Huis & Tuin

5 handige financiële tips bij samenwonen

5 handige financiële tips bij samenwonen
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Yes! Jullie hebben besloten de stap te zetten en te gaan samenwonen! Je hebt een huis gekocht, of misschien woon je al in een huis en trekt je partner bij jou in. Behalve dat dit super leuk en fijn nieuws is, is het ook belangrijk om het een en ander goed te regelen. Niet alleen als het gaat om persoonlijke zaken zoals de inrichting, maar juist ook op zakelijk gebied. In dit artikel lees je tips rondom financiële zaken voor wanneer je samen gaat wonen.

1. Een gezamenlijke rekening

Het is aan te raden om een gezamenlijke rekening te openen. Niet om al het geld op één grote hoop te gooien als je dat liever gescheiden houdt, maar wel om de vaste lasten van te betalen. Als je je financiën (in het begin) nog apart wil houden kun je beide een vast bedrag per maand op deze gezamenlijke rekening storten. Meestal wordt dit berekend naar verhouding van inkomen van beide partners. Zeker wanneer je kinderen krijgt gaat een van de twee vaak minder werken en is het logisch dat de partner die meer blijft werken ook meer betaald aan de vaste lasten.
Zorg er uiteraard ook voor dat je alle bedrijven en instanties inlicht over dit bankrekeningnummer, zodat de vaste lasten ook daadwerkelijk van die rekening worden afgeschreven.

2. Leg het vast

Samenwonen is ook het moment om dingen vast te gaan leggen. Dat is een verstandig besluit, want daardoor gaan officiële instanties je ook zien als stel. Zonder samenlevingscontract wordt je relatie niet wettelijk erkend. Een samenlevingscontract laat je opstellen bij de notaris. Indien je van plan bent om na het samenwonen op korte termijn te gaan trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan, dan is het mogelijk verstandig om even te wachten met het samenlevingscontract. Zo voorkom je dubbele kosten.

Ook het opstellen van een testament is belangrijk om te regelen. Mocht je al een testament hebben dan kun je het testament aanpassen zodat het kloppend is bij je nieuwe situatie. Bij een samenlevingscontract ben je officieel geen erfgenamen en is het dus verstandig om beide een testament op te maken bij de notaris.

3. Inzicht in uitgaven

Het is slim om te zorgen voor transparantie en inzicht in de gezamenlijke geldzaken. Houd bijvoorbeeld een huishoudboekje bij waar je de kosten in beeld brengt. Zo kun je veel irritatie voorkomen en op tijd bespreken als je ziet dat er uitgaven gemaakt worden waar jij niet achter staat. Op sommige websites kun je je uitgaven zelfs vergelijken met anderen, zodat je kunt zien of jullie gemiddeld meer of minder uitgeven dan vergelijkbare partners/gezinnen.

4. Maak geen schulden

Als er één grote reden voor ruzie is, dan is het wel het maken van schulden door de partner. Schulden kosten altijd geld en leveren een hoop frustratie op. Spreek bijvoorbeeld af dat de creditcard nooit gebruikt wordt, tenzij beide het er mee eens zijn. Probeer daarnaast zoveel mogelijk betalingen via iDEAL te doen, zodat het geld direct af wordt geschreven en je goed zicht hebt op je te besteden bedrag.
Kies bij online bestellingen niet voor ‘achteraf betalen’, want ook hierdoor verlies je het overzicht op je saldo.

5. Controleer de verzekeringen

Wellicht hebben jullie beide apart al verzekeringen. Controleer dus als je gaat samenwonen welke verzekeringen je al hebt en welke verzekeringen je samen af kunt sluiten. Dit kan namelijk flink schelen in de premie! Mocht je partner al een huis hebben en jij trekt bij hem in, bekijk dan wel even de huidige verzekeringen, zoals een inboedelverzekering. Door de komst van een partner wordt de inboedel ook meer waard en kan het nodig zijn om de verzekering wat op te schalen.

Yes! Jullie hebben besloten de stap te zetten en te gaan samenwonen! In dit artikel lees je tips rondom financiële zaken voor wanneer je samen gaat wonen.


Uitgelichte foto via Shutterstock – door Fizkes






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

  • Reply
    Patricia
    25 december 2019 at 08:19

    Helemaal mee eens! En durf ook te discussiëren over hoe je zaken wil regelen.

  • Reply
    5x tips voor een sfeervolle huiskamer - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 08:41

    […] zover 5 handige tips waarmee je in een handomdraai je huiskamer sfeervoller kunt inrichten. Heb jij nog een handige tip? […]

  • Reply
    Doijerkalff
    19 juni 2023 at 16:33

    Hele leuke en praktische tips! Toen ik en mijn partner gingen samenwonen hebben we veel van deze punten aangepakt, maar ik zou ook willen aanraden om te denken aan beleggen. We zijn gestart met een kleine maandelijkse inleg in een indexfonds, naast onze gezamenlijke spaarrekening. Dat was in het begin een beetje spannend, maar het helpt ons nu om ons geld op de lange termijn te laten groeien, buiten onze vaste lasten om. Het is geen vervanging voor sparen, maar eerder een toevoeging, en kan zeker de moeite waard zijn als je overweegt om te investeren in je gezamenlijke financiële toekomst. Maar zoals altijd, goed research doen en eventueel financieel advies inwinnen is belangrijk bij het starten met beleggen.
    Groetjes,
    Carla

  • Reply
    Rompslomp
    24 juli 2023 at 15:31

    Een praktisch artikel voor stellen die gaan samenwonen! Het benadrukt het belang van een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en het opstellen van een samenlevingscontract en testament. Transparantie in geldzaken, vermijden van schulden en het controleren van verzekeringen zijn slimme stappen. Een goed financieel fundament leggen is essentieel voor een gelukkige start van het samenwonen.

    Met vriendelijke groeten,
    Felix

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.