Bloglife Papa-tips Persoonlijk

Een goede verzekering: succes verzekerd!

Verzekering waterschade
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik geef het eerlijk toe, ik ben zo’n ‘Echte Hollander’: zuinig, nuchter, wil het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en vind alles al gauw te duur en onnodig. Daar bovenop wil ik zo min mogelijk tijd en energie verspillen aan administratieve rompslomp. Kortom; de verzekering en ik gingen nooit zo lekker samen. Dacht ik. Maar ook ik word ouder en wijzer (vaak sneller dan ik eigenlijk zou willen)…

Geen idee

Sinds mijn achttiende ben ik natuurlijk verzekerd voor mijn ziektekosten. Aanvankelijk via het Ziekenfonds en daarna via de zorgverzekering. Ik had geen idee dat dat moest, maar gelukkig kwamen er vanzelf allerlei brieven binnenvallen. Toen ik mijn eerste auto kocht kwam daar een wettelijke aansprakelijkheid (WA-) verzekering bij. En bij het afsluiten van mijn eerste hypotheek was een woonhuisverzekering vereist, dus die heb ik ook meteen afgesloten. Van de FBTO inboedelverzekering had ik toen nog nooit gehoord!

Welke verzekering wel en welke niet?

De WA-verzekering van je auto ging min of meer vanzelf, vooral ook omdat hij verplicht is: die kun je bijna niet missen. Maar een pechhulp verzekering is niet verplicht: wel doen of niet dus? Uit oogpunt van mijn studentenbudget besloot ik: als het niet noodzakelijk is, dan is het vast ook niet nodig. Terwijl het, terugkijkend, best een goed idee was geweest… Je kunt namelijk bij een ongeluk ter plekke lid worden van een pechhulp verzekering, maar dat kost wel een aardig duitje méér dan wanneer je hem van tevoren al had afgesloten.

Een rechtsbijstandverzekering heb ik eveneens nooit gehad, terwijl ik ook die al eens goed had kunnen gebruiken. Ik heb ooit een arbeidsgeschil gehad waar ik, zoals ik later pas besefte, een behoorlijke geldsom uit had kunnen slepen. Maar ik had dus geen rechtsbijstandverzekering en had geen zin in de rompslomp en de kosten, met het risico dat ik geen gelijk zou krijgen van de rechter. Gemiste kans…

Wijsheid met de jaren

Naarmate je ouder wordt verzamel je over het algemeen meer (en meer waardevolle) spullen. Zeker als je, zoals ik, nogal moeite hebt met het weggooien van spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt. En dan kom je op een punt dat je een klein kapitaal aan spullen in je huis hebt en beseft dat je knettergek bent als je dat niet verzekert. Toen ik mijn eerste huis op die manier ‘gevuld’ had, ging dat lichtje eindelijk bij me branden en sloot ik een inboedelverzekering af. Dat is inmiddels alweer een jaar of vijftien geleden.

Toen ik mijn lief leerde kennen en voor de eerste keer met haar op vakantie ging werd er een reisverzekering afgesloten. Serieus: daar had ik nog niet eens ooit over nagedacht! We hebben daarna zelfs nog een tijdje een all-risk inboedelverzekering gehad, omdat die schade aan je tablet en mobiel dekt. Met twee peuters leek ons dat wel een strak plan. Na het derde gesneuvelde schermpje ging de premie echter dusdanig omhoog dat het waarschijnlijk goedkoper werd om gewoon die schade voor lief te nemen in voorkomende gevallen. De kids waren inmiddels ook wat groter en gingen al wat voorzichtiger met onze spullen om.

Dubbele verzekering

Toen we onze inboedelverzekering de laatste keer oversloten, las ik dat deze ook dekking had voor schade of verlies buitenshuis. Maar onze reisverzekering dekte dat toch ook? We hadden dat deel dus dubbel verzekerd. Niet handig, want je betaalt wel dubbel maar je krijgt het niet dubbel terug! Toen bleek dat we in ons geval dus geen complete reisverzekering nodig hadden, maar alleen een annuleringsverzekering. En dat scheelde best wel wat premie!

Papa-tip: Sommige verzekeringen zijn dus erg handig voor een tijdje, maar worden daarna minder relevant. Soms wordt een verzekering pas belangrijk als je situatie verandert (bijvoorbeeld een autoschade verzekering als je een huis koopt) en soms heb je een verzekering maar voor een bepaalde tijd nodig (zoals een reisverzekering). En misschien heb je wel dingen dubbel verzekerd! Al met al is het een goed idee om ieder jaar eens even te gaan zitten om te bekijken wat je allemaal verzekerd hebt en of dat allemaal nog wel klopt met jouw situatie. Bij voorkeur met een adviseur.

Verzekering van risico voor ondernemers

Als ondernemer loop ik natuurlijk bepaalde risico’s: ziekte, arbeidsongeschiktheid, een geschil met een klant, schade door mijn toedoen. Het is allemaal zomaar mogelijk. En daarvoor heb ik dus echt wel een arbeidsongeschiktheid verzekering (AOV) nodig en eigenlijk ook een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering (BAV). Maar niemand vertelt je dat; ook daarin moet je zelf actie ‘ondernemen’.

En Nederland mag dan het beste pensioenstelsel ter wereld hebben; als ondernemer moet je het toch écht zelf regelen. Maar dat kost allemaal best veel geld. En dat vind ik dan dus moeilijk… Maar ja; je wil natuurlijk niet in de financiële problemen komen, zeker niet sinds we met zijn vieren zijn (en ik geen twintig meer ben).

En zo is er dus van alles te verzekeren en is het soms best lastig inschatten wat je nou nodig hebt en wat niet. Maar het voelt wel prima om goed verzekerd te zijn. Het idee dat niet ieder probleem ook meteen een financieel probleem hoeft te worden, heb ik inmiddels wel omarmd. Dat neemt niet weg dat die maandelijkse afschrijving van al die premies toch steeds weer een emotioneel momentje is. Ik blijf tenslotte een ‘Echte Hollander’…


(foto van inboedel met waterschade door Victor Zastolskiy via Shutterstock)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

5 Comments

 • Reply
  Erik
  20 maart 2020 at 13:16

  Verzekeren lijkt mij helemaal niks mis mee, juist ontzettend goed! Althans, als de verzekeraar ook echt meewerkt wanneer je bijvoorbeeld een (grote) waterschade hebt. In zo’n geval is het verstandig om ook te kiezen voor een contra expert. Die contra expert is gratis, en helpt je onafhankelijk de schade te verhalen! Nouja, gratis..je betaald er al voor in je verzekeringspremie. Het gebruiken van contra expertise zorgt ervoor dat jij er sterker voor staat tegenover de verzekeraar. Zomaar een tip!

 • Reply
  Arno
  20 maart 2020 at 14:52

  Goede tip, bedankt!

 • Reply
  Felix
  25 juni 2021 at 13:25

  Interessant om te lezen! Ik ben net begonnen als zzp’er en vond het lastig om goede keuzes te maken. Uiteindelijk heb ik een extra AOV en overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Toch een fijne gedachte om te weten dat je niet in financiële problemen kan komen!

  Met vriendelijke groet,

  Felix

 • Reply
  Bart de Groot
  7 september 2022 at 13:38

  Wist je dat het lastig kan zijn voor een schade-expert om onafhankelijk op te treden? Hij wordt namelijk ingehuurd door de verzekeraar. De verzekeraar is dus de opdrachtgever. Dat is dus een beetje een lastige situatie, wat eigenlijk áltijd het geval is, wanneer er door de verzekeraar naar de schade wordt gekeken. Het idee van een contra-expert is inderdaad de oplossing in deze.

 • Reply
  Anne
  15 december 2022 at 14:57

  Wat een interessante blogpost! Het is inderdaad lastig om te bedenken welke verzekeringen je allemaal nodig hebt. Dit is ook zo bij het afsluiten van een autoverzekering. Wij adviseren aan onze klanten, bij het afsluiten van een autoverzekering, om goed na te denken over de verschillende mogelijkheden die er zijn, want het is zonde als je teveel betaald voor iets wat je helemaal niet nodig hebt!

  Groetjes,
  Anne

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.