Opvoeding en Ouderschap Vaderschap

4x misvattingen vs realiteit – Vaders en het ouderschap

4x misvattingen vs realiteit - Vaders en het ouderschap

Vaders, ze zijn top! Ze doen veel voor hun kinderen en zijn ook nog eens belangrijk voor hun ontwikkeling. Toch zijn er nog steeds een aantal misvattingen over het vaderschap. Deze worden in dit artikel getackeld!

Misvatting 1 – Vaders doen alleen maar de ‘leuke dingen’ met kinderen

Natuurlijk spelen vaders graag met hun kind(eren). Lekker stoeien, bomen klimmen, voetballen, rennen, noem het maar op! En ja, de kans is groot dat zij dit vaker doen dan de moeder, maar dit betekent niet dat een vader alleen maar de ‘leuke’ dingen doet met zijn kind(eren) en dat de moeder alle minder ‘leuke’ taken op zich moet nemen. Dit zeker niet.

Ook vaders helpen met het geven van bijvoorbeeld belangrijke levenslessen, ze helpen met huiswerk, helpen om een sport beter te kunnen spelen, troosten een kind als deze verdriet heeft en supporten een kind wanneer hij of zij dit nodig heeft. Een vader is er voor zijn kind op verschillende momenten en zeker niet alleen om spelletjes te spelen, al is dit natuurlijk wel het leukste wat er is!

Misvatting 2 – Moeders zijn belangrijker dan vaders

Je hoort het wel eens… personen die er zwaar van overtuigd zijn dat de moeder het belangrijkste figuur is in het ouderschap en dat de vader een stuk minder belangrijk is. Natuurlijk is een moeder heel erg belangrijk voor kinderen. Moeders stimuleren onder andere de emotionele ontwikkeling en affectie van kinderen. Maar een vader stimuleert net zoveel goeds. Een betrokken vaderfiguur stimuleert positiviteit, zelfverzekerdheid, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en moedigheid bij kinderen. Hiernaast, bevordert de vader ook de empathische en cognitieve ontwikkelingen van kinderen. Dit zijn allemaal belangrijke eigenschappen die een kind nodig heeft in zijn of haar leven.

Misvatting 3 – Vaders tonen minder emoties naar hun kinderen toe

‘Kom op! Niet zo aanstellen, gewoon opstaan.’ Dit is hoe sommige personen verwachten dat een vader zou reageren als zijn kind zou vallen. Maar niets is minder waar. De kans is groter dat de vader naar zijn kind rent, hem of haar een dikke knuffel geeft en troost.

Sommige vaders zullen misschien ietwat minder emoties tonen, maar ze zullen wel degelijk emotie voelen en al helemaal als het om hun eigen kinderen gaat. Momenten zoals; de eerste keer dat een vader zijn kind ziet, de eerste keer dat het kind een woordje of stapje zet of de eerste keer dat het kind ziek wordt, zijn momenten die elke vader aangrijpt. Ook echte mannen tonen emoties en huilen wel eens. Zie je dat nooit? Dan komt het hoogstwaarschijnlijk omdat zij het gevoel hebben dan zij als man niet teveel emoties mogen tonen, want dat is niet stoer genoeg.

Misvatting 4 – Vaders werken, moeders zorgen voor de kinderen

Vroeger kwam het vaker voor dat de man vooral werkte en de moeder thuis bleef en voor de kinderen zorgde. Anno 2019 is dit helemaal niet meer het geval. Er zijn tegenwoordig thuisblijfvaders, single vaders, fulltime werkende vaders, parttime werkende vaders, hetero- of homo-vaders, stiefvaders, adoptievaders en misschien nog wel veel meer. Hiernaast betekent het tegenwoordig niet meer dat als je een fulltime werkende vader bent, dat als je thuis komt je niks meer uitvoert. Dit is zeker niet het geval. Ook zij doen nog boodschappen naast hun werk, verschonen de luiers, doen het huishouden en halen de kinderen misschien wel op van school.


Er zullen vast nog wel meer misverstanden zijn over vaders en het vaderschap. Maar door deze misvattingen en de waarheid op een rijtje te zetten, krijg je een beter beeld van hoe geweldig een vaderfiguur is voor een kind! Laten we deze misvattingen maar snel de wereld uit helpen.

Vaders, ze zijn top! Ze zijn belangrijk voor hun ontwikkeling. Toch zijn er nog steeds een aantal misvattingen over het vaderschap.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (Oppassen.nl). Babysits heeft meer dan 1.5 miljoen gebruikers wereldwijd en biedt maar liefst meer dan 39.000 oppassen aan in Nederland. Binnen no time vind jij een geschikte oppas bij jou in de buurt!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.