats van zeer goed. Of heeft je kind nog net niet de juiste werkhouding. Een kwestie van het gesprek aan gaan. Want het draait niet allemaal om cijfertjes en scoren. Althans, bij de juf niet. Maar ja, dat gesprek gewoon eens aangaan is natuurlijk lastiger dan er over klagen.

To share or not to share

Mijn mening is duidelijk: doe het lekker niet. Niet online tenminste. Maar als je nu die onbedwingbare nood voelt om het tóch te doen, doe je kind dan een lol en overleg het met hem of haar? Vind je kind het leuk dat jij het rapport deelt op social media? Of vindt je zoon of dochter het wellicht leuker om het rapport in real life aan een aantal mensen te laten zien?

Het school rapport komt er aan. Dé tijd om eens even lekker online te shinen met de prestaties van jouw kind. Deel jij het rapport van je kind online?


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Ik deel minder met jullie dan ik zou willen - Elkeblogt
    15 januari 2020 at 15:38

    […] goed doet. Ik wil dat gewoon niet online hebben staan. Toch zijn er genoeg die het doen. Zou jij het rapport van je kind online delen? Geen haar op mijn […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.