Gadgets Papa-tips

Welke laptop heeft je kind nodig op school?

laptop op school

Toen ik naar de middelbare school ging, kreeg ik mijn eerste rekenmachine: een Casio fx-82. Op dringend advies van de school, zoals vandaag de dag nog steeds gebeurt. De boeken kregen we via het boekenfonds en de rest van je schoolspullen mocht je zelf uitkiezen. Tegenwoordig krijgen ouders er op de middelbare school nóg een ‘verplicht nummer’ bij: een laptop. Maar welke? En wat kost die dan?

Verplichte kost

Op verschillende scholen wordt de aanschaf van een (vaak best dure) laptop verplicht gesteld. De regels daarover zijn echter best duidelijk: de kosten van ‘voorgeschreven leermiddelen’ zijn voor de school! Er kan hooguit een vrijwillige bijdrage worden gevraagd aan de ouders. Helaas worden die regels nogal eens overtreden… Ouders voelen zich in veel gevallen onder druk gezet om een laptop aan te schaffen, soms van vele honderden euro’s meer dan ze zouden willen. Of kunnen.

Dat hoort er tegenwoordig toch gewoon bij?

Natuurlijk hoort een laptop er tegenwoordig bij: digitale leermiddelen kunnen bijdragen aan veel beter passend onderwijs. Maar dat wil niet zeggen dat je een peperduur apparaat moet aanschaffen omdat dat nou eenmaal op het ‘aanbevolen lijstje’ staat. Sommige scholen bieden een goed betaalbare laptop aan, maar vaak zijn er ook veel goedkopere alternatieven te vinden. Een scholieren- of studentenlaptop hoeft namelijk helemaal geen kapitaal te kosten.

Wat moet je laptop kunnen?

Natuurlijk is die nieuwe Surface Book 2 een indrukwekkend apparaat, maar dat is de prijs ook. En not in a good way… Ga je als ouder of als student een laptop kopen, houd dan één oog op je portemonnee gericht en het andere op de website van je school of studie. Want als de school aangeeft dat je een laptop nodig hebt, moeten ze ook aangeven aan welke eisen die minimaal moet voldoen. Als je daar goed op blijft letten valt je laptop ongetwijfeld goedkoper uit dan de meeste ‘vette aanbiedingen’.

Kijk ook eens naar een refurbished laptop

‘Refurbished’ is niet hetzelfde als tweedehands. Veel mensen deinzen terug voor een refurbished apparaat omdat ze denken dat het oude meuk is. Maar dat is dus helemaal niet zo. Bij refurbishment wordt een apparaat gerepareerd en schoongemaakt, verouderde onderdelen en software worden vervangen of krijgen een upgrade en alles wordt nagekeken en getest. Een refurbished apparaat kan dus wel gebruikssporen vertonen, maar van binnen is hij zo goed als nieuw. En: soms tot wel 80% goedkoper!

Chromebook vs Laptop

Een chromebook zou je kunnen zien als een soort light-versie van een laptop. Maar dat is niet per se een negatief ding! Je kunt (bijna) niets opslaan op de chromebook: alles gaat in de cloud. Een chromebook is ook niet geschikt voor die-hard gamen, maar ja: je koopt hem tenslotte voor school…

Op een chromebook werk je niet in Windows maar in ChromeOS. Windowsprogramma’s kun je er dan ook niet op installeren, maar je kunt er alle apps uit de Chrome Web Store op zetten. Het is even wennen, maar daarna geniet je van de grote voordelen: hij is slank en licht, start supersnel op en de batterij gaat veel langer mee dan die van een laptop. En dan is er natuurlijk nog de veel lagere prijs.

Persoonlijk ben ik erg blij met mijn chromebookje! Maar: als ik grafisch rekenwerk moet doen, of ingewikkelde excel-draaitabellen moet bouwen dan moet dat echt wel op de laptop.

De moraal van het verhaal

Laat je sowieso nooit door een school verplichten tot de aanschaf van een dure laptop, want dat mag helemaal niet. En als je er niet uit komt welke laptop, macbook of chromebook het best geschikt is én je wil zeker weten dat je niet teveel betaalt, kijk dan eens naar de keuzehulp van Campusshop. Daar kun je per school, opleiding of studierichting zien welke apparaten geschikt zijn. Je vindt er ook veel aanbiedingen voor scholieren en studenten en een speciale ‘studentenservice’, waardoor je in geval van schade of reparaties meteen een leenlaptop krijgt.

Zo, hiermee moet het toch wel lukken denk ik. Als je je laptop online wil bestellen, lees dan ook Blogpapa’s tips voor online shoppen. Veel succes!

Like it? Pin it!

Je kind heeft straks een laptop nodig op school. Maar welke dan? Wat moet hij kunnen? En wat moet hij kosten? Kijk hier voor hulp!


(foto van laptop op schoot door AZir via Shutterstock)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  Jouwstudielaptop
  3 december 2021 at 11:51

  Handig artikel om te lezen! Mijn kind gaat na de zomer ook naar de middelbare school. Zij werken daar veel met laptops en computers. Dus ik ben alvast met de zoektocht begonnen om een goede laptop te vinden. Ik heb laatst gelezen dat refurbished laptops ook goed werken een hoop geld schelen. Misschien is dat wat!

  Met vriendelijke groet,

  Felix

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.