Persoonlijk

Bodyscan: een APK voor je lichaam?

foto van total bodyscan

Het is ongetwijfeld één van de meest tegenstrijdige medische onderzoeken van deze tijd: de ’total bodyscan’. Ook wel ‘pretscan’ genoemd, of ‘APK voor je lichaam’. Bijna alle berichten die ik lees over de bodyscan zijn negatief en wijzen op allerlei mogelijke gevaren. Maar de onderbouwing voor die gevaren blijft meestal vaag en vaak nogal subjectief. Reden voor Blogpapa om eens te kijken hoe het zit.

Wat is een total bodyscan nou precies?

Eigenlijk is het een simpel verhaal: bij een bodyscan wordt met behulp van een MRI-scan je lichaam nauwkeurig in kaart gebracht. Daarnaast zijn er nog aanvullende opties zoals hartonderzoek of maagonderzoek, maar de basis is die MRI-scan. Daarop kunnen allerlei dingen naar voren komen. Dingen die je misschien al vermoedde omdat je bepaalde klachten had, maar ook dingen waar je nog helemaal geen weet of last van had. Dat laatste is één van de meest genoemde bezwaren op de total bodyscan: dat je je opeens zorgen gaat maken over iets waar je geen weet of last van hebt. En dat vind ik vreemd.

Tandarts

Ik ga namelijk ieder half jaar naar de tandarts. Niet omdat ik klachten heb, maar omdat ik problemen wil voorkomen. En als de tandarts een beginnend gaatje constateert en dat wordt gefikst, dan ben ik toch blij en dankbaar dat ik er weer naartoe ben gegaan. Ook al heb ik een schurfthekel aan de tandarts (sorry man, niks persoonlijks). En ook al had ik helemaal geen tandpijn; ik ben blij dat het is opgelost voordat het een probleem werd. En als er niets aan de hand blijkt te zijn, dan ben ik gewoon opgelucht en gerustgesteld. Da’s een fijn gevoel!

Niemand kijkt daar vreemd van op, hoewel het feitelijk precies dezelfde gedachtegang is als een total bodyscan. Ik laat me controleren omdat ik ofwel een klacht heb, ofwel omdat ik mogelijke problemen tijdig wil laten constateren en indien nodig oplossen. En als er niets uitkomt ben ik opgelucht en gerustgesteld.

Huisarts

Als je een klacht hebt dan ga je toch naar de huisarts? Klopt. Maar wat als je nou het gevoel hebt dat je klacht niet serieus genoeg genomen wordt? Of als je gewoon niet lekker in je vel zit en niet precies kunt benoemen wat je klacht is? Of als je helemaal geen klacht hebt maar je gewoon zorgen maakt over je lijf? Een huisarts kan daar natuurlijk niet veel mee en gaat jou niet doorverwijzen op basis van een onrustig gevoel. Gelijk heeft hij. Maar wat als ik hem nou kan laten zien wat de mogelijke oorzaken van mijn ‘onrustige gevoel’ kunnen zijn? Dáár kan hij wel wat mee.

Wat dat wel niet kost!

Een bezwaar dat ik vaak tegenkom in de artikelen, is dat de kosten voor de maatschappij de pan uitrijzen, doordat een total bodyscan zou leiden tot allerlei onnodige vervolgonderzoeken. Er wordt op de scan iets geconstateerd, waardoor de patiënt met die bevindingen naar zijn huisarts gaat. Die verwijst de patiënt door voor vervolgonderzoek en daar blijkt dan dat er tóch niets aan de hand is. Loos alarm dus, maar het heeft de maatschappij wel een heleboel geld gekost. Zo zegt men.

Loos alarm

Stel, er duikt iets op in de bodyscan en je gaat er mee naar je huisarts. Een beetje huisarts zal je heus niet zomaar doorverwijzen. Tenzij de scan een concreet signaal geeft; dan is vervolgonderzoek logisch. Vervolgens blijkt dat het gaat om een beginnende, onschuldige tumor die pas over dertig jaar een probleem gaat vormen. Was het dan loos alarm en geldverspilling? Of biedt het je dan een kans om gezonder te gaan leven en te voorkomen dat je over dertig jaar de maatschappij pas écht een sloot geld gaat kosten? Ik neig toch naar het laatste. Belangrijk is dan wel, dat die huisarts stevig genoeg in zijn schoenen staat om je niet zomaar door te verwijzen.

Defensieve geneeskunde

Uit een onderzoek onder zo’n 1200 Nederlandse zorgverleners bleek dat 80% van hen wel eens “suboptimaal handelde”. Oftewel: onder druk van anderen minder of juist meer zorg verlenen dan eigenlijk zou moeten. Die druk komt met name van verzekeringsmaatschappijen en van patiënten, die nu eenmaal een stuk mondiger zijn geworden dan vroeger.

En met een bodyscan in de hand waarop iets onheilspellends te zien is worden patiënten nóg mondiger! Da’s best lastig, dat begrijp ik helemaal. Maar dat vind ik persoonlijk alleen maar een terechte ontwikkeling. Huisartsen moeten kundig genoeg zijn om ‘nee’ te zeggen, als ze er van overtuigd zijn dat vervolgonderzoek onnodig is.

Spannend, zo’n total bodyscan?

Ja, natuurlijk is het spannend. Je kunt immers geconfronteerd worden met van alles waar je niet op zit te wachten. En als je het liever niet wil weten, dan moet je het dus ook niet doen. Maar als je behoefte hebt aan de geruststelling dat er niets met je aan de hand is, dan is het voor jou wellicht een uitkomst.

Het is ook spannend omdat een total bodyscan in Nederland verboden is: je moet ervoor naar Duitsland. De voormalige minister van VWS Schippers overwoog al dat het tijd werd om de total bodyscan in Nederland toe te staan; misschien moet de huidige ministers De Jonge en Bruins zich daar ook eens mee bezig gaan houden. Er zijn per slot van rekening jaarlijks duizenden mensen die zich in Duitsland laten scannen, puur omdat het hier niet mag.

Maar het valt gelukkig ook wel weer mee

Er zijn verschillende Nederlandse bedrijven die een total bodyscan aanbieden, die dan fysiek plaatsvindt in Duitsland. Privatescan is zo’n Nederlands bedrijf. Op hun website www.privatescan.nl zie je een aantal pakketten overzichtelijk op een rijtje staan, met de prijzen erbij. Mocht je vragen hebben dan kun je ze bellen voor een vrijblijvend advies. Erg transparant allemaal.

Als je nou heel specifieke klachten hebt, dan zijn er nog een heleboel aanvullende onderzoeken mogelijk. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wil! Het maken van een afspraak kan gewoon via de site en zonder verwijzing. Da’s dus een stuk gemakkelijker dan in Nederland, waar je zelfs voor een gebroken pols nog eerst een verwijsbrief van je huisarts nodig hebt.

Herzlich Wilkommen!

Als je het contactformulier op de site hebt ingevuld, word je gebeld en je plant een afspraak in. Dat kan meestal al binnen één of twee dagen. Je wordt op hun locatie in Duitsland opgevangen door Nederlandssprekende zorgverleners en je krijgt minstens alle zorg en begeleiding die je in Nederland ook zou mogen verwachten. De zorgstandaard in Duitsland is zelfs nog een stukje hoger dan bij ons. En dan is er nog dit: de tarieven in de zorg zijn in Duitsland zo’n 30% lager dan hier. Daar wil je vast wel een paar kilometer voor omrijden.

Wat kost nou zo’n bodyscan?

De prijzen van een total bodyscan lopen nogal uiteen, van zo’n € 900,00 voor een basis-scan tot ruim € 2.000,00 voor een heel compleet pakket. Uiteraard is dat ook nog afhankelijk van de aanbieder; sommige pakketten kosten ruim € 3.000,00.

Wat vinden we er dus van?

Persoonlijk vind ik het vreemd dat een tandartscontrole ‘normaal’ is maar dat een total bodyscan wordt gezien als absurd, overbodig of bangmakerij. Bij mijn laatste tandartscontrole werd een ontsteking ontdekt; als ik daar mee was blijven rondlopen had ik nu misschien al bij de kaakchirurg gezeten. Stel je voor dat ze bij een bodyscan een kwaadaardige tumor ontdekken; wat als ik daarmee door zou blijven lopen?

Koppie-koppie of kostie-kostie?

Ik begrijp dan ook niet dat de overheid de total bodyscan nog steeds verbiedt. Bij de afgelopen APK van mijn auto werd helemaal niets gevonden maar die is nota bene verplicht. Dus bij je auto is het verplicht dat je preventief onderzoek laat doen in Nederland, maar bij je eigen lijf is het verboden?

Het lijkt er voor mijn gevoel op, dat er niet zozeer op de logica van het hele verhaal wordt gelet maar meer op de mogelijke, dreigende kostenstijging van de zorg. En ik vraag me af of het toelaten van de bodyscan in Nederland wel zal leiden tot hogere kosten. Sterker nog: ik geloof daar niets van. Ik denk dat het vroeg signaleren van gezondheidsproblemen in de meeste gevallen juist kostenbesparend zal werken. Maar ja; ook dát is slechts logica…

Vragen is gevaarlijk

Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om snel en eenvoudig een total bodyscan te laten doen als je dat graag wil. En of je dat nou wil omdat je een klacht hebt die niet serieus wordt genomen, omdat je niet weet wat voor klacht je hebt of omdat je gewoon een stukje geruststelling zoekt; dat maakt niks uit. Het gaat immers om je eigen lijf en je eigen gevoel. Maar besef wel dat je mogelijk geconfronteerd wordt met een heftige uitslag. Als je ergens naar gaat zoeken, loop je immers het gevaar dat je het ook daadwerkelijk vindt. Ben jij daar klaar voor? If you don’t want the answer, don’t ask the question!


(foto van total bodyscan door David Tadevosian via Shutterstock)


Lees ook; detoxen


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Online apotheek: doen of niet doen? - blogpapa.nl
    22 maart 2023 at 12:38

    […] Of het nu gaat om tabletjes voor het ontwormen van je hond, dieetvoeding voor de kat of een gezonde snack voor je goudvis: je wil natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter, je gevederde […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.