Review Speelgoed, Spellen & Spelen

• Review • | Treasure X Schatkist: op jacht naar piratengoud!

Treasure X Schatkist
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Schatkaarten, legendes, sterke verhalen en bergen goud: piraten zullen altijd wel tot de verbeelding blijven spreken. Vrouwen zwijmelen voor Captain Jack Sparrow, mannen brullen mee met de Netflix-serie Black Sails en kinderen juichen enthousiast mee met Jake en de Nooitgedachtland Piraten. Maar soms wil je dat je kids hun piratenfantasie gewoon even de vrije loop laten zónder een schermpje. Is de Treasure X Schatkist dan misschien een idee? Daan en Jesse hebben het getest op de camping in Zuid-Frankrijk 🙂

Wat’s nieuw?

Als ik Treasure X kort zou moeten beschrijven dan zou ik zeggen: hak een blok kalk in stukken en ontdek een poppetje. “Ehh, ja maar kennen we dat niet al lang?” Jazeker; in allerlei vormen en maten. De bekendste is waarschijnlijk het dinoskelet uit een rotsblok, maar er zijn allerlei van dit soort archeologie-setjes. Dat was dan ook de korte beschrijving… Treasure X gaat echter wel een hele flinke stap verder: het is eigenlijk een combinatie van archeologie-speelgoed, scheikunde-speelgoed, een puzzel en verzamelpoppetjes.

Treasure X Schatkist: eerste indruk

De Treasure X Schatkist ziet er erg vet uit! Hij is vervaardigd van degelijk, gelamineerd karton met erg stoere afbeeldingen van doodshoofden met piratenhoeden, kettingen en natuurlijk veel goud. Als je hem openklapt kijk je bovenop 3 grote goudklompen en als je het geheime luikje opent zie je een schatkist vol goud, met daarbovenop een stuk gereedschap en een opgerolde schatkaart. Daar gaan we!

Goudklompen en dubloenen

De eerste twee goudklompen worden voorzichtig uit de schatkist gehaald. Nadat Daan en Jesse de folie hebben verwijderd, blijft er een soort van stenen blok over, met een gouden dubloen er bovenop. Na wat gepuzzel blijkt dat de dubloen precies past op één plekje op de schatkaart. Zo ontdekken ze dat Jesse op jacht gaat naar de Gouden Beker en Daan gaat op zoek naar het Gouden Adelaarswapen. De vraag is: wat zullen ze gaan vinden?

Hakken en breken

Voor ze kunnen beginnen, moet het blok eerst 30 seconden onder stromend water worden gehouden. Dan beginnen mijn mannen aan het echte werk: met het gereedschap hakken, boren en krassen ze aan het blok dat het een lieve lust is. Langzaam maar zeker komt de buit in zicht: de botten en het wapen van een spookachtige schatzoeker komen één voor één te voorschijn uit het puin. Als alle onderdelen gevonden zijn en goed afgespoeld wordt de schatzoeker in elkaar gezet. Het blijkt te gaan om de roemruchte piraat Goudius Maximus. Dan wordt ook de schatkist bevrijd uit de brokstukken, stevig ingepakt in zware kettingen.

Treasure X – de onthulling van de schat

Ja, en dan staat daar dus die stoere spookpiraat met zijn skelettenhoofd de schatkist te bewaken. Nadat de kettingen van de kist zijn verwijderd is het tijd voor de grote onthulling: welke schat hebben ze opgegraven? Als Jesse de eerste schatkist opent, ziet hij dat deze gevuld is met een vreemd soort oranje poeder. Nadat hij een klein beetje water eroverheen heeft gegoten, begint het poeder te borrelen en te schuimen! Na ongeveer een halve minuut houdt het op en zien we in het oranje water de schat: een Zilveren Sandaal. Geen goud dus, maar dat mag de pret niet drukken.

Uit het volgende blok komt de Kwarts Dolk, maar uit het laatste blok verschijnt dan toch een ‘Super Zeldzame In Goud Gedipte Schat’: de Gouden Beker. Twee supertrotse piraten juichen het uit!

Wat vinden we van de Treasure X Schatkist?

In totaal zijn er vierentwintig verschillende actiefiguren om te verzamelen en ze zien er erg vet uit. Natuurlijk is het leuk om ze allemaal te verzamelen, maar onze Daan en Jesse vonden ook zeker het uitpakken, het hakken en breken, het in elkaar zetten van de poppetjes en de bruisende schatkist geweldig. Dat maakt ook het grote verschil met het klassieke stenen dino-ei: het is allemaal nét weer even wat spannender, mooier en veelzijdiger.

Ik dacht van tevoren dat mijn negenjarige mannen wel klaar waren met ‘opgraaf-speelgoed’, maar ze vonden het helemaal geweldig. Knap gedaan!

Tot slot

Er blijft natuurlijk een hoop puin en rommel achter, maar ja: dat hoort nou eenmaal bij schatzoeken… Let op met het oranje bruispoeder: ik heb niet getest of het vlekken achterlaat. Erg leuk vermaak voor, pak hem beet, een half uur en je houdt er een leuke spookpiraat met schatkist aan over. Kinderen die graag rollenspelen kunnen ongetwijfeld nog uren hun piratenavonturen uitspelen. Voor Daan en Jesse was vooral het ontdekken van de schat erg leuk.


FACT SHEET:

 • Leeftijd: van 5 tot 12 jaar, met een klein beetje hulp van een volwassene om hier en daar plakband en plasticfolie te verwijderen.
 • Inhoud:
  • 3 Treasure X goudklompen
  • Piratenschatkaart
  • Schatgraversgereedschap
 • Gebruiksaanwijzing: De gebruiksaanwijzing is drietalig: Duits, Nederlands en Frans. De Nederlandse tekst staat tussen de andere twee in, dus dat is heel even zoeken. Maar als je dat eenmaal weet is hij duidelijk en heel gemakkelijk te volgen.
 • Prijs: de Treasure X Schatkist met 3 goudklompen is te koop via Bol.com en kost daar € 29,99. Er zijn ook Treasure X boxen met 1 goudklomp (€ 12,99) of met 2 goudklompen (€ 24,99)


totaalscore van de Treasure X Schatkist:

vier boksen

∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  • Tomato • | Het vlugge kaartspel - blogpapa.nl
  22 maart 2023 at 12:47

  […] lees ook: Treasure hunt […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.