- De Grote Jaren 00 Eendagsvliegen Lijst - 1 december 2024
- Beleveniscadeau: het ultieme kerstcadeau - 20 oktober 2024
- HR++ glas: wat is het en heb ik het nodig? - 10 oktober 2024
Al veertig jaar lang wilde mijn moeder weer gaan wonen in haar geboortedorp. Toen die kans zich een paar jaar geleden voordeed, grepen mijn ouders hem dan ook met beide handen aan en nu wonen ze daar in een prachtige bungalow. Gelijkvloers dus, want dat was belangrijk voor ons pap. Het oude huis had twee verdiepingen, maar de traplift kwam slechts tot de eerste. Mijn vader kende de zolder dus al jaren alleen maar van de foto’s.
Een traplift kan een uitkomst zijn voor mensen die minder mobiel zijn. En niet iedereen krijgt zomaar de kans om ergens gelijkvloers te gaan wonen, dus dan moet je wat. Voor wie aan het nadenken is over een traplift geef ik graag een paar tips, mede namens mijn ouders. Waarvoor dank!
Wat kost een traplift?
Dat is natuurlijk het eerste wat denkt: “Zo’n ding kost vast een godsvermogen!” En het is ook best een complexe vraag. Laat ik alvast twee dingen meteen opmerken: een traplift wordt niet door je zorgverzekering vergoed en hij is ook niet aftrekbaar van de belasting. Zo, dat was het slechte nieuws. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om je traplift (deels) vergoed te krijgen.
Vergoeding via WMO
De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) dient als doel, dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Om aanspraak te kunnen maken op deze ondersteuning, dien je een WMO-indicatie te hebben. De gemeente voert de wet uit en gaat dus ook over de indicatie. Bij het WMO-loket van je gemeente kun je een zogenaamd keukentafelgesprek aanvragen waarin wordt bekeken welke hulp je nodig hebt, welke voorzieningen de gemeente daarvoor heeft en wat voor jouw specifieke situatie de best geschikte en meest duurzame oplossing is.
Het is best een heel traject, dat acht weken kan duren voordat je een antwoord hebt. En de uitkomst kan ook zijn, dat de gemeente bijvoorbeeld een verhuisbudget toekent in plaats van een traplift! Als de bovenverdieping van je huis helemaal niet geschikt is voor minder-validen dan is een traplift immers niet de beste oplossing. En zo zijn er meerdere mogelijke uitkomsten van zo’n traject. Laat je hierdoor niet afschrikken! Het doel is tenslotte: langer thuis wonen en kunnen genieten van je zelfstandigheid. Op welke manieren dan ook. Ga dus gewoon het gesprek aan; je wordt er sowieso wijzer van.
Blijverslening
Ik heb een hekel aan leningen. De Blijverslening is echter een ander verhaal: het is een lening die je aangaat bij de overheid, onder erg gunstige voorwaarden. Deze voorziening wordt helaas lang niet overal aangeboden. Check dus eerst bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) of de Blijverslening in jouw gemeente wordt aangeboden. Als dat zo is, dat is dit een heel interessante optie! Je moet van je gemeente een toewijzingsbrief krijgen voordat je op de site van SVn de lening aanvraagt.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Je traplift financieren via een PGB is ten slotte ook nog een optie. Een persoonsgebonden budget is een lening bij de gemeente, die je terugbetaalt volgens het draagvlak-principe: je betaalt terug wat je (volgens de gemeente) kunt missen. Dat kan best een flinke aanslag zijn op je besteedbaar inkomen. Het bedrag dat je via een PGB krijgt toegewezen, zal genoeg zijn voor de basisuitvoering van je traplift: extra’s of aanvullende ‘luxe’ opties zul je zelf moeten bijbetalen. Een oplossing die best wat haken en ogen heeft (vooral administratief), maar niettemin een goede oplossing voor veel mensen.
Marktplaats
Er staan regelmatig tweedehands trapliften voor betrekkelijk weinig geld op Marktplaats. Kijk hiermee heel goed uit! Op de eerste plaats weet je niet wat er mee gebeurd is, maar daarbij: je installeert zo’n gevaarte niet zomaar even. En ook al lijkt de trap op het plaatje precies op die van jou, hij is waarschijnlijk toch nét iets anders. Je zult hem dus in de meeste gevallen zelf op maat moeten maken en dat is nou eenmaal vakwerk. Uit oogpunt van de veiligheid zou ik er zelf dan ook never nooit aan beginnen. Oh, en garantie of service kun je natuurlijk ook vergeten…
TweedeHands Anders
Maar wist je dat je tweedehands trapliften ook bij een professional kunt kopen? Smienk Trapliften is er zelfs in gespecialiseerd. Die kopen zo’n lift (bijvoorbeeld die van Marktplaats) terug en reviseren hem volledig: nieuwe onderdelen, schoonmaken, testen, de hele mikmak. Dan wordt je “gebruikte” traplift door een vakman bij jou geïnstalleerd, mét garantie en service. TweedeHands Anders: alleen de prijs is anders. Het scheelt je in de meeste gevallen duizenden euro’s. Dui-zen-den, ja. Serieus. Vraag hier dus altijd naar als je in contact bent met een bedrijf. Je moet natuurlijk wél een klein beetje geluk hebben dat ze jouw maat of model op voorraad hebben. Maar het scheelt echt belachelijk veel geld.
Wat voor traplift heb ik nodig?
Was het kostenverhaal al lastig, de juiste traplift uitkiezen is misschien nog wel lastiger. Als je aanspraak kunt maken op een vergoeding, dan heb je waarschijnlijk niet zo heel veel te kiezen. Maar proberen kan natuurlijk altijd! Maak altijd goed duidelijk waarom jouw voorkeur uitgaat naar een bepaalde traplift. Misschien staan ze open voor jouw suggesties, misschien niet.
Afhankelijk van het type trap
Het eerste waar je naar kijkt is natuurlijk: wat voor trap heb ik eigenlijk? Globaal heb je vier typen trappen die van belang zijn voor het model traplift dat je kiest: de rechte trap, een trap met bocht(-en), een wenteltrap (of een spiltrap) en een trap buiten de woning.
Een traplift voor een rechte trap is in principe natuurlijk het goedkoopst: een rechte rail met een liftstoel erop en klaar is Klara! Als dit jouw situatie is, kijk dan toch goed naar de details: kan de liftstoel draaien zodat je gemakkelijk kan op- en afstappen? Hoeveel ruimte van de traptreden raak je kwijt aan de rail? Kan je trapleuning blijven zitten? Kan de liftstoel op- of in klappen om ruimte te besparen? Zit er een afstandbediening bij?
Binnenbaan of buitenbaan
Heb je trap met bochten of een draaiende trap, dan is het vooral van belang om te kijken of je jouw traplift aan de binnen- of aan de buitenkant van de traptreden wil. Aan de buitenkant maak je een grotere bocht. Dat is rustiger en geleidelijker voor de gebruiker. Het betekent echter ook dat de traptrede op zijn breedste deel onbegaanbaar wordt door de rail. Loop maar eens een trap op aan de binnenkant van de treden of aan de buitenkant: dat maakt nogal een verschil!
Traplift of achtbaan
Misschien zou je nu zeggen: doe dan maar aan de binnenkant! Maar dat heeft weer tot gevolg dat de liftstoel een hele korte draaiing maakt. Hij gaat dan ook veel sneller omhoog. Hierdoor kun je een beetje het gevoel krijgen dat je in een achtbaan zit. Bij wijze van spreken dan, hè. Andere trapgebruikers kunnen dan wél veel comfortabeler van de trap gebruik maken. Het is dus een belangrijke afweging: pak ik de binnenbocht of de buitenbocht? Zijn er veel andere trapgebruikers, dan is de binnenbocht wellicht logischer. Tenzij de trapliftgebruiker een zwakke maag heeft… 😉
Smalle of brede trap
De breedte van de trap is uiteraard ook van belang. Op een smalle trap wil je natuurlijk een traplift die zo compact mogelijk is en waarbij de stoel niet de hele trap blokkeert. Kijk dus naar de ‘parkeerstand’ van de stoel. En nog iets: stel dat je halverwege even van de lift wil afstappen. Dat kan natuurlijk gebeuren. Meet daarom van tevoren op, hoever de liftstoel uitsteekt en hoe breed of smal de traptrede is op het punt waar jij dan je voeten neer moet zetten.
Lift zonder trap?
Misschien is het geld niet zozeer een afweging voor je? Dan kun je ook nog eens kijken naar de mogelijkheden van een huislift. Die zijn er tegenwoordig in prachtige, compacte uitvoeringen die vaak precies op de plaats van je trapgat ingebouwd kunnen worden. Of eventueel aan de buitenkant van de woning. Houdt wel rekening met bedragen vanaf € 15.000,00 tot… nou ja, heel veel.
Belangrijk om te weten
Mijn vader constateerde nog een interessant fenomeen: vanaf het moment dat de traplift werd gemonteerd, konden onze Daan en Jesse opeens alleen maar boven plassen! Heel apart verschijnsel 🙂 Maar het geeft wel aan dat er twee zijden zitten aan de keuze voor een traplift: de ‘gebruikerszijde’ en de ‘niet-gebruikerszijde’. En beide zijden zijn van belang! Doordat de traplift van mijn vader een vrij royale zitting met leuninkjes had, hoefde mijn moeder nooit meer met zware wasmanden naar boven te sjouwen.
Goede raad hoeft niet duur te zijn
Zo zie je: het is een keuze waar je je tijd voor moet nemen en waar je het samen goed over moet hebben. Laat je door verschillende bedrijven vrijblijvend informeren voordat je een keuze maakt en let ook heel goed op de voorwaarden: welke garantie krijg je precies en is de service wel goed? Vooral dat laatste laat – óók bij sommige ‘grote’ merken – nogal eens te wensen over. Ga eens rustig googelen om te zien wat andere gebruikers te zeggen hebben over het bedrijf waar je jouw traplift wil gaan bestellen.
Nou pap, ik hoop dat ik niks belangrijks vergeten ben! En anders mag je het hieronder natuurlijk altijd aanvullen: je weet er meer van dan ik 🙂
(foto van traplift door Pond Thananat via Shutterstock)
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
1 Comment
Wat kost de installatie van een traplift? - blogpapa.nl
22 maart 2023 at 12:41[…] de kosten zijn. In dit artikel zullen we bespreken wat de factoren zijn die van invloed zijn op de kosten van een traplift installatie en hoe je de juiste traplift kiest voor jouw […]