Gastblog

Staand werken leert het lichaam actief te blijven

Staand werken leert het lichaam actief te blijven

Ons lichaam krijgt al jarenlang, dag in dag uit, veel te verduren op het kantoor. Hoe goed velen van ons denken met ons lichaam om te gaan: in werkelijkheid is dit niet het geval. Want ons lichaam is elke dag urenlang in dezelfde houding te vinden, namelijk de zittende houding. Deze houding heeft een negatieve invloed op ons lichaam en zorgt ervoor dat we veel lichamelijke klachten kunnen krijgen. Deze klachten variëren van nekpijn tot rugpijn. Volgens velen is staand werken de oplossing. Maar wat lost het dan precies op?

Staand werken houdt je lichaam actief

 De titel verklapte het al: staand werken zorgt ervoor dat het lichaam continu actief is. Op ieder moment van de dag wordt het lichaam, mits het staand werkt of beweegt, gestimuleerd. Iedere stimulatie zorgt ervoor dat het bloed wordt rondgepompt. Hoe meer je beweegt, hoe beter de circulatie blijft gaan. Maar neem je eenmaal op de stoel plaatst, neemt deze circulatie langzaam af. Tot op een punt dat jouw lichaam onderuitgezakt blijft doorwerken. Het aantal calorieën dat per uur wordt in vuur en vlam opgaat bereikt een dieptepunt.

Met staand werken blijft het lichaam actief en dat is precies wat je wilt. Maar te veel staand werken is ook niet goed voor je gezondheid. En daar zijn verschillende oplossingen voor.

Vijf minuten per uur

Als staand werken niet mogelijk is, adviseren we altijd voor een structuur waarbij 55 minuten per uur gezeten mag worden en de overige vijf minuten staand of in beweging worden doorgebracht. Dat wil zeggen dat een ommetje om, rekken of strekken of juist staand werken voor vijf minuten per uur aanbevolen is. Deze opzet is eenvoudig te volgen wat als resultaat heeft dat iedereen gemakkelijk actief kan werken.

Niet leunen of stilstaan

Een van de grootste gevaren van staand werken is dat we na verloop van tijd op ons bureau gaan leunen of een positie zoeken waar we lange tijd kunnen stilstaan. Ons lichaam is van nature gewend om een positie te kiezen waar we de minste weerstand krijgen. De enige manier om deze positie te voorkomen, is door elke tien minuten jezelf te controleren of je niet een positie hebt gekozen waarin je activiteit probeert te beperken.


Uitgelichte foto via Shutterstock


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.