Gastblog Opvoeding en Ouderschap Vaderschap

6 x waarom vaders belangrijk zijn voor kinderen

 Vader- en moederfiguren zijn gelijkwaardig en allebei erg belangrijk in de opvoeding van kinderen. Toch kunnen zij op verschillende manieren meerwaarde bieden aan de opvoeding. In dit artikel wordt er besproken waarom vaders belangrijk zijn voor een kind.

1. Goed voor de ontwikkeling van kinderen

Een vader bevordert de empathische, sociale en cognitieve ontwikkelingen van kinderen. Deze ontwikkelingen zijn erg belangrijk en zorgen er uiteindelijk voor dat kinderen beter presteren in hun leven, zoals bijvoorbeeld op het gebied van werk en school.

2. Papa’s stimuleren goede karakter eigenschappen

Naast dat vaders bepaalde ontwikkelingen bevorderen, stimuleren vaders ook bepaalde karakter eigenschappen. Ben je als kind opgevoed met een vaderfiguur dan heb je namelijk minder kans op negatieve emoties, zoals depressie, angsten en onzekerheden. Hiernaast leren kinderen van hun vader om meer zelfvertrouwen te hebben, meer nieuwsgierig te zijn en dapper te zijn.

 3. Rolmodel

Doordat kinderen zien hoe hun vader omgaat met vrouwen, zoals bijvoorbeeld; de oma, tante en moeder, leren zij dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Ook leren kinderen hoe je als meisje met jongens moet omgaan en andersom. Hiernaast leert een kind dat er geen traditionele rolpatronen zijn. Omdat kinderen zich hierdoor vrijer voelen, durven ze ook eerder eerlijk aan te geven wat zij bijvoorbeeld later willen worden of welke vakken ze leuk vinden.

4. Grenzen verleggen

Een kind is vaak met zijn of haar vader aan het stoeien, bomen aan het beklimmen, aan het sporten en wedstrijdjes aan het doen. Dit is natuurlijk super leuk, maar hier leer je als kind ook nog eens veel van. Een kind leert van de vader om meer risico te durven nemen, moediger te zijn en veerkrachtiger. Hiernaast leert een kind ook nog eens om een echte doorzetter te zijn en om grenzen te verleggen. Hier heeft een kind nog eens wat aan!

5. Betere schoolresultaten

Niet al te onbelangrijk zijn de schoolresultaten van kinderen. Het blijkt dat de schoolresultaten van kinderen verbeteren wanneer de vader meer betrokken is bij de opvoeding. Jongens tonen daarnaast ook nog eens minder agressief gedrag en meisjes worden vaak beter in wiskunde.

6. Kinderen leren andere dingen van de vader dan van de andere ouder

Ouders vullen elkaar vaak aan. In het algemeen zijn moeders vaak beter in het ondersteunen van hun kinderen op het emotionele gebied en vaders in het ondersteunen op het rationele gebied. Maar natuurlijk is dit bij iedereen anders. Als je partner in bepaalde dingen goed is dan kan jij als vader je kind weer helpen en bemoedigen op een ander gebied. Hoe fijn is dat!

Vaders zijn geweldig! Maar vergeet niet dat er veel verschillende gezinssamenstellingen zijn en dat dit natuurlijk niet betekent dat als je geen vaderfiguur in je leven hebt als kind, je minder gelukkig zal opgroeien.

Like it? Pin it!

Vader- en moederfiguren zijn gelijkwaardig en allebei belangrijk in de opvoeding. In dit artikel wordt besproken waarom vaders belangrijk zijn voor een kind


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl). Met meer dan 39.000 babysitters, zijn zij het grootste online oppas platform van Nederland. Oppas gezocht? Vind snel en gemakkelijk een oppas aan huis via Babysits.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

 • Reply
  Papa Tijs
  4 augustus 2021 at 09:10

  Uit welk wetenschappelijk onderzoek zijn deze 6 onderbouwt. Ik mis een bronvermelding.

 • Reply
  Blogpapa
  19 augustus 2021 at 11:00

  Hallo Tijs,
  Zoals je onderaan het artikel kunt zien is het geschreven in samenwerking met oppassen.nl. Verder ligt er geen wetenschappelijk aan het artikel ten grondslag. Mocht je behoefte hebben aan meer wetenschappelijke achtergrond dan verwijzen we je graag naar ‘Vaders en de opvoeding en ontwikkeling van kinderen’ door dr. ing. K.S. van Dijken en prof. dr. L.W.C. Tavecchio, over de pedagogische betekenis van vaders. Of de publicaties van prof. dr. Renske Keizer, ’s werelds eerste hoogleraar Vaderschap.

 • Reply
  Ilona
  30 mei 2022 at 12:51

  Al deze dingen kunnen kinderen ook leren van mama of andere belangrijke figuren in hun leven. Papa’s zijn zeker niet nodig, maar goed ook aangezien er een hoop zijn die toch geen verantwoordelijkheid nemen.

 • Reply
  Veilig internet voor kinderen, bestaat dat? - blogpapa.nl
  29 maart 2023 at 08:20

  […] kunt nooit alle gevaren geheel uitsluiten. Daarom is goede begeleiding en controle vanuit jou als vader ook belangrijk. Zorg er samen met je kind voor dat de online ervaring leuk […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.