Review Speelgoed, Spellen & Spelen

• Review • | LaQ: briljante bouwsteentjes uit Japan

laq bouwen met steentjes
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

De eerste keer dat ik met LaQ in aanraking kwam, was tijdens het Spellenspektakel in het Beursgebouw in Eindhoven, 2018. Toen wist ik nog niet eens dat je het eigenlijk uitspreekt als ‘La Kjoe’. Of die bijzondere naam misschien de reden is dat LaQ nog niet in ieder huishouden met kinderen te vinden is, weet ik niet. Wat ik wel weet: dit is één van de meest interessante soorten speelgoed die ik ooit in mijn handen heb gehad! In Amerika en Japan heeft LaQ al allerlei prijzen in de wacht gesleept; hoog tijd dat deze briljante bouwsteentjes uit Japan ook in Nederland bekendheid krijgen. En dus gingen onze Daan en Jesse aan de slag met de LaQ Bonus Set.

Deze slideshow vereist JavaScript.

LaQ, zeg je?

LaQ HiroshiWe spreken het dus uit als ‘La Kjoe’, waarbij de letter Q in het Japans ‘ronde vorm’ betekent. Dat is niet voor niks: met LaQ kun je namelijk prachtige ronde vormen maken met bouwblokken die toch écht allemaal recht en hoekig zijn. Hoe dat kan, lees je verderop. De bedenker van deze bijzondere bouwsteentjes is een Japanse meneer: Hiroshi Kichijo. In 1993 kwam hij op het idee van de LaQ bouwblokjes, maar dat idee kwam niet zomaar eventjes spontaan bij hem op. Hij werd geïnspireerd door vier dingen: architectuur, recycling, dobbelstenen en… een kom noedels.

Japanse architectuur

Oude Japanse huizen werden gemaakt van hout, maar zonder schroeven of spijkers: de balken en panelen werden op ingenieuze wijze in elkaar geschoven onder verschillende hoeken. Het resultaat was een stevige constructie met die karakteristieke Japanse vormen. Het waren absolute hoogstandjes van architectuur en techniek! Hiroshi’s familie woonde ook in zo’n oud Japans huis, waardoor hij zich van kinds af aan verwonderde over die bijzondere bouwstijl. Het is ook heel wat anders dan onze Westerse bouwstijl, die gebaseerd is op het stapelen van stenen. Dat is dan ook het grote verschil tussen LaQ en bijvoorbeeld Lego!

laq bouwen met stukjes

Recycling

In de Japanse cultuur is recycling al een eeuwenoud begrip. Een kimono die zijn beste tijd wel had gehad, werd vermaakt tot kinderkleding. En als die op zijn beurt versleten was of te klein werd, dan kon je er nog altijd een paar ‘otedama’ (Japanse bean bags) van maken om mee te spelen. Hiroshi vond het idee van iets bouwen, daarna afbreken en weer opnieuw gebruiken fascinerend. Zo moesten zijn bouwstenen ook zijn!

laq bouwen met stukjes

Rollende dobbelstenen

Iedere zijde van een dobbelsteen heeft een ander cijfer. Zo verandert de waarde van de dobbelsteen wanneer je hem vanuit een andere hoek bekijkt. Dit zette Hiroshi aan het denken: “Zou het mogelijk zijn om bouwblokken vanuit verschillende hoeken op verschillende manieren met elkaar te verbinden? Hoe zou je met één blok verschillende vormen kunnen creëren? Zou het mogelijk zijn om met een paar rechte blokjes een ronde vorm te maken?”. Tja, hoeveel inspiratie kun je krijgen tijdens een potje Yahtzee…

En wat hebben die noedels nou te maken met LaQ?

Hiroshi’s laatste inspiratiebron was, geloof het of niet, een kom noedels. Terwijl hij deze lekker naar binnen zat te slurpen, kreeg hij een idee: noedels zijn kronkelig maar wel plat. Daardoor kun je ze gemakkelijk naar binnen sloeberen. Als hij nou eens een bouwblokje maakte dat eigenlijk geen blok is, maar plat? Dat zou veel flexibeler zijn en dus veel gemakkelijker te hanteren dan massieve blokken.

De totstandkoming van LaQ is een bijzonder verhaal, en dat zie je ook terug in de LaQ bouwblokjes: die zijn net zo bijzonder.

Zeven vormen

Iedereen die wel eens met (andere) bouwblokjes heeft gespeeld weet, dat het erg lastig is om een ronde vorm zoals een bal te bouwen. Sterker nog: het is vrijwel onmogelijk, tenzij je blokken hebt die daar speciaal voor gemaakt zijn. Maar die kun je dan weer nergens anders voor gebruiken. LaQ kent slechts zeven verschillende blokjes, waarmee je eigenlijk iedere vorm kunt bouwen. En dat maakt het eindeloos uitdagend! Geen enkel blokje heeft maar één doel, maar ieder blokje heeft ontelbare doelen. Het is bijna filosofie! 😉

bouwen met steentjes

2 basisvormen, 5 verbindingen

De basisvormen van LaQ zijn een vierkant en een driehoekig paneeltje. Die kun je met behulp van vijf verschillende verbindingsstukjes aan elkaar koppelen. Dat maakt een klikkend geluidje, dat op een rare manier best lekker klinkt en voelt. Je wordt er, zeg maar, lekker Zen van. Onze twee uitgelaten negenjarigen werden ook opvallend rustig van het bouwen met de LaQ steentjes. Ondanks dat het op het eerste gezicht best ingewikkeld lijkt: de bouwtekeningen zijn soms best wel puzzels op zichzelf. Maar met wat geduld en een paar keer foutjes maken, leerden Daan en Jesse best snel hoe ze de tekeningen moesten lezen en daarna ging het supergoed.

laq bouwen met steentjes

LaQ Bonus Set van 1150 bouwsteentjes

Wij mochten de LaQ Bonus Set reviewen, die bestaat uit maar liefst 1150 bouwsteentjes in een handig bewaarkoffertje. Bij dit pakket zitten vijf boekjes met bouwtekeningen waar onze mannen nu al wekenlang zoet mee zijn. Wat ik zelf erg leuk vind om te zien: toen onze jongens door begonnen te krijgen hoeveel mogelijkheden die zeven steentjes boden, begonnen ze al heel snel zelf te experimenteren en dingen te verzinnen. We zijn nu een maandje verder en er wordt nog bijna dagelijks mee gespeeld, wat heel wat betekent voor mijn mannen. Lego vinden ze ook erg leuk om mee te spelen maar daar zijn ze steeds na een paar dagen klaar mee.  

Hamacron: een beetje vals spelen 

Omdat kinderen nou eenmaal graag met autootjes spelen, had Hiroshi eigenlijk wielen nodig en nog belangrijker: assen. Wielen kun je wel maken van de LaQ blokjes, maar je hebt een as nodig waar ze omheen kunnnen draaien. Daarom bedacht hij de Hamacron: een speciale lijn waarmee je wielen en draaiende onderdelen kunt monteren op je LaQ bouwwerk. Maar ja; daarmee speelt Hiroshi dus eigenlijk wél een klein beetje vals! Onze jongens vonden dat helemaal geen probleem: naast de 1150 blokjes zaten er in onze LaQ Bonus Set ook 18 Hamacron onderdelen. Ze gingen er meteen mee aan de slag en maakten een trein, een truck en een windmolen.

laq bouwen met steentjes

Conclusie

Ik was zelf meteen helemaal weg van LaQ maar was een klein beetje bang dat onze jongens snel de aandacht zouden verliezen of zouden opgeven. Maar zoals gezegd: na een maand zijn Daan en Jesse er nog steeds bijna dagelijks mee aan het spelen, en daar staan Lin en ik echt van te kijken. Ze werken boekje na boekje door en blijven dolenthousiast. Dat zegt voor mij genoeg! Oh, en het staat prominent op hun 5-december-verlanglijstje, dus yup: geen groot succes! 


FACT SHEET:

  • Leeftijd: vanaf 5 jaar kunnen ze naar hartenlust bouwen.  
  • Handleiding: 100% visueel, dus geen hele verhalen erbij. Met het lezen van de bouwtekeningen moet je ze in het begin wel even op gang helpen.
  • Gebruiksvriendelijk: Het is erg uitdagend en verslavend speelgoed waar je vanzelf mee gaat fröbelen tot er iets ontstaat. Tenminste; dat had ik meteen.
  • Adviesprijs: Deze LaQ Bonus Set kost € 74,95  en o.a. te koop bij Bol.com


Totaalscore van LaQ:

vierenhalve boks

Like it? Pin it!

LaQ zijn bouwsteentjes uit Japan waar kinderen heerlijk mee kunnen bouwen. Je kunt eindelijk variëren en kinderen vanaf 5 jaar zullen dit geweldig vinden!






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

  • Reply
    De LEUKSTE verjaardagscadeaus voor een 10-jarige! - Go or No Go
    17 oktober 2019 at 18:51

    […] Grote kans dat je LaQ nog niet kent, wat jammer is, want dit is dus écht leuk spul! LaQ (spreek uit als: La Kjoe) is materiaal waar je mee kunt bouwen. Er zijn zeven verschillende soorten vormen steentjes en hiermee kun je dus echt héél veel bouwen. In de bonusset die wij hebben zitten maar liefst 100 voorbeelden van kunstwerkjes die je kunt bouwen. De bouwinstructies zijn niet zo stap voor stap en uitgebreid zoals bij LEGO, en juist dat maakt het een perfecte uitdaging voor een 10-jarige om het zelf in elkaar te bouwen. Hier gaat dat echt goed en de jongens vinden het ook erg leuk. Ook schoolvriendjes spelen er hier altijd graag mee, zeker omdat het nog niet heel bekend is en de meeste kinderen dit ook nog niet eerder gezien hebben. Lees hier onze uitgebreide review van LaQ. […]

  • Reply
    Het Sinterklaas verlanglijstje van een bijna tiener - Go or No Go
    15 november 2019 at 16:25

    […] jongens zijn ook fan van LaQ, waar je onwijs leuk mee kunt bouwen. Je kunt er zó veel kanten mee op en hoe meer je hebt, hoe […]

  • Reply
    De leukste verjaardags cadeaus voor een 8-jarige jongen - Go or No Go
    8 maart 2020 at 06:31

    […] Als je een écht LEGO kind hebt die daar uren mee speelt en hele bouwsets erdoor heen bouwt, dan mag je deze tip overslaan. Maar vind je kind LEGO gewoon wel leuk, maar heel actief er mee bouwen komt er niet van? Dan zou ik zeker eens de LaQ bouwstenen proberen! LaQ spreekt echt de fantasie aan en je maakt de gaafste creaties. Je kunt er écht alle kanten mee op. Dus niet één bouwset, maar wel honderd bouwsets die je kunt maken van bijvoorbeeld de bonusset. Ben je benieuwd naar een uitgebreidere ervaring, lees dan hier onze review van LaQ. […]

  • Reply
    Wat wordt DE speelgoedrage van 2018?! - blogpapa.nl
    22 maart 2023 at 12:53

    […] Leuk ook: LAQ […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.