Persoonlijk

Autoruit vervangen? Voorruit dan maar!

Autoruit vervangen? Voorruit dan maar!

Ik zal mijn laatste verhuizing nooit vergeten. En in mijn geval wil dat best wat zeggen, aangezien ik er inmiddels al acht achter de rug heb. Maar deze laatste was wel heel bijzonder: ik verhuisde namelijk maar een paar honderd meter verder. Je zou zeggen: “Dat is relaxt!”, maar dat was het dus bepaald niet. Wat dit te maken heeft met een autoruit vervangen, wordt nog pijnlijk duidelijk. Maar goed; die verhuizing dus. Omdat het maar zo’n klein stukje was, zag ik het eigenlijk niet zo zitten om een verhuiswagen te huren. Samen met mijn maatje Dirk en mijn ouders dacht ik het wel even zelf te regelen. Heel relaxt. Het was immers maar een stukje.

Verhuizen is niet relaxt

Sowieso: wie denkt dat hij wel even ‘relaxt gaat verhuizen’ lach ik alvast even vierkant uit. Verhuizen is namelijk niet relaxt. Nooit. En in dit geval viel het zwaarder tegen dan alle andere keren, juist omdat het maar zo’n klein stukje was. Achteraf bleek dat ‘een paar honderd meter’ toch best ver is. Ik had bedacht om een aantal grote dingen (die niet in de auto pasten) gewoon even naar mijn nieuwe huis te dragen. En dat was de eerste vergissing: een bankstel éven de straat uitsjouwen is een verschrikkelijk karwei. Zelfs met een ‘hondje’ (zo’n klein plankje met wieltjes eronder) was het niet te doen. Er moest dus alsnog een aanhanger geregeld worden, maar ondertussen gingen Dirk en ik alvast door met de kleinere spullen. De parasol hadden we ingedeeld onder het kopje ‘dingen die nét in de auto passen’. En dat was de tweede vergissing…

Je autoruit vervangen is ook niet relaxt

We schoven de parasol vanachter in de kofferbak, tussen de stoelen door naar voren. En inderdaad: het leek precies te passen. Viel het woordje ‘leek’ jou ook op in de vorige zin? Toen hij erin zat duwden we héél voorzichtig de klep naar beneden. Geen probleem, het wachten was alleen nog op de ‘klik‘. En die kwam, meteen gevolgd door een ‘krak‘. Verschrikt inspecteerden we de hele achterruit maar konden niets vinden. Bijna opgelucht stapten we in, om tot de ontdekking te komen waar die ‘krak‘ nou vandaan kwam: in de voorruit zat een flinke ster, met in het midden daarvan de punt van mijn parasol. De langste scheur was een centimeter of 25 lang, dus een reparatie ging niet meer lukken. De enige vraag was nog: wat zou in hemelsnaam een voorruit vervangen kosten?

De ene autoverzekering is de andere niet

Gelukkig had mijn maatje een goede autoverzekering die de hele schade dekte: hij hoefde zelfs geen eigen risico te betalen. Maar dat is dus lang niet altijd zo! Een gewone WA-verzekering dekt in geen geval ruitschade, maar een WA+-verzekering in de meeste gevallen wél. Daar staat dan weer tegenover dat zo’n WA+ ook ‘premie+’ betekent: al gauw zo’n vijf tot tien euro per maand extra. Voor alléén de ruitschadedekking hoef je die dus niet te nemen. Een ander ding om op te letten: niet alle dekkingen zijn hetzelfde! Moet je je autoruit vervangen, dan betaal je bij de meerderheid van de WA+-verzekeringen eigen risico. Dat kan uiteenlopen van € 45,00 tot wel € 250,00. Ook zijn er grote verschillen in welke soort schade wél en welke niet gedekt wordt. Sommige verzekeraars dekken ook schade aan je glazen panoramadak, andere helemaal niet. En dan heb je soms nog beperkingen met betrekking tot wáár je de schade laat herstellen.

Kortom; het is wellicht verstandig om de kleine lettertjes van je verzekeringspolis nog eens goed door te neuzen. Misschien ben je wel prima verzekerd, maar dat zou ook zomaar eens kunnen tegenvallen. En omdat we aan het einde van het jaar tóch al wat meer met onze verzekeringen bezig moeten zijn: kijk er eens naar. Je wordt er nooit dommer van!

Oh, en dan nog een laatste tip: huur een verhuiswagen. Ook als je maar een paar honderd meter verder verhuist. Of anders tenminste een flinke aanhanger. Met een dak natuurlijk; het blijft hier tenslotte Nederland.


Uitgelichte foto via Shutterstock


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.