Huis & Tuin Papa-tips

Raamfolie en muurstickers: helemaal hip!

raamfolie voorbeeld
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Sinds onze jongens geboren zijn, hebben we al allerlei leuke decoraties gemaakt met muurstickers en raamstickers. Of raamfolie en muurfolie; noem het hoe je wil. Ik wil je graag wat ideeën aan de hand doen over wat je met deze vorm van decoreren allemaal kunt doen. En dat het makkelijker is dan je denkt!

Saaie plakfolie met luchtbellen en rimpels

Vroegâh had je van die rollen ondoorzichtige-maar-toch-lichtdoorlatende plakfolie om je raam mee dicht te plakken. Voor veel mensen maakte dat het verschil tussen een beetje privacy of wonen in een kijkdoos. Je plakte die op ooghoogte tegen het glas zodat niet iedereen zomaar bij je naar binnen kon blieken. Om die raamfolie echter goed te bevestigen had je altijd drie handen te weinig. Zelfs met zijn tweeën.

Allereerst moest je het op maat knippen. Terwijl jij je best deed om die krullende ellende een beetje op zijn plaats te houden, moest iemand anders dan tussen jouw armen door met een schaar aan de slag. Ondertussen had de raamfolie zelf héle andere plannen en krulde hij vrolijk weer op, waar hij maar kon.

Als het er dan eindelijk, na lang zwoegen, vloeken en ruzie maken tegenaan zat, dan hing het óf scheef, óf er zat een luchtbel precies in het midden óf er liep gewoon een rimpel van de linkerbovenhoek helemaal tot ergens halverwege aan de rechterkant van het raam. Of alle drie. Gelukkig is die tijd voorbij!

Raamfolie die wél meewerkt

Tegenwoordig werkt het godzijdank allemaal wat anders. Je bestelt je raamfolie gewoon precies op maat en het plakken gaat ook héél wat relaxter dan vroeger. Bovendien kun je uit allerlei prachtige ontwerpen kiezen of je kunt helemaal zelf iets bedenken. Dus niet meer zo’n saaie rechttoe-rechtaan balk op ooghoogte met rimpels en luchtbellen, maar een creatieve toevoeging aan je interieur.

Kinderkunst tegen het glas

Op basisscholen zie je wel eens schilderingen op het glas, die de kinderen uit de klas hebben gemaakt. Erg leuk om te zien en het zorgt ook nog eens voor een vrolijke lichtinval. Maar ik vond dat altijd teveel gedoe om thuis te doen: het schilderen maakt al een zooi en om het na een tijdje weer netjes af te wassen lijkt me ook geen pretje. Als je zo’n kleurig kunstwerk van je kind tegen het raam wil maar dan zónder de rotzooi, dan kan dat nu. Je maakt een mooie foto van je kunstwerk en laat dat op transparante, full-color raamfolie drukken. In vijf minuten heb je het op je raam geplakt en (misschien nog wel belangrijker): als je het beu bent, kun je het in één minuut netjes verwijderen.

Hiep hiep hoera!

Toen onze Daan en Jesse 8 jaar werden, hebben we een vrolijke raamsticker laten maken voor op het raam van de speelkamer. Ze vonden het helemaal geweldig! Na het feest hebben we de letters “8 jaar” van het glas gehaald en de rest hebben we gewoon laten zitten. Ik vind het er nog steeds erg leuk uitzien en als we het beu worden, is het in een paar minuutjes verwijderd.

Naambordje

Mijn ouders wilden graag wat meer privacy in de ruit van hun voordeur van hun nieuwe huis. Die loopt namelijk helemaal van boven naar beneden en als er dan op een onverwacht moment iemand aanbelt, dan sta je letterlijk in je hemd. Of erger. Ook hadden ze nog geen leuk naambordje kunnen vinden en daarom hebben ze die twee gecombineerd: ze bestelden glasfolie, met daarin uitgesneden hun naambordje. Stijlvol, praktisch én de gewenste privacy!

Slaap Kindje, Slaap

In de babykamer van Daan en Jesse wilden we graag iets tegen de muur maar we kwamen er niet helemaal uit wat we wilden. Tot we een muursticker tegenkwamen met de tekst van “Slaap Kindje, Slaap”. Die vonden we erg leuk, alleen het lettertype was niet helemaal onze smaak. Geen punt: we hebben hem gewoon zelf ontworpen in een lettertype dat we leuk vonden. En we hebben er ook nog een paar leuke schaapjes aan toegevoegd, gewoon omdat het kon.

De sticker zat in een kwartiertje keurig netjes tegen de muur. Omdat het natuurlijk allemaal kleine lettertjes waren en omdat onze muur ook nog een klein beetje structuur heeft, duurde het wat langer. En ook omdat ik nogal een Pietje Precies ben 🙂 Om het helemaal af te maken, heb ik bij de Karwei een paar meter sierlijst van MDF gekocht. Die heb ik geschilderd en in de vorm van een rechthoek tegen de muur gelijmd. Voilà: een “Slaap Kindje, Slaap”-schilderij.

Maar hoe dan?!

De meeste webshops bieden heel duidelijke instructies aan over het aanbrengen van muur- en raamfolie. Ik ben zelf nogal visueel aangelegd, dus ik zie liever een instructievideo. Op het YouTube-kanaal van Plakhetzelf.nl staan letterlijk tientallen video’s die je prima kunnen helpen.

Van een saaie, onhandige oplossing voor ongewenste inkijk, naar een hippe en creatieve toevoeging aan de styling van je huis: raamfolie en muurstickers zijn helemaal hip!∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Alle geboortekaartjes trends voor 2023 op een rijtje - blogpapa.nl
    29 maart 2023 at 16:33

    […] meer “vrolijk nieuws” dan een levendige kleur groen. Het thema ‘Forest Green’ is helemaal hip in 2023! Een gave, stijlvolle trend waarbij je verschillende kleuren groen mag combineren met […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.