Educatief Media Review

• REVIEW • | Bitsbox x Squla – Programmeren voor kinderen

review Bitsbox x Squla - Programmeren voor kinderen
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Programmeren is super interessant en leerzaam voor kinderen, maar vaak nog behoorlijk lastig om er mee aan de slag te gaan. Maar Bitsbox en Squla hebben ervoor gezorgd dat kinderen vanaf 7 jaar perfect aan de slag kunnen met programmeren! Ik vertel je in deze review alles over Bitsbox x Squla.

review Bitsbox x Squla - Programmeren voor kinderen

Bitsbox x Squla

Met de kaarten van Bitsbox x Squla gaat je kind aan de slag met het bouwen van apps. Dit doe je op de computer, gewoon in de webbrowser. Je gaat naar de website van Bitsbox x Squla en vervolgens kun je met de codes die op de kaarten staan aan de slag.
Als je kind een account aanmaakt, kunnen alle apps die hij of zij maakt bewaard blijven. Wel zo leuk! Je kunt hiervoor een e-mailadres van je kind zelf gebruiken indien hij of zij die een heeft, maar je kunt natuurlijk ook gewoon als ouder je eigen e-mailadres invullen.

progammeren en coderen voor kinderen 8 jaar

Aan de slag met Javascript

Wij gingen aan de slag met een Bitsbox x Squla pakket van 6 maanden. Een pakket voor 1 maand bevat 10 kaarten waar je apps mee kunt bouwen. Het programmeren doet je kind met Javascript. Door middel van het typen van bepaalde codes programmeer je de app. De kaarten geven een richtlijn van hoe je de app kunt bouwen. De eerste keren volgden Daan en Jesse netjes de richtlijnen, maar na een aantal kaarten gingen ze uit zichzelf meer variëren. Op die manier kun je je apps op honderden manieren bouwen! Denk aan het veranderen van de achtergrond, de muziek, het figuur, de plaats van het figuur, teksten, bewegingen en noem maar op.

programmeren 9 jaar bitsbox squla

6 maanden pakket

Bij een Bitsbox x Squla pakket voor 6 maanden krijg je een luxe bewaarmap: fijn om daarin alle kaarten netjes op te bergen. Verder krijg je elke maand een overzichtskaart. Hierop staan alle apps die je in deze maand kunt gaan bouwen. Wanneer je er een afgerond hebt, kun je een sticker bij die app op de overzichtskaart plakken. Zo weet je dat je die al gehad hebt.

bitsbox review bewaarmap

Extra uitdaging

De codekaarten van Bitsbox x Squla proberen kinderen uit te dagen om variatie aan te brengen in de apps. Dit doen ze door middel van hints en tips. Wanneer je kind een code fout typt, bijvoorbeeld als hij een haakje vergeet in een code, dan geeft het programma super aan waar het mogelijk mis gaat. Het enige wat hierop aan te merken is, is dat het in het Engels is en Daan en Jesse dan niet altijd weten wat er bedoeld wordt.

foutcode squla

Engelstalig programmeren

De codes zijn trouwens ook in het Engels, dus als je een paard wil typ je horse en als je wil dat het paard gaat dansen is dat dance. Maar eigenlijk ben ik daar juist wél enthousiast over: perfect om op deze manier al vertrouwd te raken met de Engelse taal!
In het programma vind je ook een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Alles is met kleine afbeeldingen weergegeven en eronder staat vervolgens de naam. Denk aan hamster1, hamster 2, horse1, horse2 en zo kan ik nog héél lang doorgaan: de keuze is enorm! En je kind hoeft dus niet zelf te bedenken wat een woord in het Engels is: ze kunnen het gemakkelijk opzoeken.

overzicht dieren

Waar komt de Bitsbox vandaan?

Bitsbox is opgericht door twee voormalige Google-medewerkers. Sinds 4 jaar is hun methode beschikbaar voor alle kinderen in de Verenigde Staten. Squla heeft de methode van Bitsbox vertaald en gelokaliseerd voor kinderen in Nederland. Super dus dat ook kinderen in Nederland aan de slag kunnen met dit gave programma!

review Bitsbox x Squla - Programmeren voor kinderen

Probeer het uit met de demo

Als je benieuwd bent of programmeren iets voor jouw kind is, dan kun je deze handige demo uitproberen. Dit is een van de simpelere apps die je kunt programmeren, dus perfect om het eens uit te proberen of het iets voor jouw kind is. Daarnaast kun je ook deze speciale Sinterklaas editie proberen!

review Bitsbox x Squla - Programmeren voor kinderen

Conclusie

Daan en Jesse vinden het programmeren geweldig! Er gaat een hele wereld voor ze open kan ik wel zeggen. Ze kunnen zelfs spelletjes bouwen in Bitsbox x Squla en die dan vervolgens per email sturen naar vriendjes of opa en oma. Als de ontvanger de link vervolgens gewoon aan klikt opent deze in de webbrowser en kan de app bekeken of gespeeld worden. Er hoeft dus niets gedownload te worden.
Ik merk dat onze jongens er letterlijk geen genoeg van krijgen. Ze vinden het geweldig en leren elke keer weer bij. Vooral ook gaaf om te zien dat ze bepaalde codes al onthouden en uit zichzelf toepassen op momenten dat ze een app aan het programmeren zijn. Ik vind de Bitsbox x Squla echt een hele leerzame en leuke manier om je kind thuis kennis te laten maken met programmeren, echt een aanrader wat ons betreft!

programmeren kinderen 10 jaar

Lees ook: programmeer speelgoed

FACT SHEET:

 • Leeftijd: 7 tot 14 jaar
 • 30-dagen-geld-terug garantie als je niet tevreden bent
 • Kosten: Eén maand Bitsbox x Squla kost € 19,95. Als je een jaarabonnement neemt, kost het € 14,95 per maand. Voor meer informatie kun terecht je op de website van Squla

Totaalscore van Bitsbox x Squla: 

vijf boksen

Dat is de pérfecte score! Leuk weetje: dit is de eerste keer dat wij de hoogste score van 5 boksen uitdelen! 

Like it? Pin it!

Programmeren is leerzaam voor kinderen en met Bitsbox x Squla kunnen kinderen vanaf 7 jaar programmeren met Javasctript. Lees onze uitgebreide review.

Wil je met je kind coderen maar dan niet digitaal? Bekijk dan dit artikel over coderen met een kralenplank.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

20 Comments

 • Reply
  Rene Venema
  13 november 2019 at 08:57

  Ziet er tof uit. Mijn Kids zouden dit leuk vinden

 • Reply
  S.Hubregtse
  13 november 2019 at 09:06

  Super leuk ! M’n zoon is al bezig geweest met Scratch en vond het jammer dat het klaar was. Dit ziet er enorm uitgebreid uit waarbij hij echt lekker aan de slag kan. Wij doen dus graag voor hem mee…!

  • Reply
   Denise hendrikse-groffen
   17 november 2019 at 14:40

   Wat ziet dat er gaaf uit zeg!! Ik doe heel graag mee voor mijn 10jarige dochter Faye, die dit helemaal gaaf zou vinden!

 • Reply
  Wil Visser
  13 november 2019 at 09:20

  Ohhh geweldig! Onze dochter is altijd druk op de computer, en met een moeder die ook nog wel graag een beetje in de code prutst (maar daar zeker niet al te goed in is) is dit echt gewoon HET cadeau voor de feestdagen voor ons!

 • Reply
  Els Black
  13 november 2019 at 09:28

  Dit lijkt me echt erg leuk voor mijn oudste zoon James, ik doe dus graag mee voor hem

 • Reply
  wilmsen anita
  13 november 2019 at 09:33

  Echt een leerzaam cadeau voor de kleinkinderen, goed idee

 • Reply
  Heleen
  13 november 2019 at 09:38

  Wat ontzettend gaaf! Ik heb hier thuis ook zo’n bolleboos en ik denk dat programmeren echt perfect voor hem is. Wat een goede review, zo krijg je écht een idee hoe het is. En het is zo “echt”, echt programmeren. Ik ga heel hard duimen voor Mylian dat we gaan winnen.

 • Reply
  Ingrid Hopster
  13 november 2019 at 09:42

  Dit zou mijn zoon echt helemaal geweldig vinden, dus ik maak graag een kansje.

 • Reply
  Sharon
  13 november 2019 at 10:07

  Ik doe graag mee voor mijn 7- jarige zoon.
  Hij heeft het er vaak over dat hij zelf apps zou willen ontwerpen en ik wist niet dat zoiets voor kinderen ook bestaat.
  Goed om te weten!
  Hij gaat dit een supervet cadeau vinden ✔️

 • Reply
  Oma Will
  13 november 2019 at 10:38

  Dit is geweldig voor mijn kleindochter van 7 jaar.
  Programmeren is de toekomst en dat moeten de kinderen al jong leren.
  Ik volg op Bloglovin en doe graag mee voor haar.

 • Reply
  Maaike
  13 november 2019 at 11:06

  Ik doe hier supergraag aan mee voor mijn zoon!

 • Reply
  Monique Weber
  13 november 2019 at 11:45

  Ik doe graag mee heb een knul die alleen oog heeft voor de pc en graag programmeur wil worden en het liefst een spel maakt zoals forntie populair

 • Reply
  Sharon de Ridder
  13 november 2019 at 13:12

  Ik doe graag mee! Volg beide FB-pagina’s

 • Reply
  Elle W
  13 november 2019 at 16:55

  Wow, dit is leuk, onze kids vinden dit geweldig

 • Reply
  Helena
  13 november 2019 at 19:01

  ik waag mijn kans!!

 • Reply
  Leone
  13 november 2019 at 20:42

  Wat een tof cadeau! Ik hoop dat mijn jongens er samen mee kunnen spelen/werken/bouwen

 • Reply
  Debbie
  14 november 2019 at 08:01

  Wat tof zeg! Iets dergelijks was ik al een tijdje naar op zoek voor mijn slimme zevenjarige; want kunnen programmeren is toch wel een heel handige skill voor de toekomst. Ik doe heel graag mee!

 • Reply
  Ingrid langstraat
  17 november 2019 at 17:02

  Ik doe graag mee voor mijn oudste zoont. Krijgt hierover ook uitleg op school en is er erg enthousiast over! Zou leuk zijn als hij er thuis mee verder kan!

 • Reply
  Marian B
  21 november 2019 at 22:27

  Dat ziet er leuk en leerzaam uit. Programmeren is helemaal van nu. Ik doe graag mee voor mijn zoon.

 • Reply
  Bijles is leuk en leerzaam: 3 voordelen van bijles - blogpapa.nl
  22 maart 2023 at 12:58

  […] Lees ook: Programmeren […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.