Eten & Drinken Huis & Tuin Papa-tips Persoonlijk

Welkom in de feesttent!

tuinfeestje zonder feesttent

Zit jij ook al zo te wachten op die zwoele zomeravonden? Heerlijk vind ik dat: eerst lekker barbecueën met een stel vrienden en dan gewoon maar zien waar het schip strandt. Sterke verhalen, slappe humor en bier drinken tot het écht te koud wordt. Met zijn heerlijke lounge-terras en zijn achtpersoons picknicktafel is onze tuin ideaal voor een klein feestje, maar ik mis nog één ding: een goede partytent.

Rennen

Een tuinfeestje is eigenlijk altijd wel gezellig. Sowieso omdat je met vrienden bent en omdat gras en wat bloemen en planten nou eenmaal een gezellig sfeertje brengen. Het nadeel van tuinfeestjes in Nederland echter, is dat je nogal eens snel naar binnen moet rennen. Met je handen vol glazen, bakjes, kaarsjes, viltjes, bordjes, bestek en de tuinkussens. En dan sta je daar in de keuken met al je zooi, toch nog kletsnat. Heeft ook wel weer iets gezelligs hoor, maar als het niet hoeft…

Vandaar dus: een feesttent

En daarom zat ik dus te denken aan een partytent. Een beetje leuke feesttent die groot genoeg is om met een man of vijftien en een paar hangtafels royaal te kunnen staan. En hoog genoeg om niet steeds het gevoel te hebben dat je moet bukken. Ken je dat? Zo’n tent of parasol die krap tien centimeter hoger is dan jijzelf? Je weet wel dat je je hoofd niet stoot maar tóch sta je de hele avond met zo’n ingedoken nek.

Ja maar, een partytent opzetten is zo’n gedoe!

Ik ben ‘van huis uit’ een kampeerder. Dat wil zeggen: ik durf iedere tent eigenlijk best zonder handleiding op te zetten. Misschien denk ik er daarom makkelijker over dan bijvoorbeeld mijn lief, die alleen maar wil kamperen als ze een tent heeft waarbij je ergens aan een touwtje kunt trekken en ‘poef!’; hij staat. Ingericht en wel. Met een bankstel en een eethoek. En liefst een tv. Maar geloof me: een partytent opzetten stelt echt niks voor! Zeker niet als je de volgende tips volgt

Je feesttent solo opbouwen

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar in huize Blogpapa is er dus maar één die tenten, vouwwagens, luifels of een partytent opbouwt en dat is the man himself. Vandaar een aantal tips voor het solo opzetten van je feesttent. Natuurlijk is het volgen van de handleiding altijd een goed idee, maar meestal gaat die er vanuit dat je over zes handen beschikt.

Stap 1: inventariseer de buizen van je feesttent

Leg alle buizen naast elkaar op de grond, op lengte bij elkaar, minstens een meter van de plek waar je partytent moet komen te staan. Controleer bij de eerste keer opbouwen of je alle buizen hebt. Zorg dat je paar rolletjes gekleurde tape bij de hand hebt.

Stap 2: leg het dak uit op de grond

Leg aan de hand van de bouwtekening de bovenste laag buizen op de juiste plek neer. Je zet altijd eerst het hele dak in elkaar, daarna ga je pas de hoogte in. Zet de buizen in elkaar en check goed of je de juiste buizen hebt gebruikt: er worden best wel vaak lengtes met elkaar verwisseld. Die eerste keer moet je daar dus extra goed op letten.

Stap 3: markeer de buizen

Als het frame van het dak klopt, markeer dan de verbindingen met gekleurde tape. Let er op, dat je voor verschillende verbindingen ook verschillende kleuren gebruikt. Ik heb even mijn teken-skills aangewend om een voorbeeld te maken van hoe dat er uit zou kunnen:

markeer schema partytent

Stap 4: leg het zeil erover

In veel handleidingen zet je eerst het frame van de hele partytent in elkaar en trek je dan pas het zeil erover. Als je solo aan het bouwen bent, is dat erg onhandig. Trek dus het zeil over het frame van het dak en zorg dat het goed over de hoeken past. Let op: als het zeil van de korte zijden tot in de nok van het dak loopt, bevestig deze dan ook nu al. Anders moet je straks op een trapje klimmen voor die bovenste punt.

Stap 5: de poten eronder

De poten eronder zetten kan in je eentje prima, als je het goed doet. Begin met een hoekpoot en zet dan de volgende poot van de lange zijde eronder. Zo doe je poot voor poot één lange zijde, en daarna de andere.

Stap 6: netjes afwerken

Trek het zeil recht en bevestig eventuele zijwanden van je partytent. Nu moet alles natuurlijk nog worden vastgezet met scheerlijnen, haringen, spanbanden en/of gewichten: volg hier gewoon de handleiding, want dit is bij elke partytent iets anders.

Stap 7: trek een koud biertje open

Deze laatste stap is natuurlijk de belangrijkste: hier was het allemaal om begonnen! Vergeet niet om een lekker toepasselijk muziekje op te zetten:


(foto van tuinfeestje in de regen door KarepaStock via Shutterstock)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Vincent Rondwijk
  22 april 2022 at 17:13

  Een tent opzetten is vaak een hele klus! Vooral stap 6; het afwerken en vastzetten van een tent moet je niet vergeten natuurlijk. Het zou vervelend zijn wanneer je tent instabiel wordt bij een windvlaag.

 • Reply
  Sinterklaasfeest organiseren voor vrienden - blogpapa.nl
  22 maart 2023 at 12:37

  […] het woord doen, hoe serieuzer, hoe beter. Een flinke lading dubbelzinnige grappen en je Sinterklaasfeest mondt ongetwijfeld uit in een […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.