Eten & Drinken Muziek Papa-tips Uitjes & Dagtrips Vakantie & Reizen

Wat doe je in Spanje?

Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Het was je ongetwijfeld al wel opgevallen: de zomer is langzaam maar zeker op stoom aan het komen. Op vrijdag 21 juni begint hij officieel, maar zijn belangrijkste kenmerk is er al: de zon! Mocht je nog niet besloten hebben waarnaartoe je deze zomer op vakantie gaat, laat me dan Spanje even kort aan je voorstellen!

Viva España!

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom voor een zonnige vakantie Spanje altijd een goede keuze is. Maar dat doe ik toch 🙂 Spanje is namelijk uitstekend ingericht op Nederlandse toeristen. En dan bedoel ik niet dat er op iedere straathoek een ‘Kroket van Fred’ te vinden is… Weliswaar zijn die hier en daar wel te vinden, maar ik bedoel vooral dat Spanje zich helemaal heeft aangepast aan de westerse toerist.

Spanje: anders maar toch bekend

Natuurlijk is Spanje geen Nederland. Maar de producten in de winkels, het aanbod in de horeca, allerlei vormen van vermaak: het past allemaal wel goed bij wat wij graag willen op vakantie. En met ‘wij’ bedoel ik dan niet de backpackers en de ontdekkingsreizigers, maar de liefhebbers van relaxte en gemakkelijke vakanties. Waar alles nét even anders is dan thuis, maar tóch een soort van vertrouwd.

Cultuursnuiven

Spanje is ook een goede keuze als je iets meer wil doen dan alleen maar op je strandbedje liggen lamballen. Het land heeft een rijke cultuur en geschiedenis en die kun je overal terugvinden. Barcelona is natuurlijk een prachtige stad boordevol geschiedenis, kunst en cultuur. Je kunt hier met gemak een dag of drie doorbrengen voordat je (ongeveer) alle bezienswaardigheden hebt gezien.

Ook andere bekende steden zoals Madrid, Valencia en Sevilla bieden allemaal op hun eigen manier een stukje cultureel en/of historisch Spanje om je aan te vergapen. Maar Spanje biedt nog véél meer schitterende, niet zo voor de hand liggende plaatsen waar je kennis kunt maken met de Spaanse cultuur. Een paar bijzondere plekken waar de cultuur en geschiedenis van de muren druipen:

  • Toledo: een van de oudste steden en tot 1561 zelfs de hoofdstad van Spanje. Eindeloos veel kerken, moskeeën, synagogen en musea waar je eigenlijk minimaal twee dagen voor nodig hebt.
  • Peratallada: Waarschijnlijk het best bewaard gebleven middeleeuwse dorpje in Spanje. Het kasteel van Peratallada dateert al uit 1065 en verkeert nog steeds in uitstekende staat. In de smalle straatjes zijn de karrensporen diep uitgesleten, dus met de auto mag je er niet in. Je kunt heerlijk rondwandelen en erg goed eten in dit dorpje waar de tijd wel stil lijkt te staan.
  • Cádiz: een van de oudste bewoonde steden van Europa, helemaal omringd door water. De karakteristieke witte huisjes met roodbruine daken geven Cadiz een sprookjesachtige aanblik en de boulevard lijkt sprekend op de beroemde Malécon boulevard in het Cubaanse Havana.

Festivals in Spanje 2019

Voor de muziekliefhebbers is er ook genoeg te beleven in Spanje. Een kort lijstje van wat er deze zomer te zien en te horen is op muzikaal vlak:

  • Sonar: 18-20 juli in Barcelona. Sonar is één van de bekendste festivals van Spanje en trekt bezoekers van over heel de wereld. Stijl: house/techno. Prijs: € 170,00 voor een weekendpas.
  • VIDA: 4-6 juli in Barcelona. Lekker dansen op allerlei muzieksoorten in de bossen van Barcelona. Stijl: Alternatief, van alles. Prijs: € 95,00 voor een weekendpas.
  • Mad Cool: 11-13 juli in Madrid. Zeven podia en een mega line-up met o.a. Dua Lippa, Iggy Pop, Smashing Pumpkins, Years & Years, Chemical Brothers en Lauryn Hill. Stijl: Pop & Rock. Prijs: € 175,00 voor een weekendpas.

La cocina española

De Spaanse keuken dus. Deze is robuust (voor de goede eters dus), met verse en vaak lokale ingrediënten. Vlees, vis, zeevruchten en pasta’s: de Spaanse keuken heeft het allemaal, met lekker veel knoflook, olijfolie en kruiden. Iedereen kent natuurlijk de beroemde Spaanse tapas. Allerlei kleine en gezellige hapjes om door elkaar en met elkaar te eten, liefst de hele avond. Een paar andere Spaanse gerechten die je eigenlijk niet mag missen als je in Spanje bent:

  • Patatas bravas: blokjes of partjes aardappel (meestal met schil) die knapperig en bruin worden gefrituurd. Ze worden in een oranje saus geserveerd die behoorlijk pittig en diep rokerig smaakt. Soms wordt er ook nog aillloli (knoflookmayonaise) bij geserveerd. Het is een beetje de Spaanse variant op onze friet speciaal, maar dan wel vlammen-uit-je-bek-heftig.
  • Paella: oorspronkelijk een ‘kliekjesgerecht’ uit Valencia; er kan dus van alles in zitten. De basis is rijst met snijbonen en/of erwten. Daar doorheen en overheen zitten meestal vis en zeevruchten (inktvis, garnalen en mosselen) of soms ook vlees (kip, konijn). De ‘standaard’ paella kleurt geel door de saffraan, maar er bestaat ook een rode (tomaat/paprika) en zelfs een zwarte variant, die wordt gekleurd met inktvisinkt.
  • Tortilla española: een aardappelomelet die vaak als brunch of bijgerecht (koud of warm) wordt gegeten maar die ook prima als hoofdgerecht kan dienen. Het lijkt een simpel gerecht op basis van aardappel, ei, ui en olijfolie, maar toch kan het van restaurant tot restaurant sterk van smaak verschillen.

Zo, nu heb je in ieder geval wat te doen in Spanje 🙂 Maar je kunt natuurlijk ook lekker op je strandbedje blijven liggen en heerlijk genieten van het niks doen. En dan ’s avonds lekker eten, onder het genot van een ijskoude San Miguel (mijn favoriete biertje in Spanje) of natuurlijk een heerlijke kan sangria met vers fruit!

Spanje blijft één van mijn favoriete vakantielanden. Het weer, het eten en drinken, de muziek en natuurlijk die prachtige taal. Wil je alvast wat voorpret op je vakantie in Spanje? Kijk dan La Casa de Papel op Netflix!







∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Smaakvolle wijnen uit Europa - blogpapa.nl
    22 maart 2023 at 12:42

    […] wordt gezien als hét belangrijkste wijnland ter wereld. Dit heeft te maken met het feit dat er in Spanje heel veel wijn gemaakt wordt. Door het gehele land bevinden zich wijngaarden. Of je nu in het […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.