- Een volwassen avontuur op de Veluwe - 27 september 2024
- Het Stoere Mannen taboe - 19 september 2024
- Waarom zou reclame irritant moeten zijn? - 12 september 2024
Misschien heb jij je dit ook wel eens afgevraagd. Om de zoveel tijd kom ik wel een reclame tegen waarin me wordt verteld dat ik echt een VPN moet aanschaffen. Nou weet ik wel wat dat inhoudt, maar veel mensen niet. Daarom wil ik eens toelichten wat een VPN nou inhoudt en waarom zo’n geval soms wel eens erg handig kan zijn. Ja, ook voor jou. Geloof me.
VPN simpel uitgelegd
Als je in je achtertuin ergens een lampje of een stopcontact hebt zitten, dan loopt er ergens een kabel van het huis naar die plek. Die kabel kun je vergelijken met je internetverbinding. En die kabel ligt daar gewoon zijn ding te doen: stroom doorgeven van het huis naar je tuinlantaarntje. Geen probleem, totdat er bijvoorbeeld een konijn, bever, rat of ander ongedierte aan die kabel gaat knagen. Dat ongedierte mag je vergelijken met een hacker. Of de overheid, als je wil. Als dat ongedierte aan je kabel gaat knagen, gaat op een gegeven moment het lampje uit. Waarschijnlijk met een knal en misschien met een geur van geroosterde rat. En daar houdt voor heel even de vergelijking op: als een hacker of iemand anders aan jouw internetverbinding ‘knabbelt’, volgt er namelijk geen knal. ‘Ze’ kunnen gewoon met met jou meekijken zonder dat je het merkt. Creepy!
Grondkabel
Snel weer terug naar de vergelijking! Om de kabel naar jouw tuinlantaarn te beschermen tegen ongedierte, gebruiken we speciale grondkabel. Die heeft een beschermlaag van gevlochten staal en taai kunststof die om je gewone kabel heen zit. Daar komt geen rat of ander ongedierte doorheen. Een VPN kun je zien als zo’n beschermlaag. Een soort van tunnel, maar dan niet van gevlochten staal maar van vervlochten data. En door die tunnel heen loopt jouw internetverbinding, nét zo snel, maar dan veilig. Zonder dat er ratten mee kunnen kijken.
Ik heb niks te verbergen: ik ben geen crimineel!
Nee, ik ben ook geen crimineel. Maar dat wil niet zeggen dat ik het oké vind dat iedereen met mijn internetgebruik kan meekijken. De behoefte aan privacy en het verbergen van criminaliteit worden vaak een beetje door elkaar gehaspeld. Ikzelf hecht niet eens zo heel veel waarde aan mijn privacy. Maar toch zijn er dingen die ik regel via internet, waarvan ik niet wil dat Jan en Alleman het kan zien. Bankzaken bijvoorbeeld, verzekeringen, beleggingen maar ook persoonlijke e-mail, foto’s van mijn kleine nichtje die met onze Daan en Jesse speelt in een zwembadje…. De gedachte dat een ‘rat’ dat soort dingen kan bekijken, bezorgt me toch een beetje de rillingen.
Bescherming met een VPN is dus helemaal niet gek of overdreven. Het is de normaalste zaak van de wereld om jouw internetverbinding te beveiligen met een VPN verbinding. Niet omdat je iets te verbergen hebt uit crimineel oogpunt, maar gewoon omdat je bepaalde zaken graag privé wil houden. En of dat nou vakantiefoto’s van je kinderen zijn, of foto’s van diverse dames (of heren) die je verder niet kent: dat maakt geen enkel verschil.
Is het internet wel veilig?
Het internet zelf is zo’n enorme wirwar van data, computers, servers en netwerken dat letterlijk niemand er écht controle over heeft. Zelfs in streng gecontroleerde landen als China en Rusland is het gewoon mogelijk om te Facebooken of volwassen filmpjes te kijken, ook al mag dat daar niet. Het internet is simpelweg te complex om helemaal in kaart te kunnen brengen. En het wordt alleen maar groter!
Dag, privacy
Die immense kluwen van data die we de ‘cloud’ noemen, is dus vrij lastig te controleren. Het probleem is dat de data in die cloud gewoon ‘leesbaar’ en bruikbaar is, áls je hem weet te onderscheppen. En als je die informatie dan ook nog eens zou kunnen herleiden naar de eigenaar, dan wordt het allemaal opeens een beetje spannend.
De kwetsbaarste plek in het hele internet-verhaal en dus de beste plek om data te onderscheppen, is het toegangspunt. Daar zit jij namelijk op je laptopje: als iemand dáár data opvangt, kunnen ze die data rechtstreeks koppelen aan jou. Dag, privacy!
VPN als hackers-preventie
Hackers speuren dan ook onophoudelijk naar toegangspunten die niet goed genoeg beveiligd zijn en waar ze binnen kunnen dringen. En het minst beveiligde toegangspunt kun je misschien wel raden: je wifi. Dus als jij op je telefoon, tablet of laptop zit te internetten ben je het meest waarschijnlijke doelwit van hackers.
Als je ervoor zorgt dat je verbinding is beveiligd met een VPN, dan haken hackers al gauw af. Niet omdat een VPN 100% onkraakbaar is, maar simpelweg omdat er letterlijk miljoenen toegangspunten zijn die minder goed beveiligd zijn.
Proxy: anoniem maar niet veilig
Ik zei net al dat je in Rusland of China ook gewoon Bobbi Eden’s vorige carrière kunt bestuderen, maar je moet dan wel een VPN of proxy gebruiken. Anders staat Oom Agent in no-time voor de deur. Het grote verschil tussen een proxy en een VPN is eigenlijk heel eenvoudig: een proxy is een computer die tussen jou en het internet in zit. Door die proxy lopen duizenden internetverbindingen tegelijk en het is onmogelijk om te zien welke verbinding nou van wie is. Jijzelf bent daardoor anoniem en onvindbaar voor Oom Agent, maar: jouw data is dat niet! Iemand zou zomaar aan een proxy kunnen ‘knagen’ en jouw gevoelige data opvangen. Die video’s van Bobbi kunnen ze dan weliswaar niet naar jou herleiden, maar met jouw inloggegevens voor internetbankieren weten de ratten vast ook wel raad…
VPN: anoniem én veilig?
Een VPN is een beveiligde tunnel. Van buiten kan iedereen zien dat jij een tunnel hebt aangelegd, maar niemand kan zien wat je door die tunnel heen stuurt. Dat wil zeggen: bijna niemand. Jouw VPN-provider kan dat in principe wel. Sommige VPN-aanbieders zeggen dat ze een ‘no-logbeleid‘ voeren en niet opslaan wat jij allemaal uitspookt, maar ja: dat is natuurlijk een kwestie van vertrouwen… Maar als je een betrouwbare provider hebt gevonden, kun je gerust stellen dat zowel jij als je data volledig anoniem en veilig zijn.
Big Brother
Als je overheidsdiensten niet zo erg vertrouwt, zou je even kunnen checken in welk land jouw VPN-provider is gevestigd: zo delen de informatie- en inlichtingendiensten van de VS, Groot-Brittannië, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië vrijwel alle door hen verzamelde informatie met elkaar. Maar ook Nederland, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk delen (weliswaar in iets mindere mate) informatie met die eerste vijf landen.
En als iemand VPN aanbiedt vanuit Rusland, moet je ook even achter je oren krabben, aangezien VPN aanbieden daar verboden is… Het kiezen van de juiste VPN-provider is dus, afhankelijk van je eigen paranoia, best van belang.
Chill Netflixen in het buitenland met VPN
Veelgehoord probleem: “Als ik aan de Costa lig, kan ik mijn favo serietje niet bekijken op Netflix, omdat die serie niet beschikbaar is in Spanje. En als ik hem al kan bekijken, dan kan ik de taal niet naar het Nederlands zetten. En Spaans versta ik niet… Moeilijk, lastig, f* my life!”
Met een VPN verbinding kun je instellen vanuit welke locatie jouw tunneltje schijnbaar begint, ongeacht waar je daadwerkelijk zit. Uiteraard is Netflix hier niet blij mee en proberen ze voortdurend VPN-aanbieders te blokkeren. Maar als je voor je vertrek even googelt naar een Netflix-omzeilende-VPN-aanbieder dan weet je zeker dat je deze vakantie lekker vanaf de Costa kunt kijken naar seizoen 3 van La Casa de Papel. Hmmm….
Conclusie
Heb je zo’n VPN verbinding nou nodig of niet? Nou; dat hangt er dus maar net vanaf! Als jij regelmatig internetbankiert, online shopt, in het buitenland Netflix wil kijken, vooronderzoek wil doen naar Bobbi Eden’s haakboeken of gewoon waarde hecht aan je online privacy, dan ben je een goede kandidaat voor een VPN verbinding. Maar nodig is het natuurlijk niet!
Ik zou zeggen: probeer eens ergens een gratis proefabonnement en ga online. De wetenschap dat al jouw informatie en activiteiten nu goed beveiligd zijn, geeft die jou een gevoel van extra veiligheid en gemoedsrust? Dan is het misschien een goed idee om standaard een VPN verbinding aan te schaffen! Boeit het je allemaal niet zo? Vooral niet aan beginnen dan. Theoretisch gezien ligt alle informatie tóch op straat; als iemand er kwaad mee wil dan gebeurt het waarschijnlijk heus wel. Sorry to burst your bubble…
Tot het zover is: doe mijn hartelijke groetjes aan Bobbi! Ik ben een fan, zeker sinds haar glansrollen in The Big Escape en It takes two 🙂
(foto van robotje door Alexander Yakimov via Shutterstock)
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
3 Comments
Anna
23 augustus 2019 at 04:28Wat een lading handige informatie Arno! Zoals je het uitlegt maakt het logica om een vpn te hebben. Zou het ook handig zijn als je op publiek wifi zit?
Heb je ook een aanbeveling waar ik het beste een VPN kan uitzoeken?
Arno
23 augustus 2019 at 07:04Publieke wifi’s zijn de meest onveilige netwerken, dus een VPN zou daar zeker een goed idee zijn! Voor mijn artikel heb ik onder andere de site vpnexpert.nl geraadpleegd; daar vind je diverse VPN-aanbieders. Misschien kun je daar vinden wat je zoekt. Veel succes!
Veilig internet voor kinderen, bestaat dat? - blogpapa.nl
22 maart 2023 at 12:45[…] Lees ook: VPN internet […]