Opvoeding en Ouderschap

Mag mijn tiener een smartphone?

tiener telefoonabonnement tiener smartphone
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Met een tiener in huis komt het opvoeden van je kind in een heel nieuw stadium, merk ik. Met name vraagstukken rondom digitale opvoeding gaan een grotere rol spelen. En dat is soms best wel een uitdaging.

Mag ik een telefoon?

Om te beginnen komt natuurlijk op een punt die vraag die je wist dat zou komen: “Papa, ik zou graag een telefoon willen. Mag dat?” Tja, het eerste dat door mijn hoofd schiet is ‘nee’, want wat moet mijn 10-jarige al met een telefoon? Vroeger hadden we niet eens telef… Gelukkig weet ik op dat moment weer terug in het heden te komen en besef ik me dat ik dit onderwerp niet moet vergelijken met vroeger. Want net zoals met alles wat te maken heeft met digitale opvoeding is ook dit onderwerp en dus deze vraag een hele normale vraag anno 2020. Dus, in plaats van een ‘nee’, bespraken we het onderwerp en kwamen we uiteindelijk samen tot de conclusie dat mijn tienerzoon een telefoon mocht.

En dan…welke telefoon?

Dan komt natuurlijk het volgende. Welke telefoon is geschikt voor een tiener? Het nieuwste model wordt hem natuurlijk niet, maar mijn oude Nokia 3310 voldoet jammer genoeg ook niet aan zijn verwachtingen. Samen hebben we op verschillende websites smartphones bekeken en vergeleken en uiteindelijk kwamen we beide tot de conclusie dat de iPhone XS een mooie smartphone zou zijn om mee te starten. Met name de afmeting vind ik prettig, want de meeste smartphones van de afgelopen jaren zijn behoorlijk groot en ik vind het juist belangrijk dat de telefoon goed in zijn broekzak past. Daarnaast heeft de iPhone XS een zeer goede accuduur, wat fijn is omdat hij er zeker in het begin vooral veel YouTube filmpjes en spelletjes op wil doen. Voor dit laatste is het weer handig dat hij een grote opslag heeft, want met apps zoals Plants vs. Zombies zit je geheugen zo vol. Dus, het werd de iPhone XS. Direct een telefoonhoesje erbij gekocht, want dat lijkt me voor zijn eerste telefoon wel zo handig.

Contact met vriendjes

De volgende opvoedkundige vraag zit hem in het contact met vriendjes. Want een aantal andere vriendjes uit zijn klas hebben ook een telefoon en hij wil graag hun nummers in zijn telefoon opslaan, zodat ze kunnen WhatsAppen. Tot nu toe heb ik afgesproken dat hij alleen het nummer van zijn beste vriendje erop mag hebben, om eens te kijken hoe het gaat en wat hij er van vindt. Conclusie? Dat gaat redelijk. Ik merk dat zelfs nu met één contact de sociale druk al aanwezig is. Als mijn zoon niet binnen enkele momenten reageert, volgt een volgend appje en soms wel 10 achter elkaar. En soms volgt er zelfs nog een oproep via WhatsApp erachter aan: alles om te proberen dat mijn zoon zijn berichtje ziet. En dat is best wel een ding, want mijn zoon is (gelukkig) niet helemaal verknocht met zijn telefoon en laat hem dus ook wel eens boven liggen. Wanneer hij dan 10 geluidjes achter elkaar én een oproep hoort, gaat hij natuurlijk kijken. En tsja, dat is dus eigenlijk niet wat ik wil. Dus hebben we het besproken met het vriendje en is dat nu opgelost. Maar de kans is natuurlijk groot dat dit vaker voor gaat komen naar gelang hij meer vriendjes toevoegt op zijn telefoon. Wellicht dat voor dan zijn iPhone XS even op stil zetten een goede oplossing is.

Social Media

En dan komen we nog op het laatste digitale opvoedingsvraagstuk: mag mijn zoon op social media? Want ja, hij is wel nieuwsgierig naar TikTok en Instagram en Snapchat. Gelukkig heb ik hier wat minder moeite mee: met zijn iPhone XS op social media mag hij. Ik heb daar vertrouwen in omdat we er goed over praten, hij weet dat hij eerlijk kan en mag zijn hierover en hij het geen probleem vindt dat ik af en toe even mee kijk. Bij social media is mijn gedachte juist dat het geen probleem is om jong kennis te maken hiermee, omdat ik denk dat je op deze manier veel opener start dan wanneer je een echte puber voor de eerste keer kennis laat maken met social media. Kleine kans dat die puber zijn of haar ouder toestaat om mee te kijken. En houd ze dan maar eens tegen of in de gaten..






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    De 5 belangrijkste smartphone regels voor je tiener -
    26 februari 2021 at 10:44

    […] Lees ook: Een telefoon voor je tiener? […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.